Aktuellts chef Eva Landahl-Kihlman och statsminister Fredrik Reinfelt (M). Bild: Carl-Johan Söder/SVT och Alliansen/Flickr.
Aktuellts chef Eva Landahl-Kihlman och statsminister Fredrik Reinfelt (M). Bild: Carl-Johan Söder/SVT och Alliansen/Flickr.

På Twitter spreds i går uppgifter om att Fredrik Reinfeldt inte skulle ha ställt upp på en intervju i SVT:s Aktuellt om han inte fått stå ensam. ”Helt felaktigt”, säger Aktuellts chef Eva Landahl.

I ett inslag på närmare tio minuter i SVT:s Aktuellt fick statsminister Fredrik Reinfeldt (M) under tisdagskvällen ge sin syn på varför pensionsåldern bör höjas till 75 år. Samtidigt på Twitter spreds ett rykte om att Reinfeldt ställt krav för sin medverkan – att han skulle få stå ensam i studion.

Det ryktet avfärdades på onsdagsförmiddagen av Aktuellts redaktionschef Eva Landahl, som på Twitter skrev ”Det var inget krav från Reinfeldt att stå ensam i studion. Jag har många gånger förklarat att vi inte faller undan för sådana krav.”.
– Det Reinfeldt presenterade i går var ingen proposition, utan en vision. Då bestämde vi att det inte skulle vara aktuellt med en debatt. Däremot ville vi ha honom i studion för att kunna ställa kritiska frågor, säger Eva Landahl.

– Det fanns kritiska röster i programmet i form av tittare och tre oppositionspolitiker. Vi hade också en programledare som hade läst på extremt mycket och de har i uppdrag att vara tittarens ombudsman.

Hur brukar ni hantera situationen om en minister ställer krav på att få vara med ensam i studion, och det är en minister ni verkligen vill ha med?
– V har en handlingsplan som vi utvecklade för fem år sedan när vi gjorde ett misstag. Då bestämde vi oss för att ingen ska någonsin ska kunna ställa villkor för hur våra sändningar ska se ut. Men det är väldigt sällan politiker ställer krav, jag kan inte minnas när det senast skedde.

Vad handlade misstaget för fem år sedan om?
– Det handlade om att vi hade bokat Jan Eliasson för att kommentera det amerikanska presidentvalet. Vi ville då också ha Carl Bildt i studion. Men Bildt ville inte sitta i studion samtidigt som Jan Eliasson, och då avbokade vi honom. Eliasson blev med all rätta upprörd. Det här ledde till en stor diskussion på Aktuellt- och Agendaredaktionen och vi arbetade då fram en policy.

– Jag blir lite förbannad varje gång det här drar igång. Jag kan säga att i morse, i Gomorron Sverige, försökte redaktionen få till en debatt mellan Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt. Löfven tackade nej och då valde redaktionen att ha Reinfeldt ensam i studion, helt enligt vår policy. En part ska inte kunna få bort en diskussion genom att tacka nej.

Just att det blir en sådan här stark reaktion på att Reinfeldt får stå själv. Är det något ni har mött tidigare?
– Jag har jobbat 25 år nu och jag kan säga att det var precis likadant under den socialdemokratiska regeringen. Ofta känner sig oppositionen förfördelade.

När debatterade Fredrik Reinfeldt senast mot en person från oppositionen?
– Vi ville ju väldigt gärna att han skulle debattera i partiledardebatten mot Håkan Juholt. Men då valde Juholt att hoppa av. Vi har nu en förfrågan som ligger både från Agenda och Aktuellt om en debatt mellan de två partiledarna, men vi har inte lyckats med det än. Och det är båda sidor som har olika argument om varför de inte vill eller kan.