Foto: Stockholms Sjukhem

SLL Trots rådande coronakris så går försäljningen av Bromma sjukhus vidare som planerat. Det stod klart efter tisdagens beslut i regionfullmäktige. »I de här tiderna är det extra förkastligt« säger oppositionsregionsråd. 

Bromma sjukhus säljs till det privata fastighetsbolaget Vectura AB för 570 miljoner kronor. Oppositionen ville stoppa beslutet men förlorade omröstningen.

– Att nu, i det läget vi befinner oss i med Covid-19 gå vidare med beslutet är anmärkningsvärt och problematiskt, säger Talla Alkurdi socialdemokratiskt oppositionsregionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.

Vectura är ett fastighetsbolag, som ägs av Patricia Industries – en del av Investor AB. Vectura förvaltar och äger ett flertal vård- och omsorgsboenden i Sverige. De skriver att man långsiktigt vill erbjuda ytterligare vård och samhällsservice på Bromma sjukhus. Stiftelsen Stockholms Sjukhem bedriver i dag vården på sjukhuset, som riktar sig till svårt sjuka äldre.

»Möjliggör för mer vård«

Till tidningen Mitti säger Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd, att köpet möjliggör mer vård i Bromma.

– Det här kommer bli en viktig plattform för att kunna erbjuda mer vård i hela västra Stockholm. Stockholms sjukhem som är en uppskattad aktör kommer finnas kvar och samtidigt skapas möjlighet för att dubblera den vård och omsorg som bedrivs i Bromma sjukhus

Planen är dock att geriatriken ska upphandlas år 2021 och Talla Alkurdi tycker att det talar sitt tydliga språk

– Att köpet av Bromma sjukhus skulle garantera att Stockholms Sjukhem får vara kvar, så är det inte. Region Stockholm säger själva att den geriatriska vården på Bromma sjukhus ska upphandlas nästa år.

»Regionen säljer ut sjukvården«

Hon litar inte heller på Vecturas långsiktiga engagemang och tycker att försäljningen bara ytterligare är ett exempel på när regionen säljer ut sjukvården.

– I avtalet står det att Vectura ska bedriva vård i lokalerna under fem år, om de sedan vill göra något annat med lokalerna så ska de betala ett belopp till landstinget. Om man har en sådan skrivelse i avtalet så är det tydligt att Vectura kan göra som de vill. Det är ett privat fastighetsägare och har all rätt att göra som de vill efter fem år. Landstinget kan inte avkräva Vectura på ansvar om fem år.

Även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna var emot beslutet. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet var för.