Bild från regeringens presskonferens

Nyhet Smittspridningen ökar i landet och likaså trycket på sjukvården. Regeringen presenterade under tisdagen nya smittskyddsåtgärder. Med ett slopat karensavdrag ska det till exempel bli enklare för anställda att stanna hemma vid sjukdom.

Under eftermiddagen presenterade Folkhälsomyndigheten och regeringen en rad olika smittskyddsåtgärder i och med den tilltagande smittspridningen. Från och med i morgon, onsdag, rekommenderas befolkningen att bära munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken. Arbetsgivare rekommenderas att möjliggöra för sina medarbetare att arbeta hemifrån och restauranger ska vidta åtgärder för att förebygga trängsel i lokalerna.

Regeringen presenterade också en rad förslag för att underlätta för anställda att vara hemma vid sjukdom. Bland annat genom att tillfälligt slopa krav på läkarintyg för att få smittbärarpenning, och tillfällig föräldrapenning vid exempelvis skolstängning. Regeringen förslår också att återigen slopa karensavdraget för anställda för att underlätta för människor att stanna hemma vid sjukdom. Samt att staten ska ersätta arbetsgivare för sjuklönekostnader utöver det normala.

Stöden kommer att ligga med i en ändringsbudget som läggs fram på riksdagens bord efter årsskiftet. Ersättningarna kommer att betalas ut retroaktivt från och med i morgon fram till och med 31 mars 2022.

– Med de här stödåtgärderna hoppas vi att vi kan bidra till att minska smittspridningen och på så så sätt slippa införa mer inskränkande smittskyddsrestriktioner längre fram, sade finansminister Mikael Damberg, Socialdemokraterna, under pressträffen.