Barkabystaden. Foto: Bysmon Wikipedia

Bostadspolitik Svårigheterna att sälja nyproduktioner tvingar bostadsbolagen att göra hyresrätter utav tänka bostadsrätter. Över 1000 lägenheter i bland annat Malmö, Stockholm och Uppsala omvandlas nu. 

Lägenheter som var tänkta att säljas kommer nu istället att hyras ut. Hem och Hyra har hittat nio projekt med sammanlagt 1109 bostadsrätter som istället blivit hyresrätter.

I bland annat miljonprogramsområdet Lindängen i Malmö fick bostadsbolaget Trianon inte sålt 64 av de nybyggda lägenheterna, som nu görs om till hyresrätter.

Hyresgästföreningen i Malmö tycker att det är bra att det blir fler hyresrätter. Anneli Philipson, chef för utveckling och opinion, på Hyresgästföreningen tror att marknaden för dyra bostadsrätter kan vara mättad och att det nu öppnar upp för ett annat tänk.

– Det har nästan bara byggts bostadsrätter för en viss målgrupp som har haft både förmåga och intresse att betala mer för sitt boende. Det visar väl sig nu att den marknaden är mättad och att man behöver bygga annat. Det byggs där det går att tjäna pengar. Tjänar man nu bättre pengar på att göra om det till hyresrätter så gör man det. Det var likadant med Turning Torso, då skulle allt det vara bostadsrätter, men sedan gick marknaden ner och man fick kalla fötter och då blev det hyresrätter, säger Anneli Philipson.

Vad hyrorna kan tänkas bli i de omvandlade bostadsrätterna är svårt att veta exakt säger Joakim Lundh, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Malmö. Det beror på i vilken standard byggbolaget bygger med, om det är helkaklat badrum, parkettgolv och liknande. Sedan har läget en viss betydelse också.

– Tar man en 3:a på 70 kvadratmeter som är nyrenoverad eller nybyggd med parkett i alla golv så ligger hyran, beroende på område, mellan 8200–11000 kronor. I Rosengård skulle hyran ligga runt 8200. Jämfört med det befintliga så blir det dyrare, så är det.

Beroende på om byggbolagen har köpt marken med bostadsrätter eller hyresrätter i åtanke har de betalat lite olika. För kommunens del innebär det mindre intäkter eftersom markpriset är lägre när den används till hyresrätter jämfört med bostadsrätter. Enligt Hem och Hyra gör det att vissa bolag vill lägga den kostnaden på hyran.

Joakim Lundh säger dock att hyran inte förhandlas utifrån vad byggherren har betalt för marken utan vilken standars lägenheten har.

– Det är lägenhetens standars som avgör, inte vad han har betalt i markpriser eller liknande, utan hur lägenheterna faktiskt ser ut när de är klara.

Utöver lägenheterna i Malmö så är det också områden i och runt omkring Stockholm som berörs.

75 bostadsrätter i Jakobsbergs centrum och nästan 300 i Barkarby görs om till hyresrätter istället. I Märsta köper Rikshem upp ett misslyckat bostadsrättsprojekt av Peab som nu istället blir 82 hyresrätter.

81 lägenheter i Uppsala omvandlas och i Nynäshamn gör 150 hyresrätter av bostadsrätter.