FOTO: Press Samhall

Avtal 17 Förhandlingarna om ett nytt avtal för Samhallsanställda har brutit samman. Nu varslar LO-förbunden om strejk.

Samhallsavtalet sluts mellan fackförbunden IF Metall, GS-facket, Handels, Hotell- och resturangfacket, Seko, Kommunal och Fastighets. LO sköter förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Almega Samhallsförbundet. Enligt LO vägrar Almega nu att gå med på den låglönesatsning som fackförbunden drivit igenom på andra avtalsområden. LO:s låglönesatsning innebär en extra satsning för dem som tjänar under 24 000 kronor.

– Vi har inte fått ut den låglönesatsning som andra förbund har fått. De vill att vi ska betala genom försämrade villkor i avtalet, säger Ann-Marie Stenberg förhandlingsansvarig för LO förbunden.

Samhallsförbundet skriver i ett pressmeddelande att man erbjudit en låglönesatsning mot vissa förändringar i kollektivavtalet, detta för att inte spräcka märket som innebär löneökningar på 6,5 procent. Ann-Marie Stenberg tillbakavisar att LO:s krav skulle överstiga märket.

– Märket innebär löneförhöjningar på 6,5 procent och utöver det har vi också bestämt att vi ska ha en låglönesatsning, vi spräcker inte något märke på det. Men på Samhall är det väldigt många låga löner, så det blir ju mer pengar då, säger Stenberg och fortsätter:

– Den här gruppen som tjänar så pass lite behöver verkligen den här satsningen. När alla andra områden har fått den kan vi inte acceptera att den uteblir.

Om Almega och LO-förbunden inte kommer överens före den 12 oktober kommer konfliktåtgärder, som bland annat övertids- och nyanställningsblockad, att bryta ut. Om man inte kommer överens före den 17 oktober kommer strejk att utbryta.

*Medlingsinstitutet har utsett Malte Eriksson och Olle Hammarström att medla mellan de sju LO-förbunden och Almega Samhallförbundet i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för de anställda på Samhall.

Malte Eriksson är tidigare är tidigare bland annat ordförande för Grafiska Fackförbundet, numera GS-facket.

Olle Hammarström har bland annat en bakgrund i arbetsmarknadsdepartementet och Svenska Industritjänstemannaförbundet (SIF – numera Unionen).

Dagens Arena söker Almega för kommentar.

*Artikeln uppdaterad den 3 oktober klockan 0944.