Arbetsmiljöverkets logga och en Klarna-skylt
Foto: Arbetsmiljöverket/Klarna

I höstas påbörjades en inspektion av Klarna då Arbetsmiljöverket ansåg att de brutit mot arbetstidslagen. Nu är Klarna tvungna att betala ett miljonbelopp i sanktionsavgift. 

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion i september förra året framkom det att anställda arbetat natt vilket bryter mot arbetstidslagen. Alla anställda har rätt till dygnsvila mellan midnatt och klockan 5, vilket de på Klarna alltså inte fick. För att anställda ska få arbeta natt måste det ha stöd i ett kollektivavtal alternativt så måste dispens sökas hos Arbetsmiljöverket. En sådan dispens har inte getts då Arbetsmiljöverket inte anser att företaget uppfyller de nödvändiga förutsättningarna. Nu behöver Klarna därför betala en sanktionsavgift på cirka 1,1 miljoner kronor.

— Det är den högsta summan jag hört om, så jag skulle säga att den är ovanligt hög, säger Björn Larm, gruppchef hos Unionen Stockholm.

Klarna har behövt skicka in tidrapportering och scheman vilka har legat till grund för beräkningen av avgiften.

Nyheten om vitet kommer samma vecka som tre fackförbund begärt förhandlingar om kollektivavtal hos Spotify, en process som även är igång hos Klarna. Både Klarna och Spotify har varit i blåsväder hos Arbetsmiljöverket för att ha brutit mot dessa regler, enligt Björn Larm.

— Inget av bolagen har kollektivavtal och båda har brutit mot reglerna. Nu har Arbetsmiljöverket agerat, säger Björn Larm.

Klarna har tills den 15 maj på sig att antingen godkänna sanktionsavgiften eller komma med eventuella invändningar.

Dagens Arena har sökt Klarna.