Ann-Charlotte Sidvall, gruppchef inom vård och omsorg på fackförbundet Kommunal. Foto: Kommunal

NYHET Det är bra med ett nationellt utbildningspaket för att höja statusen på yrket, men det räcker inte att undersköterska blir en skyddad yrkestitel. »Vi vill ha en yrkeslegitimation« säger Ann-Charlotte Sidvall på Kommunal.

Fackförbundet Kommunal har länge krävt en yrkeslegitimation för undersköterskor och fattade beslut om att driva den frågan under kongressen 2016. När regeringens utredare nu föreslår att undersköterska blir ett skyddat yrke med särskilda utbildningskrav tycker dess företrädare inte att det är tillräckligt.

Läs mer: Krav på utbildning av undersköterskor

– Det här är absolut en bit på vägen, men vi anser att det behövs en yrkeslegitimation, säger Ann-Charlotte Sidvall, gruppchef inom vård och omsorg på Kommunal i en första reaktion på utredningen.

– Men en nationellt reglerad utbildning för undersköterskor är väldigt bra, det höjer statusen på yrket och kommer att öka kvalitén och patientsäkerheten.

Hon tror inte att kraven på en validering kommer att leda till större svårigheter att rekrytera till vårdyrket. Snarare att den höjda statusnivån det leder till gör att fler väljer att utbilda sig.