Presskonferens Moderaterna

Corona Moderaterna vill att staten satsar 100 miljarder kronor per månad på att stötta svenska företag under coronakrisen. »Nej, det är först ägarna som ska skjuta till kapital« menar Sandro Scocco som vill se en debatt om ägaransvar. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson presenterade tillsammans med partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson en ny ekonomisk strategi i coronatider. Moderaterna vill att regeringen ger 100 miljarder kronor per månad i stöd till företag. Initialt under månaderna april och maj.

De föreslår att staten tar kostnaderna för upp till 100 procent av arbetsgivaravgiften, tillåter korttidspermitteringar på upp till 100 procent där staten tar 75 procent av kostnaden, och att staten går in och täcker mer av de fasta kostnader som företag som förlorat intäkter har.

– Det är för tider som de här som vi har vårt ekonomiska ramverk. Vi har råd, säger Elisabeth Svantesson.

M anser att regeringen hittills har gjort för lite för företagen i sina krispaket, och fokus har varit allt för mycket på lån och krediter.

– Vår målbild är att vi måste se till att företag som i grunden är lönsamma överlever den här akuta fasen, säger Svantesson.

– Regeringens insatser gör väldigt lite för de stora företagen, och vi ska inte glömma att det är många mellanstora och stora bolag som möter en väldigt kraftigt vikande efterfrågan.

Kritik: Var är ägaransvaret?

Sandro Scocco, chefsekonom på Arena Idé, är kritisk och menar att det borde föras en debatt om ägaransvar.

– Tror man att den här krisen är kort, ett par tre månader, då borde ägarna och företagen själva reda ut det här. Då talar jag inte om småföretag i de värst drabbade branscherna. Däremot borde medelstora och stora företag ha den kapacitet att de kan brygga över ekonomiska nedgångar. Det är inte i första hand staten som ska kliva in i en sådan situation utan ägarna. Och vi har inte fattiga ägare, de har rätt djupa fickor.

Och tillägger han; krisen kanske inte blir kort. Även om regeringens och konjunkturinstitutets prognos är som ett skarpt V med stark och snabb återhämtning så är det många ekonomer som är tveksamma till om den prognosen stämmer menar Sandro Scocco.

– I deras prognos är det en otroligt snabb återhämtning och det är många som är skeptiska till det, även inom ekonomkåren. Det är klart att man kan bränna iväg ett par tre hundra miljarder nu, men det finns en stor risk att de stora kostnaderna ligger framför staten om det här fortsätter. Det är en väldigt statsfinansiellt oansvarig linje som Moderaterna driver, givet osäkerheten.