Bloggen

Blogg 15 Okt, 2018

Tufft läge för Löfven: »S kommer ingen vart utan sänkta löner«

PODD | Varken C eller L har sagt definitivt nej till en regering som kräver stöd av SD, menar ledarskribenten Susanne Nyström och f.d centerpartisten Henrik Sjöholm. Men de tror att de både partierna har mest att vinna på att luta mer åt S.

 Att det är Centerpartiet och Liberalerna som avgör vilken regering vi får kommande fyra år, det är en utsaga vi har hört många gånger sedan valnatten.

I helgen gjorde de bägge partierna ett val då de sa nej till en M eller M+KD-regering – i alla fall i nuläget. Hur definitivt är det nejet?

– Jag tror inte att det är definitivt tyvärr. Jag hade gärna sett att det var ett absolut nej till en regering som tar stöd av SD, säger Susanne Nyström, ledarskribent på liberala Eskilstuna-kuriren och Katrineholms-kuriren.

Hon möter Henrik Sjöholm, som har en bakgrund inom Centerpartiet – bland annat som talskrivare åt Maud Olofsson – under inspelningen av ett nytt avsnitt av Dagens Arenas valpodd Arena Tyckonomi.

Henrik Sjöholm lutar åt att C och L står fast vid sin principiella hållning när det gäller SD:

– Den här delen av nejet kommer ha ganska goda möjligheter att stå sig även i kommande rundor eftersom man har investerat så mycket i det, säger Henrik Sjöholm.

De båda analyserar läget under inspelningen av Dagens Arenas valpodd Arena Tyckonomi. 

Som nu står klart blir det Stefan Löfven som i en andra talmansrunda får två veckor på sig att försöka bilda regering, sedan Ulf Kristersson kastat in handduken.

– Jag tror inte att Stefan Löfven kommer att lyckas. I den tredje talmansrundan tror jag att partierna är lite mer villiga att förhandla, säger Susanne Nyström.

Henrik Sjöholm. Susanne Nyström och Dagens Arenas Elsa Persson

Henrik Sjöholm tror inte att C och L kommer att sätta sig i en regering under S och Löfven. Däremot är det möjligt med en enpartiregering ledd av Socialdemokraterna, och där bör Lööf & Björklund lära av Vänsterpartiets exempel där partiet fått igenom mycket politik utan att sitta i regering.

– En regering som måste söka stöd i riksdagen mår bättre av att vara mindre, eftersom de annars riskerar att begränsas av för mycket interna låsningar, säger han.

Att L och C skulle släppa fram S, eller sätta sig i regering med dem tror Henrk Sjöholm skulle kräva stora politiska offer från Socialdemokraterna.

– Det som är grundläggande är att det sker några riktigt stora eftergifter av symbolisk karaktär. Och det innefattar naturligtvis vissa delar på arbetsmarknadspolitikens område, kanske skattepolitiken och kanske välfärdsområdet, säger Henrik Sjöholm.

Vad skulle vara en sådan viktig symbolfråga?

– Entrén på arbetsmarknaden, den är nästan omöjlig för Centerpartiet att förhandla bort.

Lägre löner?

– Lägre löner, något förändrad arbetsrätt.

Susanne Nyström tror att Centerpartiets och Liberalernas väljare blir mer besvikna om C och L sätter sig i en regering som kräver aktivt eller passivt stöd från SD.

– Det väljarna skulle bli väldigt besvikna över är om man släpper fram en regering som består av Moderaterna och kanske Kristdemokraterna och sedan är några sorts stödpartier, samtidigt som M och KD också stöder sig på SD. För då har man släppt fram en regering utan att ha något inflytande, säger Susanne Nyström.

Hon kallar det ett »konstigt resonemang« som finns i stora delar av borgerligheten om att det skulle vara ett mindre svek för C och L att passivt släppa fram en M+KD-regering än att själva sitta i regering, när bägge alternativen kräver SD-stöd.

På frågan om C och L på något vis kan väntas försöka blidka de delar av borgerligheten som kallar dem för svikare nu, säger Susanne Nyström att hon hoppas att så inte sker.

