Foto: Carl-Johan Sveningsson/flickr

Barn och ungdomar i rika kommuner idrottar mer och får mer pengar av staten än barn och ungdomar i låginkomstkommuner. Det rapporterar Dagens Nyheter.

En undersökning från Centrum för idrottsforskning, CIF, visar att ungdomars idrottande – och därmed även det offentliga stödet till ungdomsidrotten – varierar kraftigt mellan landets kommuner.

Generellt hamnar medelstora och socioekonomiskt välmående städer eller förortskommuner, framför allt i Stockholmsområdet och Skåne, överst på listan. I botten hamnar landsbygds- och glesbygdskommuner, med låg genomsnittlig förvärvsinkomst.

– Vi kan inte bortse från de socioekonomiska dimensionerna som vi ser. Det här visar väldigt enkelt att idrotten har sin starkaste bas i en ganska välmående medelklass, säger utredaren Johan R Norberg till Dagens Nyheter.

Ungdomsidrotten får stöd av staten genom så kallat lokalt aktivitetsstöd som baseras på antalet deltagare och antal träningstillfällen. I topp på listan hamnar Solna med 827 kronor per barn eller ungdom. Även välmående kommuner som bland annat Täby och Danderyd ligger tio-i-topp. Längst ned hamnar Ljusnarberg i Örebro län med 51 kronor per barn eller ungdom.

Rapporten visar att de kommuner som hamnar långt upp på listan har en medianinkomst över det svenska genomsnittet medan de som hamnar längst ner har en medianinkomst under genomsnittet.