Skolminister Lotta Edholm, arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Foton: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Veckans fråga Liberalernas partiledare Johan Pehrson meddelade i veckan att han avgår som partiledare i juni. Med bara ett drygt år kvar till valet 2026 ligger partiet en bra bit under riksdagsspärren. Dagens Arena frågade statsvetare Jonas Hinnfors om en ny partiledare har en chans att vända läget fram till valet.

Kan en ny partiledare vända opinionsläget för Liberalerna?

– Det beror på. Den nuvarande linjen har misslyckats i opinionshänseende. Genom att öppna för samarbetet med SD klarade man valet 2022, man fick stödröster och kom in i regeringen. Därefter, trots att man inte behövt ge upp alla sina frågor, har man inte lyckats skaka av sig den allmänna olusten hos en del av den borgerliga väljarkåren till det här samarbetet. Det är en intern minoritet, men tillräckligt stark för att frågan om samarbetet ska återkomma. Det har man inte kunnat lösa, vilket inte är en bra grund för partiet nu när valet 2026 närmar sig. Och nu med ett utvidgat krav från SD om att sitta i regeringen kommer man inte ifrån frågan. Den nuvarande ledaren har misslyckats med att förklara varför ett liberalt parti ska samarbeta med ett antiliberalt parti.

Hur kan L:s förhållningssätt till SD påverkas av Johan Pehrsons avgång?

Man skulle kunna säga att det kan påverka, men frågan är i vilken riktning. Antingen fortsätter partiet som nu, men då lyfter man nog inte i opinionen. Om partiet däremot byter sida hamnar de på lite mer okänd terräng och det är inte säkert att det lyckas. Man kan hoppas på att få tillbaka en del av väljarna som gått till soffan, röstat på Socialdemokraterna eller det fåtal som gått till Centerpartiet. Men en väldigt stor del av Liberalerna tycker illa om idén om ett samarbete vänsterut. Så att bryta SD-samarbetet kan öppna för okända och oförutsebara händelser, men det finns i alla fall en tillstymmelse till möjligheter att lyfta och vi vet att nuvarande linje inte fungerar.

Jonas Hinnfors
Jonas Hinnfors.

Vilka är de troliga kandidaterna att ta över?

Lotta Edholm, Mats Persson och Romina Pourmokhtari. Lotta Edholm är en företrädare för partiets profilfråga, skolan, och det är många som kan tycka att det är rimligt med någon som har fokus på en sakfråga och inte det politiska spelet. Mats Persson är kanske den, av ministrarna, som verkligen står för linjen man har. Han har länge varit kritisk mot att gå vänsterut och kritiserade januariavtalet. Romina Pourmokhtari är kontroversiell i att många tyckt hon sålt ut hela klimatpolitiken. Men hon har varit väldigt duktig i debatter och klarat av att manövrera och tänja på klimatpolitiken med de ytterst snäva ramarna det innebär att samarbeta med ett klimatskeptiskt parti som SD. Det kan vara något ett parti kan behöva.