Blid: Flickr/ Anders Löwdin.

Under de senaste tio åren har ett antal Stockholms-kommuner utmärkt sig genom att nästan inte bygga några hyresrätter alls. Det visar statistik från SCB som SvD Näringsliv skriver om.

Solna byggde 9 procent hyresrätter och Nacka 23 procent av all sin nyproduktion av lägenheter under de senaste tio åren. Trots att de bägge stora Stockholms-kommunerna har byggt väldigt mycket nya bostäder de senaste åren, är andelen nybyggda hyresrätter så låg att de hamnar i botten av statistiken.

Det här visar siffror från SCB:s statistik över färdigställda lägenheter 2006–2016, som sammanställts av SvD Näringsliv.

Och det är just många Stockholms-kommuner som utmärker sig genom ett lågt byggande av hyresrätter. Vaxholm byggde bara sex procent hyresrätter, och Danderyd 10 procent. De bägge kommunerna har dock haft ett relativt lågt byggande överlag.

Siffrorna ska jämföras med rikssnittet där 51 procent av alla nybyggda lägenheter är hyresrätter, och 49 procent är bostadsrätter.

Kommuner som Nässjö och Tranås, som inte byggt en enda hyresrätt under perioden, har ofta inte heller byggt några bostadsrätter.

Stockholms stad har stått för nästan var femte ny lägenhet som har byggts i landet sedan 2006, och 43 procent av dem var hyresrätter. I Göteborg var 46 procent av alla nybyggda lägenheter hyresrätter.

De kommuner som har byggt flest hyresrätter under perioden är, i storleksordning, Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Umeå, Örebro, Lund, Helsingborg, Linköping och Sigtuna.

 

Kommunerna som byggt lägst andel hyresrätter, 2006-2016.

Tranås          0 %

Nässjö           0 %

Vaxholm       6 %

Solna            9 %

Danderyd    10 %

Lomma         13 %

Torsby          14 %

Strängnäs    15 %

Täby             16 %

Landskrona 21%

Nacka           23 %

Vallentuna   24 %

Ulricehamn  24 %

Sundbyberg  24 %

Källa: SCB/SvD Näringsliv