Lördagens demonstration i Kabul upplöstes av talibanerna.

nyhet Lördagens demonstration i Kabul för kvinnors rättigheter stoppades med slag och tårgas. Vi har pratat med en av de närvarande kvinnorna.

Zarah, som egentligen heter något annat, var en av de som arrangerade demonstrationen. På två dagar hade de fått ihop över 100 kvinnor som skulle gå med. Väl på plats blev de ett 40-tal som samlades med sina anslag och gick tillsammans längs gatorna i Kabul.

– Många av de som sagt att de skulle komma vågade inte för att det är för farligt just nu, säger Zarah när hon nås på telefon.

Hon säger att det bara tog ett par minuter innan talibaner började samlas omkring dem. De ropade till kvinnorna att gå hem, att sluta demonstrera och att de inte hade rätt att be att få prata med någon om sina rättigheter. Att det bryter mot islams regler. Därefter beskriver Zarah hur talibanerna började knuffas och slå för att kvinnorna skulle avbryta demonstrationen. När den ändå fortsatte slog männen hårdare och en av demonstranterna blev svårt skadad i huvudet enligt henne. Slutligen ska de ha släppt ut tårgas och skjutit vådaskott för att skingra dem.

”Världen måste få veta hur det är. Hur talibanerna är. Ni får inte lämna oss ensamma” ropar en kvinna in i Zarahs kamera.

Zarah berättar att hon filmar så mycket som möjligt utan att talibanerna ska se. Kvinnorna som talar in i hennes kamera ber världen om hjälp för att få behålla sina rättigheter. De ber om att allt det som det afghanska folket har kämpat för i 20 år ska få finnas kvar och fortsätta utvecklas, även för kvinnorna.

– Vi har studerat och kämpat och vill jobba. Vi vill inte krypa tillbaka in i våra hem igen, säger Zarah.

När talibanerna började sikta med sina gevär mot var och en av kvinnorna skingrades demonstrationen till slut, men de fick inte gå därifrån ensamma. Zarah säger att det efter varje kvinna gick en taliban med höjt vapen. De följde efter var och en hela vägen hem. Zarah vädjade till den man som följde efter henne:

– Snälla, gå tillbaka. Följ inte efter mig.

Som svar fick hon:

– Håll käften och gå hem och kom aldrig ut igen. Du bryter mot islams regler när du är här.

 

Text: Filippa Rinman