Jonas Sjöstedt

Nyhet Jonas Sjöstedt är ny medarbetare hos Dagens Arena. Vi tog ett kort snack med honom om livet efter partilledarrollen.

Du har, efter ett halvårs fördröjning, till slut fått avsluta uppdraget som partiledare för Vänsterpartiet. Vad ska du göra nu?

– Jag har precis kommit fram till min familj i Hanoi och sitter i karantän de första två veckorna. Jag har börjat skriva en bok, annars lyssnar jag mest på americana och gör vardagliga planer för mitt nya liv med min familj. Jag ser fram emot att ha mer tid, upptäcka Vietnam, skriva och vara så mycket med mina barn att de blir less på mig.

Vad vill du med skrivandet?

– Jag har saknat tiden att skriva längre texter som partiordförande. Tempot är så högt att det är svårt att få tiden för den reflektion som skrivandet kräver. Nu tänkte jag ta igen det, jag vill både kunna skriva om dagspolitik och historia, såväl artiklar som böcker.

Hur ser du på Dagens Arena? 

– Vi behöver verkligen plattformar där progressiv politik kan utvecklas och formuleras bortom den snäva partipolitiken. Dagens Arena kombinerar lite djupare analys med nyheter och debatt. Det är en kombination vi behöver i samhällsdebatten. Jag hoppas att jag kan bidra med mitt perspektiv och mina erfarenheter från politiken och min nya utsiktspunkt i Sydostasien.

 

Jonas Sjöstedt kommer att skriva varannan vecka hos Dagens Arena, och den första kolumnen finns att läsa här.