Foto: Wikimedia Commons

Arbetsrätt På fredag går 5 000 handelsanställda ut i strejk, om parterna inte kommer överens innan. Nu varnar facket för att det finns arbetsgivare som försöker uppmana till strejkbryteri. 

I förra veckan varslade Handelsanställdas förbund om strejk då arbetsgivaren inte vill höja alla löner i nivå med andra branscher. Om parterna inte kommer överens går 5 000 handelsanställda ut i strejk på fredag klockan 10:00.

På några av de företag som Handels har varslat om strejk har arbetsgivarna försökt samla information om de anställdas fackliga tillhörighet. En av de berörda arbetsplatserna är H&M i Borås där 800 personer idag arbetar. På måndagen går ett formulär ut till alla anställda där anställda uppmanas att ange om man är medlem i facket eller inte.

Bild på det formulär som idag måndag går ut till anställda på H&M i Borås.
Foto: Handelsanställdasförbund avd 12 i Borås.

 

– Vi ser ytterst allvarligt på det här beteendet. Ett beteende som enligt oss inte har på svensk arbetsmarknad att göra. Det en grundlagsskyddad rättighet att organisera sig och att inte behöva uppge vilken förening man är med i, säger Ernad Suntic, ombudsman på Handels avdelning 12 i Borås.

Såväl den lokala fackklubben, som hela Handelsanställdas förbund, uppmanar alla anställda, medlemmar som ickemedlemmar, att inte svara på den här typen av formulär eller frågor från arbetsgivaren.

H&M skriver i ett mejl till Dagens Arena syftet med blanketten är att »kunna planera verksamheten för de medarbetare som inte skulle innefattas av en eventuell strejk«.

»Vi behöver till exempel säkerställa att de medarbetarna får lön utbetalt som vanligt från arbetsgivaren. Medlemmar i Handelsanställdas förbund kommer istället att ersättas av facket. Det är inte en föreningsrättskränkning att begära in dessa uppgifter, men det är självklart frivilligt att fylla i blanketten.«

En förklaring Ernad Suntic inte ger mycket för.

– Nej, vi hoppar och tror det kommer att bli en total arbetsplatsnedläggning. Om de inte tar in personal från ett bemanningsföretag.

Handels har också fått information om att andra arbetsgivare har ställt frågor till de anställda om de är medlemmar, »för att kunna planera sin verksamhet«.

Ernad Suntic säger att stämningen bland de anställda på golvet är både orolig och irriterad.

– Det finns givetvis en viss oro, särskilt bland de visstidsanställda. ›Kommer de att avbryta min anställning om jag inte skriver på?‹ De flesta vet inte vad det innebär att inte svara. Men arbetsgivaren har ingen rätt att kräva svar kring vilka föreningar man som anställd är med i. Det kan vara en föreningsrättskränkning.

Enligt Ernad Suntic är den fackliga anslutningsgraden hög på H&M i Borås, runt 90 procent av tillsvidareanställda, och skulle företaget välja att använda sig av bemanningsföretag kommer andra stridsåtgärder att övervägas.

På andra arbetsplatser också informerat om att anställda som inte är medlemmar i Handels ska jobba om det blir strejk. Det är i Handels ögon som att uppmana till strejkbryteri.

– Det vi har varslat om är totalt verksamhetsstopp, att då uppmana arbetstagare att jobba är att uppmuntra till strejkbryteri, säger Fritjof Carlsson-Brandt, Pressekreterare på Handelsanställdas förbund.

Information om strejkvarslet, där arbetsgivaren uppger att de som inte är medlemmar i Handels ska arbeta om vanligt. Enligt Handels används förbundets logga utan medgivande. Foto: Handelsanställdas förbund

 

Handels har fått indikationer på att agerandet är organiserat från Svensk Handels, fackets motpart i förhandlingarna.

– Vi vet inte om formulären som cirkulerar kommer ifrån Svensk Handel, men vi vet att Svensk Handel har gått ut med information om att icke-handels-medlemmar ska jobba, säger Fritjof Carlsson-Brandt.

Fackförbunden inom LO är beredda att vidta sympatiåtgärder för att stötta Handelsanställdas förbund i den pågående avtalskonflikten med arbetsgivarna i Svensk Handel. Bland annat ställer sig Elektrikerna och Musikerförbundet.

Handels kan räkna med LO:s fulla stöd för sina krav på till exempel låglönesatsning.

– Den LO-samordning som vi har, och som är beslutad, den innebär att vi stöttar varandra ända in i kaklet för att få igenom vissa krav. När det gäller det som de har stött på patrull med så är det låglönesatsningen, säger Susanna Gideonsson till Sveriges Radio.

Dagens Arena har sökt Svensk Handel och H&M för en kommentar.