Ringhals Foto: Tor Lindstrand

Energi Riksdagen röstar nej till SD:s motion om att återstarta Ringhals 2 och stoppa avvecklandet av Ringhals 1. En röst skiljde mellan de båda lägren i frågan. 

På onsdagen röstar riksdagen om den SD-motion som gäller Vattenfall och de två kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2. Motionen vill återstarta Ringhals 2, som stoppades för gott på årtiondets näst sista dag, och förhindra avvecklingen av Ringhals 1 som är planerad att ske under 2020.

Motionen avslogs med rösterna 174 för utskottets förslag till avslag och 173 emot. Avvecklingen av reaktorer i kärnkraftverket Ringhals fortsätter därför som planerat.

Votering i riksdagen för motion 2019/20:549

 

Motionen fick av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Dessa fyra partier har 173 röster, mot 174 för Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Vänstern.

Vid omröstningen var två ledamöter frånvarande.

M stödjer SD

Det här blir första gången Moderaterna rakt av stödjer en motion av Sverigedemokraterna och till Sveriges Radio förklarar Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered att partiet tycker det finns goda skäl att fortsätta använda Ringhals 1 och 2.

– Då är vi beredda att vidta olika åtgärder för att rädda kvar Ringhals 1 och 2. Ett av dem har varit att rösta på ett förslag från ett annat parti, i det här fallet Sverigedemokraterna.

M och KD meddelade i december att man hoppar av energiuppgörelsen som slöts 2016 mellan S, MP, M, KD och C.

Den har som mål att elproduktionen 2040 ska vara »förnybar«. Kärnkraften förbjuds inte men ska inte heller stödjas med skattepengar.

Ägaren Vattenfall tog 2015 beslutet att stänga ner de två reaktorerna på grund av bristande lönsamhet.