Aida Badeli

Partiledardebatten Tre frågor till Grön ungdoms språkrör Aida Badeli om varför hon tycker att klimatdebatten nådde ett lågvattenmärke under söndagens partiledardebatt.

Av Jon Andersson

Hur kommer det sig att du är så kritisk till hur klimatdebatten fördes under söndagens partiledardebatt?

 Jag tycker att nivån på klimatdebatten var på extremt låg nivå. Fokus låg på vem som vill sänka bensinskatten mest och att kärnkraften är lösningen på allt. Vi befinner oss mitt i en klimatkris och ändå handlar allt om att göra det lättare för svenska plånböcker. Partiledarna borde tävla om vem som vill få ner utsläppen mest. Inte vem som vill öka dem mest.

Du tycker att partierna agerar ansvarslöst gentemot unga när det gäller klimatfrågan. Hur menar du då?

De spottar oss unga i ansiktet genom att bara prata om sänkt bensinskatt och kärnkraft. Jag tycker den debatt som förs just nu i svensk politik sänder helt fel signaler till unga. Det handlar mer om att få några få röster i höstens val än att ta itu med klimatkrisen på riktigt. Det finns en anledning till att högern bara pratar kärnkraft. Det är för att de inte har några andra lösningar. Man är inte beredd att göra de förändringar som krävs för att på allvar göra något åt klimatkrisen. Miljöpartiet är det enda parti som vill få ner Sveriges utsläpp.

Det är fyra månader kvar till valet. Hur tycker du att klimatdebatten bör bedrivas fram till dess?

 Jag vill inte höra ett enda ord om kärnkraft. Debatten måste handla om vilka förslag vi ska driva i Sverige för att få ner utsläppen till den nivå som krävs. I Indien smälter asfalten på grund av klimatförändringarna och en ny rapport från Världsnaturfonden visar att vi måste sänka koldioxidutsläppen i Sverige med över 20 procent redan i år för att uppfylla Parisavtalet. Det kommer inte kärnkraften att lösa. Det krävs en systemförändring men ingen vågar prata om den. Vi kan inte bara tro att vi ska elektrifiera oss ur den här krisen. Vi måste minska bilåkandet och industrin kan inte producera på samma sätt som i dag. Politikerna måste våga säga nej till evig tillväxt för att rädda klimatet.

 

Jon Andersson är redaktionssekreterare på Dagens Arena