– Centerpartiet och Liberalerna behöver inte be om ursäkt till väljare som tillhör andra partier.

Hör hela avsnittet via länken nedan! Bli gärna prenumerant på podden via Soundcloud eller podd-appar.

Blogg 05 Okt, 2018

PODD | Har du koll på vad som är vetenskap?

Vetenskapsjournalisten Emma Frans, författare till Larmrapporten gästar Pengar & Politik i ett samtal om sanning, vetenskap och myter.

Hur vet vi vad som är vetenskap och vad som är myter? Är det någon skillnad på förhållningssätt till sanningen inom natur- och samhällsvetenskap?

Pengar & Politiks senaste avsnitt spelades in live på Bokmässan med en särskild gäst: Dr Emma Frans, forskare, vetenskapsjournalist och författare till Larmrapporten.

 Med: Jenny Lindahl & Sandro Scocco
Blogg 17 Sep, 2018

PODD | Kampen om verkligheten & aversioner mot pamp-partiet

Har ni fått nog av eftervalsanalys?! Nej, såklart inte! Arena Tyckonomi ger dig en Aftonbladet-Dagens Arena-version med frågor som mest sanningsenliga partiledarutspel förra veckan och LO:s fortsatta relation till S. Dessutom vilken »efterklokhets-analys« som är viktigast.

Dagens Arenas ledarskribent Linnea Swedenmark berättar i Arena Tyckonomi om hur hon togs på sängen av alliansledarnas totala fräckhet under valnatten, då de utropade sig som ny regering trots att rödgröna såg ut att bli störst.

– Jag tänkte att jag måste hallucinera eller leva i en parallell värld, säger Linnea Swedenmark.

Alliansen grottar in sig i juridiken och förarbeten till lagar för att försöka hitta anledningar till varför Stefan Löfven borde avgå nu med en gång, tycker paneldebattörerna.

– Å ena sidan står man och skriker och säger att resultatet är jättetydligt, att det är en ny regering och Ulf Kristersson ska vara statsminister. I nästa andetag går man in på detaljer och ska vara den vuxne i rummet. Det är liksom inget mellanläge där utan det är: skrika högt – och sen dra fram linjalen, säger Linnea Swedenmark.

En efterklokhet efter valet är att Kristdemokraterna skickligt lyckades lägga beslag på vårdfrågan, och Daniel Swedin tycker att S lite har sig självt att skylla för att de var dåliga på att plocka upp den bollen.

Ebba Busch Thor hade i alla fall ett svar på vårdköerna – även om det var kömiljarden, som är en dålig lösning. Socialdemokraterna fastnade lite i att bara prata Nya Karolinska, även på riksnivå, säger Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin.

En annan efterklokhet handlar om hur Sverigedemokraternas storlek överskattats i olika opinionsundersökningar och av medier. Lärdomen av Brexit och Trumps seger i USA gjorde att journalister tycks vilja se den mest dramatiskt tänkbara valutgången för SD.

– Det här med att journalister skulle tysta ned SD kan man ju glömma. Det finns inget journalister är så intresserade av som ett stort SD, säger Daniel Swedin.

LO tycks ha varit en viktig draghäst för S i valrörelsen med de hundratusentals samtal som facket har haft med sina medlemmar. Men kommer det ge ett ess i rockärmen för LO när det gäller att få gehör hos S politiken – som ett sätt att visa tacksamhet? Nja, tror både Daniel och Linnéa.

Både Linnea Swedenmark och Daniel Swedin är förvånade över att Vänsterpartiet inte gick framåt mer. Linnea hade hoppats på att högerväljare bytte block till förmån för V på grund av att de är ett »missnöjesparti«, medan Daniel reagerar över att de inte ökade ens så mycket som motsvarar Feministiskt initiativs förlorade röster sedan förra valet.

– De få väljare som har gått till V från S har gjort det på grund av migrationspolitiken, och det kanske inte så många väljare som värderar den frågan så högt att de går till Vänsterpartiet, säger Daniel Swedin.

