Tesla Tesla får inte gehör för att Postnord omedelbart ska lämna ut företagets post, något Tesla krävt i en stämning. Det beslut från Solna Tingsrätt som kom på tisdagseftermiddagen innebär att Postnord ska få möjlighet yttra sig inom tre dagar innan beslut tas. Det rapporterar flera medier.  

IF Metall är nu inne på den femte veckan av strejk på Teslas verkstäder i Sverige. Sammanlagt har nio fackförbund gått med i konflikten genom sympatiåtgärder. Den sympatiåtgärd som tycks ha haft mest effekt är ST och Sekos blockad mot leverans och hämtning av post av deras medlemmar på Postnord. Transportstyrelsen skickar nämligen alla nya regestreringsskyltar via Postnord och får inte ge ut de på något annat sätt.

Under måndagen valde därför Tesla att stämma den svenska staten, vilket Dagens Industri var först att rapportera om. Elbilsföretaget vill att Norrköpings tingsrätt ska förpliktiga Transportstyrelsen att ge ut Teslas skyltar. De vill också att det ska gå att hämta skyltarna hos skylttillverkaren under tiden frågan hanteras rättsligt.

Postnord får tre dagar på sig

Senare under måndagen rapporterade Dagens Industri att Tesla även kommer att dra Postnord inför rätta. Postbolaget menar dock att strejkrätten är så stark i Sverige att den räknas som force majeure och att de därför inte bryter mot sitt samhällsuppdrag.

Även i denna stämningsansökan vill Tesla se att blockaden pausas tills dess att en dom ges. De ska också ha skrivit att de är beredda att hämta posten själva.

Men nu har alltså besked kommit om att Postnord får tre dagar på sig att yttra sig om Teslas begäran att få ut nummerskyltarna.