Susanna GideonssonFoto: Pernille Tofte

LO Kanske är den nya LO-ordförande en kvinna från Handelsanställdas förbund? Susanna Gideonsson, ordförande för Handels är nominerad till posten. »Jag står till förfogande« kommenterar Susanna Gideonsson. 

I juni i år avgår Karl-Petter Thorwaldsson som LO:s ordförande. Spekulationerna har varit många kring vem som kan tänkas ta över. Nu har Susanna Gideonsson blivit nominerad av sitt fackförbund, Handelsanställdas förbund. I ett Facebook inlägg skriver Susanna Gideonsson att LO står inför så väl inre som yttre utmaningar.

»LO har många utmaningar framför sig. Det är interna utmaningar där vi behöver få en bättre sammanhållning. Enade vi stå, söndrade vi falla. Men det är också en utmaning som beror på en förändrad omvärld. Den sjunkande organisationsgraden inom LO-förbunden är farlig inte bara för fackförbunden utan för den svenska modellen i stort.«

Nej blev till ja

Tidigare har Gideonsson sagt att hon inte vill bli LO:s nya ordförande. Nu har hon ändrat sig.

»Jag är hedrad av förtroendet och står till förfogande om jag får tillräckligt stöd«, skriver hon på Facebook.

Och 57-åringen har tungt stöd bakom sig. Sedan tidigare har bland annat Kommunals ordförande Tobias Baudin ställt sig bakom henne.

Fackförbundet Kommunal har sedan tidigare nominerat Lisa Bengtsson till vice ordförande posten. Lisa Bengtsson är idag förbundssekreterare i Kommunal.

Första gången Handels

LO har inte tidigare haft någon ordförande från Handels. Till fack-tidningen Handelsnytt säger Gideonsson att hon tror att Handels hjärtefrågor är viktiga för allt fler fackförbund.

– Trygga anställningar är viktigt för alla. Visstid och bemanningsföretag börjar sprida sig till allt fler sektorer.

LO:s nya ordförande röstas in på kongressen i juni i år.