Teslas verkstad i Segeltorp, Stockholm, hör inte till dem som . Arkivbild. Foto: Elsa Åberg

Tesla Konflikten mellan IF Metall och Tesla är den konflikt som lett till flest förlorade arbetsdagar 2023. Men det blev inte lika många dagar som IF Metall kanske trott eller hoppats. 

Under måndagen kom Medlingsinstitutets årsrapport för 2023. Endast en tredjedel av de anställda på Tesla har valt att strejka, vilket DN var först med att rapportera. När IF Metall i oktober varslade om strejken gick de ut med att det handlade om drygt 120 anställda. När strejken sedan trädde i kraft har fackförbundet inte velat gå ut med hur många som faktiskt valt att delta i strejken. 

– När vi gick ut i konflikt hade vi organiserat över hälften av arbetarna på Tesla och hoppades självklart att alla skulle delta. Men en del förstod nog inte att de faktiskt behövde lämna arbetsplatsen, och andra blev hårt trängda av Tesla. Det är mänskligt, men jävligt tråkigt, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall till DN. 

Marie Nilsson, IF Metalls ordförande. Foto: Daniel Roos

 

Förlorade arbetsdagar

När Medlingsinstitutets rapport nu kommer kan man dock räkna ut antalet strejkande arbetare. Internationellt så mäts stridsåtgärder genom förlorade arbetsdagar. Man räknar då antal hela dagar gånger antalet personer som strejkar. Sympatiåtgärder och blockader räknas inte. 

I rapporten framgår att Tesla-strejken resulterat i 1 936 förlorade arbetsdagar. Det motsvarar 44 heltidstjänster och innebär att två tredjedelar av dem som inkluderades av varslet i oktober inte strejkar. Enligt Marie Nilsson finns det ingen princip i Sverige som gör att det låga deltagarantalet påverkar legitimiteten för strejken. 

– Det räcker med att en enda medlem vill ha kollektivavtal så är vi skyldiga att hjälpa till med det. Men det är klart att vi aldrig hade gått ut i strejk om vi inte trodde att vi skulle få med oss en majoritet av medlemmarna, säger Marie Nilsson till DN.

Utöver strejken på Tesla har det under 2023 blivit ytterligare 1 973 förlorade arbetsdagar under fyra tvister och en vild strejk. Den vilda strejken på Pendeltågen MTR i Stockholm står för 414 av dagarna. Totalt har det blivit 41 varsel från fackligt håll och tre från arbetsgivarpart. Det har också varslats om 63 sympatiåtgärder. En stor del av dessa kom ur avtalsrörelsen under våren.