Ett fasansfullt våld pågår mot civila i Syrien. Det framkommer i en rapport från Amnesty.

”Vi hittade kroppsdelar som hade ryckts loss från de dödades kroppar. Barnens mamma var kluven i två delar. Planet svepte ner två gånger, släppte i alla fall två missiler längs vägen, och en träffade en byggnad och dödade ett barn.”

En granne bevittnade attacken som tog livet av sju medlemmar i familjen Quera. Det är en av flera vittnesmål som Amnesty samlat in under en tio dagar lång resa i den syriska staden Aleppo.

Amnesty konstaterar att civila har drabbats av ett fasansfullt våld under striderna mellan regeringsstyrkor och rebeller. Man har också kunnat se en kraftig ökning av antalet utomrättsliga avrättningar av civila.

– Civila utsätts för daglig artilleri- och granatbeskjutning från regeringsstyrkorna i olika delar av staden. För många finns det helt enkelt ingenstans där de kan söka skydd, familjer lever i ständig rädsla för nästa attack, säger Donatella Rovera, Amnesty Internationals utredare.

Flera fasansfulla berättelser framkommer i rapporten. I ett hus som Amnesty International besökte hittade delegationen resterna av en projektil i myggnätet som tidigare täckt barnet Sanas spjälsäng. I attacken dog Sana och hennes mormor. Mamman och Sanas bror vistades fortfarande på sjukhus med svåra skador vid Amnestys besök. Pappan till Sana berättar:

”Vart har det här fört oss? Varför bombas vi i våra hem? Min dotter är borta, min pojke och hustru kanske inte kommer att överleva, min mamma som hade en stark hälsa dödades. Varför sådana attacker. Det finns inga slagkämpar här. Bara vanliga boende.”

En majoritet av attackerna kan kopplas till regeringsstyrkorna uppger Amnesty. Men också rebellstyrkorna har gjort sig skyldiga till att många civila dödats enligt rapporten.