Tomma toapappershyllor. Bild t h: Mike Mozart/Flickr

corona Tomma hyllor i affärer och bilder på kundvagnar överfyllda med toapappersbalar. Men varför bunkrar folk just toapapper under en pandemi? En professor har svaret.

Det har blivit en snackis att folk bunkrar toapapper sedan coronautbrottet startade. Men det är inte ett svenskt fenomen, utan har observerats i många delar av världen.

Professorn och psykologen Steven Taylor, verksam vid University of British Columbia och författare till boken »Pandemins psykologi«, tror sig ha ett svar på varför folk hamstrar just toapapper.

»Det finns ett väldigt nära samband mellan rädsla att bli smittad och äckelkänslor. Och vad kan vara bättre för att torka bort det som äcklar oss än toalettpapper? Jag tror att det är därför toapapper har blivit en symbol för säkerhet« säger Steven Taylor till den brittiska tidningen The Independent.

Att överhuvudtaget bygga lager av bruksvaror kan öka människors känsla av kontroll, enligt Steven Taylor.

»När folk ställs inför en pandemi – ett stort, skrämmande fenomen – och regeringen säger att vi inte behöver göra något särskilt, utom att tvätta våra händer, behöver människor känna sig förberedda. Att bygga lager hemma blir ett sätt att möta det, och då kommer några oundvikligen köpa för mycket« säger han.

Att bilder sprids i sociala medier på människor som hamstrar toapapper blir sedan i sig en effekt som förstärker vilket psykologiskt värde som toapappret tillskrivs. Där spelar det in att just toapapper är en vara som sticker ut och lätt känns igen i en varukorg.

»Rädsla är väldigt smittsam. Så när de här sakerna blir virala, och man ser människor runt omkring dig köpa på sig saker på ett panikartat sätt, spär det på ängslan« säger Steven Taylor.