Till vänster: Mats Persson i folkmassan på Sergels Torg. Till höger: Georgie och Lena i demonstrationståget vid Slussen. Foto: Anna Wikström

protest Bensinupproret och Skolstrejk för klimatet – idag pågick dubbla demonstrationer i Stockholms innerstad.

– Vi är här för att protestera mot de höga bensinpriserna och de orättvisa skatterna, och vi hoppas i första hand att regeringen ska lyssna, sa Mats Persson som delade ut flygblad till de ungefär 200 personerna som samlats för att demonstrera.

 

Sergels Torg. Foto: Anna Wikström

 

Bensinupproret 2.0 startade på Facebook i våras, som en motreaktion mot den höga skatten på bensin. Nu har gruppen över 600 000 medlemmar och på demonstrationen höll ordförande Peder Blohm Bokenheim tal. “Vi ska göra oss hörda och vi ska sänka bensinskatten!”

– Det som händer sedan är att vi ska gå bort mot Mynttorget och Riksdagen och lämna över våra förslag, sa Mats Persson.

Samtidigt på Mynttorget ställde tio gånger så många klimatstrejkare upp sig för att tåga till Medborgarplatsen. “Internationell solidaritet – vi har bara en planet!” ljöd folkmassan. Dagens auktion var en av många jorden runt idag, och markerade starten på Global Week of Future, som bland annat innefattar FN:s stora klimatmöte imorgon.

 

Foto: Anna Wikström

 

Götgatan. Foto: Anna Wikström

 

Georgia och hennes lärare Lena (till höger på första bilden), båda från Stadsmissionens folkhögskola, gick med i tåget.

– Jag är här för att jag tycker att det är viktigt att visa initiativ för klimatförändringar och att det är en jätteviktig fråga för vårt samhälle, berättade Georgia.

De kom dit tillsammans med klassen, och frågan berör dem alla. Lena berättade att de jobbat med klimatfrågor hela veckan och att det ingår i deras gemensamma värdegrund att vilja ha förändring.

– Jag vill att politikerna och de med makt ska lyssna, de som har möjlighet att förändra saker på politisk nivå. Och så vill jag att alla som inte är här ska lyssna. De måste förstå att det berör oss alla, sa Georgia.

Väl framme vid Medborgarplatsen anslöt sig Georgia och Lena till de runt 2000 andra demonstrationsdeltagarna.

 

Medborgarplatsen. Foto: Anna Wikström