Foto: Pimvantend Wiki commons

Nyhet SD har lämnat ifrån sig makten i Bromölla. Orsaken säger de är att partiet inte anser att de får igenom sin politik. Då går de hellre i opposition. Men stämmer det verkligen? Dagens Arena har gått till diariet.

I torsdags kom beskedet att Sverigedemokraterna lämnar ifrån sig styret i skånska Bromölla, två år innan nästa val.

De har sedan valet 2018 styrt kommunen tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Tillsammans fick de ett mandat mer än det »andra blocket« som bestod av Socialdemokrater, Liberaler, Centerpartister och Vänsterpartister.

Vågmästare blev det lokala partiet Alternativet med sina fyra mandat.

Efter att ha styrts av Socialdemokraterna i närmre 50 år var Alternativet trötta på Socialdemokraterna och möjliggjorde för ett konservativt block.

Få omröstningar – många vunna

Nu verkar styret vara på väg att återgå till gamla vanliga S. SD lämnar ifrån sig styret i kommunen.

Orsaken uppges vara dels den ekonomiska situationen, men också att partiet anser att de inte får igenom sin politik. Då går de hellre i opposition.

– Det beror dels på den ekonomiska situationen, men även att SD i Bromölla har förlorat cirka hälften av omröstningarna och då anser de att får de inte igenom sin politik så går de hellre i opposition, säger Johan Wifralius, ordförande för SD i Skåne, till P4 Kristianstad.

Men stämmer det verkligen att de inte har fått igenom sin politik? Dagens Arena har gått till diariet.

Av de 254 ärenden som under åren 2019 och 2020 kommit upp i kommunfullmäktige är det vid 27 av dem det begärts omröstning. I 15 av dem har SD:s yrkanden röstats ner.

Men i många av partiets traditionella hjärtefrågor så som tiggeriförbud, policy vid modersmålsundervisning, nej till stärkt HBTQ-arbete, har de fått sin väg.

– Det är viktigt att förstå att Sverigedemokraternas avhopp inte alls har med hur mycket av deras politik de får igenom. Eller att de skulle ha fått stryk i många omröstningar. De visste de förutsättningarna när de sa ja till makten, säger Samuel Johansson, som sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Bromölla.

– De försöker flytta fokus från att deras partiorganisation håller på att rasa samman. De har fått igenom sina stora frågor.

Oväntat avhopp

Med det sagt är han ändå förvånad över att de »kastar in handduken nu«.

–Jag är förvånad eftersom de orkat fram till sommaren. Jag trodde de hade laddat batterierna under semestern, men då kom ju avhoppen istället.

Redan veckan innan beskedet om att SD lämnar ifrån sig styret i kommunen skickade sverigedemokraten och Kommunstyrelsens ordförande, Eric Berntsson, ut ett pressmeddelande om att han avgick av »privata själ«. Strax därpå lämnade ytterligare ett par SD-politiker fullmäktige.

Partiet får inte välja in nya ledamöter i kommunstyrelsen. Så de har bara en att välja på.

Tjugoåriga Filip Persson, som till vardags arbetar som politisk sekreterare åt SD-kommunalrådet Louise Erixon i grannkommunen Sölvesborg.

– Det är där de är nu. Om två veckor ska se tillsätta ett till temporärt kommunalråd som ska ha posten fram till kommunfullmäktige då det är meningen att det ska väljas ett nytt permanent, säger Samuel Johansson.

»Riktigt dåligt för Bromölla«

Han är kritisk till hur det hela har hanterats.

– Det är riktigt dåligt för kommunen. Vi har många frågor där det är otroligt viktigt att politiken är med och drar. Finns det ingen politisk ledning på plats så kommer det inte hända så mycket i stora viktiga frågor – budgetunderskottet, stora samarbeten inom renhållning och VA – sådant som nästan får pausas för att det är turbulens.

Samuel Johansson påminner om att de fyra åren innan SD kom till makten styrdes av Socialdemokraterna i minoritet.

– Vi gjorde budgetsamarbeten med dem och vi fick ju stryk i många omröstningar men vi drog ändå kommunen framåt och gjorde ett bra resultat. Det som händer inom SD nu handlar om att de inte är ett stabilt parti. Det har ingenting att göra med hur många omröstningar de vunnit eller förlorat.

 

Dagens Arena har sökt SD för en kommentar