Tomma läktare väntar på idrott- och kulturevenemang efter att regeringen fattat beslut om att förbjuda större sammankomster. (Bild: Pixabay)

Coronavirus Regeringen följer Folkhälsomyndighetens rekommendation och förbjuder sammankomster på över 500 personer.  Samtidigt rapporteras det första dödsfallet av corona i Sverige. 

Nästan 500 fall av corona i Sverige är inrapporterade. Två fall av smitta går inte att härleda till resa eller samröre med någon som har rest i smittoområden. Vilket lett till att Folkhälsomyndigheten bedömer risken för samhällssmitta som »mycket hög«.

Nu rekommenderar myndigheten regeringen att förbjuda sammankomster med mer än 500 personer i Sverige.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida: »Eftersom det finns tecken på att covid-19 sprids i det svenska samhället är det nu läge att, som en tillfällig åtgärd, inte få hålla allmänna sammankomster med mer än 500 personer i Sverige. Det skriver Folkhälsomyndigheten i den hemställan som skickades till regeringen idag, den 11 mars.«

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger till Ekot att regeringen kommer att följa myndighetens rekommendation. Det kan komma att beröra större idrottsevenemang, konferenser och konserter. Polismyndigheten ges rätt att ingripa om inskränkningen inte följs.

Sent under onsdagskvällen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) under en presskonferens att “regeringen använder möjligheten i ordningslagen att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar om det är nödvändigt för att motverka en epidemi.”

Förordningen innebär att från och med torsdag 12 mars är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare. Förbudet gäller tills vidare och är enligt justitieminister Morgan Johansson (S) första gången en svensk regering tar till denna typ av åtgärder.

Enligt regeringsformen är mötesfrihet och demonstrationsfrihet två grundläggande rättigheter. Folkhälsomyndigheten skriver att begränsningar ska endast göras i extraordinära fall och med stor försiktighet, men att nyttan i det här fallet bedöms överväga nackdelarna.

Oklart hur länge förbudet införs

Myndigheten föreslår att begränsningen ska gälla hela landet.

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, kommenterar Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Beslutet kan omprövas kontinuerligt av regeringen, i samråd med Folkhälsomyndigheten. Det ska »inte gälla längre än nödvändigt«.

I Danmark och Norge har liknande beslut redan fattats.

Första dödsfallet i Sverige

Beslutet kom bara minuter innan det första dödsfallet av corona rapporterats i Sverige. Patienten har vårdats på Karolinska sjukhuset i Huddinge i Stockholm och var äldre och hade en underliggande sjukdom.

– Vi känner med de närstående. Vi vet från internationella erfarenheter att det är äldre och särskilt äldre med andra underliggande sjukdomar som får mest allvarliga konsekvenser av covid-19, säger Per Follin, smittskyddsläkare Region Stockholm.