Inkomstskillnaderna i Sverige fortsatte att öka under 2009. Ensamstående med barn har haft en särskilt dålig inkomstutveckling. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot, som hänvisar till nya siffror från Statistiska Centralbyrån.

Andelen ensamstående med låg ekonomisk standard har ökat från 11 procent i början av 2000-talet till 27 procent 2009.

Samtidigt visar statistiken att de allra flesta hushåll har ökat sin disponibla inkomst, det vill säga inkomst efter skatt. Men skillnaden i privatekonomisk utveckling är stor mellan olika grupper i samhället.

Något förenklat kan man säga att vinnarna är de med fast jobb med medel- eller höga inkomster, boende i småhus eller bostadsrätt. De med lägst inkomster har också haft den sämsta ekonomiska utvecklingen.

Sveriges Radio rapporterar också att inkomstskillnaderna sett ur ett längre perspektiv ökar snabbare i Sverige än i andra delar av västvärlden.
– Under 70-och 80-talen var inkomstfördelning i Sverige stabil, men sedan mitten av 90-talet har inkomstskillnaderna ökat snabbare här än OECD-länderna i genomsnitt, säger ekonomen Michael Förster.

En viktig orsak är att de allra rikaste har ökat sina kapitalvinster under en lång rad år.
– I kombination med sänkta skatter på kapital har det fått de rikaste dra ifrån både låg- och medelinkomsttagarna, säger Michael Förster.