Ikväll klockan 19:00 talar Håkan Juholt i Almedalen för första gången. Talet är inte färdigskrivet. Men Dagens Arena har träffat Socialdemokraternas nyvalda partiledare och för oss har han berättat om talets troliga huvudpunkter.

Juholt beskriver talet som ett anförande till det arbetande folket. Den röda tråden är arbetets glädje, arbetets pris och arbetets värde.

Caroline Waldheim, chef för organisation och kampanj på S-partistyrelsen, har bekräftat till Dagens Arena att ett scenbygge inleds klockan 08.00 under fredagens morgon. Juholt ska inte tala från den sedvanliga scenen, utan från en ramp närmare publiken för att få bättre kontakt med åhörarna.

Att Juholt har försökt sätta kulturpolitiken på kartan är välkänt. Under kvällens tal planerar Juholt att läsa en dikt om lyckan att få gå och jobba, att få växa på sin arbetsplats.

Arbetets pris illustreras, enligt Juholt, av hur arbete och fritid flyter samman i ökad utsträckning. När du är på jobbet tvingas du fundera på om välfärden fungerar. Hur har mamma det i hemtjänsten i dag, vad händer i barnens skola? Och omvänt: Allt fler fortsätter jobba när de har kommit hem. Fyra av tio tjänstemän använder semestern för att klara jobbet.

En nyhet i talet är att S föreslår att Arbetslivsinstitutet ska återuppstå. Juholt efterlyser ett trepartssamarbete där staten går in med pengar och forskning, som sedan ska omsättas i form av konkreta åtgärder på arbetsplatserna. Arbetet med skyddsombud ska förstärkas. Ungefär tvåtredjedelar av talet kommer att handla om arbete och hur nya jobb skapas, uppskattar Juholt.

Till S-nyhetstidningen Aktuellt i Politiken har Juholt sagt att den som väntar på nyheter kan lika gärna ta en öl under hans tal. Men han lär även presentera ett förslag som skulle innebära att Migrationsverket får i uppdrag att följa upp de avtal som träffas om arbetskraftsinvandring. En undersökning från Hotell- och Restaurangfacket visar att avtalen sällan efterlevs. En annan nyhet kan mycket väl bli en lansering av ett medicinforskningsprogram som syftar till att Sverige ska återta tätpositionen i läkemedelsforskningen.

Vidare hoppades Juholt få inspiration av de seminarier som han deltog i under torsdagen. S-partiledaren deltog i ett seminarium om barnfattigdom och planerar att läsa högt ur Majblommans bok ”En vanlig dag”. På seminariet om barnfattigdom avslöjade Juholt ett nytt löfte: Om Sverige får en S-ledd regering efter valet 2014 ska riksdagen lagstifta om rätten till heltid redan under hösten.

I ett ekonomiskt avsnitt planerar Juholt att kommentera räntan i relation till regeringens omtalade jobbskatteavdrag. Prognosen för den kommande ränteutvecklingen visar att räntehöjningarna kommer att äta upp hela jobbskatteavdraget, menar Juholt.

De internationella frågorna kommer troligen att bakas in i det ekonomiska avsnittet. Finanskrisen har inneburit att 64 miljoner människor har kastats ut i fattigdom. Juholt påpekar att den progressiva vänstern inte har presenterat någon konkret åtgärdsagenda. Därför är det dags att återlansera Ingvar Carlssons idé om ett ekonomiskt säkerhetsråd i FN, menar Juholt. Kanske kommer Juholt även att anknyta till dagens artikel på DN-debatt, där Juholt och Labours partiledare Ed Miliband skriver att en ny sorts ekonomi måste byggas i Europa.

För att anknyta till den extra S-kongress i slutet av mars där Juholt valdes till partiordförande, planerar han att nämna de fyra huvuduppgifter som han presenterade i kongressens avslutningstal. Eventuellt kommer Juholt även att citera sitt partis partiprogram, något som sällan görs från Almedalens scen.

Om Juholt kommenterar höstens budget är det troligt att han talar om den kunskapsinriktning som budgeten får. S-partiledaren talar om en ”kunskapsboost” och antyder även att kommunerna borde ha veto när nya friskolor etableras.

Att Juholt gärna skämtar och använder metaforer är välkänt. Nu när Jan Björklund oroar sig för en rysk invasion av Gotland är det dags att flytta undan pingisborden i våra skyddsrum, har Juholt skämtat. Under seminariet om barnfattigdom vände även Juholt på den uppmärksammade debatten om det finanspolitiska ramverket. Det kan väl inte vara så att det är den som säger nej till stora skattesänkningar som äventyrar landets finanser? Och regelverket handlar väl om landets ekonomi, inte om en minoritetsregerings möjlighet att runda en riksdagsmajoritet, undrade Juholt.

Om ännu fler skämt dyker upp under dagens pressträff och i samband med kvällens tal återstår att se.