Statsminister Reinfeldts uttalande om att arbetslöshet inte är ett problem bland etniska svenskar får ny hård kritik från facket.

– Jag tycker att det är ett fruktansvärt uttalande att göra säger Torbjörn Dalin, utredare på GS-facket och medförfattare till LO:s och LO-förbundens utredningsprojekts kommande rapport om arbetsmarknadens utveckling 1990 till 2010.

– För det första finns det ingen sådan grupp. Det enda vi kan titta på är vilka som är födda i Sverige och vilka som är födda utomlands, det är det vi ser i statistiken. Av den anledningen tycker jag inte att han ska gå ut och svamla i de här frågorna, det borde han vara för god för.

Lika allvarligt tycker LO-utredaren och rapportförfattaren Ulrika Vedin att uttalandet är.
– Det är väldigt allvarligt av statsministern att inte se arbetslösheten som ett problem. Har man en hög arbetslöshet blir det så att vissa grupper drabbas hårdare. Det vi ser är att ju kortare utbildning du har desto svårare har du att hävda dig på arbetsmarknaden, säger hon.

– Men det är inte så att det är oproblematiskt med en arbetslöshet som ligger på 7–8 procent, vilket den gör för gymnasieutbildade, och det är en väldigt stor grupp i befolkningen, fortsätter Ulrika Vedin.