Porträttbild på Anna Danielsson Öberg infälld i en bild som visar Arbetsförmedlingens hemsida
Dagens Arenas krönikrö Anna Danielsson Öberg.

SÖNDAGSKRÖNIKA Kritiken mot förändringarna på Arbetsförmedlingen kom direkt och har ökat i styrka. Frågan är om det går att hejda den negativa utvecklingen – och vem som ska säga stopp, skriver Anna Danielsson Öberg.

I måndags konstaterade Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i en intervju att läget på Arbetsförmedlingen blir värre innan det blir bättre. I torsdags gav Vänsterpartiet honom rätt.

Det är svårt komma på något politiskt förslag som fått så bred kritik som förändringarna av Arbetsförmedlingen. Målet med de förändringar som partierna bakom Januariavtalet är överens om är som bekant att låta fristående aktörer (privata företag) ta över ansvaret för att rusta arbetslösa i framtiden. Ett nytt upplägg för arbetsmarknadspolitiken ska vara klart att sätta igång redan 2021.

Kritiken mot förslagen kom direkt och har sedan bara ökat. Det handlar om allt från januariavtalets egna partivänner – ofta lokala, ledarsidor, forskare, kommunföreträdare, anställda på myndigheten, fackliga företrädare och arbetsgivare. Budskapet alla skickar är att reformtakten är för hög, det är för många oklarheter, för lite pengar till verksamheten och för mycket verkar vara ogenomtänkt. Förstärkningsorden när invändningarna beskrivs är ovanligt många och handlar om allt från nedmontering till slakt och kraschlandning av arbetsmarknadspolitiken. Oavsett vem som framfört kritiken har dock de politiska företrädarna för Januariavtalet inte visat någon vilja att lyssna, förutom Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni som vill ha en annan tidsplan för genomförandet.

Men i torsdags togs arbetsförmedlingsröran till en ny nivå när Vänsterpartiet hotade med att rikta misstroende mot nytillträdda arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Det måste, enligt partiet bli ett stopp på vad som kallas en kaosprivatisering. Extra pengar, inget tvång att privata företag tar över, en tydlig plan för reformen och närvaro av Arbetsförmedlingen i hela landet är några krav som regeringen ska svara upp mot inom två veckor. Sker inte det tänker Vänsterpartiet göra gemensam sak med Moderaterna och fälla Eva Nordmark. Moderaterna utesluter inte att partiet ger Vänsterpartiet sitt stöd. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har också öppnat för samma sak.

Vänsterpartiets agerande har redan kritiserats av flera. Bland annat Aftonbladets ledarsida och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Att fälla en minister som knappast kan anklagas för att ligga bakom röran inom Arbetsförmedlingen – Eva Nordmark tillträdde i mitten av september – är knappast rätt väg att gå för att få stopp på reformen, anser de. Däremot anser de, liksom Vänsterpartiet och många andra att mer pengar behövs. Verksamheten har blivit lidande av M/KD-budgeten och Januariavtalet.

Att verksamheten påverkas vittnar också anställda på Arbetsförmedlingen om. Anslag utnyttjas inte till olika åtgärder för arbetslösa eftersom det inte finns tid för handläggning av ärenden. Skälet är att uppsägningarna av personalen trätt i kraft och att personal har slutat. Omorganisationer har redan skett och kontor stängt. Och det är den här processen som kommer att bli ännu värre innan den blir bättre, enligt Mikael Sjöberg.

Frågan är om det går att hejda det som sker med mer pengar.

Ska kontor som stängts öppna igen, ska personal som slutat för att de inte vill vara med om det som händer lockas tillbaka?

Eller är det kommunerna som ska få mer pengar? När Arbetsförmedlingen stänger sina kontor verkar det bli socialtjänsten som får ta över enligt rapporter från personal och kommunerna. Trycket ökar på socialkontoren och att kostnaderna för försörjningsstödet ökar.

En som under lång tid kritiserat det som händer med arbetsmarknadspolitiken är professor Lars Calmfors. Forskningsstöd saknas för att privata företag är bättre än en statlig myndighet på att leverera arbetsmarknadstjänster och förändringar sker utan att alternativ finns på plats. Han anser att ett rejält omtag är nödvändigt. ”Det är helt enkelt dags för några vuxna att stiga in i rummet”, skriver han i Dagens Nyheter.

Den som hela tiden varit pådrivande i förändringsprocessen av Arbetsförmedlingen och inte visat någon vilja att lugna ner takten är Centerpartiets Martin Ådahl. Är det han som ska bli den vuxne i rummet?

Anna Danielsson Öberg är författare och frilansjournalist med lång erfarenhet av arbetsmarknadsbevakning