Blogg 05 Sep, 2018

PODD | Pepp & depp i slutspurten – dubbel extra valanalys!

Fyra dagar innan valet kommer ett späckat valavsnitt av Arena Tyckonomi med alla analyser om valrörelsen OCH vad som händer efter valet, levererat av en extra stor panel.

– Det sjuka kan ha hänt att Sverigedemokrater stödröstar på KD, säger Jenny Lindahl, som förklaring till KD:s ökande väljarstöd och KD:s minskande.

– De kristdemokrater som jag känner från Jönköping är inte de som jublar över Ebba Busch Thor, säger Silvia Kakembo.

Håkan A Bengtsson tycker att väljare ska »rösta med hjärtat« oavsett det oklara läget för att bilda regering.

Varför S går bättre än väntat i spurten? Har granskningen av SD tärt på Jimmie och hans partikamrater? Var tog feminismen vägen i valet? Det här och kommande regeringsallians diskuteras också i detta avsnitt.

Med: Håkan A Bengtsson, vd för Arenagruppen, Silvia Kakembo, ledarskribent på Dagens Arena och Jenny Lindahl, chef för Arena Opinion. Programledare: Elsa Persson

Blogg 24 Aug, 2018

PODD | Valspecial: Vården – med John Lapidus

Vården är väljarnas viktigaste fråga, men vad krävs för att vi ska ha en bra sjukvård? Det här handlar detta valspecial av Pengar & Politik om. Gäst är John Lapidus.

Är finansieringen av vården tillräcklig? Måste skatterna höjas eller kan vi bibehålla en bra sjukvård med lägre skatter? Vilka styrsystem fungerar i vården och vad skapar de för incitament?

Pengar & Politik gästas av John Lapidus, forskare i ekonomisk historia, och författare till boken »Vårdstölden«.

Med: Jenny Lindahl & Sandro Scocco.

Blogg 20 Aug, 2018

PODD | Välfärdsspecial – kris, pengar & personal

Arena Tyckonomi, Dagens Arenas valpodd är tillbaka efter sommaruppehåll! Vi tar oss an en liten nätt fråga som välfärdens finansiering och hur personalbehovet ska lösas åren framöver. Med gäster från SKL, LO och Tankesmedjan Balans.

Välfärdens finansiering och möjligheten att behålla eller förbättra kvaliteten i vård och skola i framtiden. Det är frågan som dominerar det här avsnittet av Dagens Arenas valpodd, och en fråga som också börjat smyga sig in valrörelsen.

Löser digitala verktyg personalbristen i välfärden? Varför blir välfärdsbudgetarna mindre år efter år fast det talas om satsningar? Hur kan fler lockas att jobba i välfärden? Behövs skattehöjningar och hur stora för att klara biffen?

Det här frågorna får du möjliga svar på av Annika Wallenskog, chefsekonom SKL, Åsa-Pia Järliden Bergström, ekonom på LO och Åsa Plesner, f.d. välfärdsanställd som driver Tankesmedjan Balans. Programledare: Elsa Persson.

Blogg 02 Jul, 2018

PODD | »Arbetslösa saknas i politiken« – politik & representation

Arena Tyckonomi pausar tyckandet i ett avsnitt och bjuder in två forskare för att prata om hur väl svenska politiker speglar befolkningen – och varför representation är viktigt.

Veckans avsnitt av Dagens Arenas valpodd Arena Tycknomi har tema politik & representation.

Vilka är våra politiker och hur väl speglar de Sveriges befolkning? Hur lätt är det för underrepresenterade grupper att klättra i politiken och varför skiljer sig kvinnliga toppolitiker oftare än deras manliga diton?

Och hur väl fungerar kvotering av underrepresenterade grupper?

Några teaser-citat du får höra mer om i podden är:

»Män tycker inte så mycket om framgångsrika kvinnor«

»Ju mer du betalar politiker desto sämre representation får du«

Medverkande är Johanna Rickne, professor i nationalekonomi vid Institutet för social forskning, SOFI, på Stockholms universitet och Olle Folk, lektor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, som har forskat mycket om representation i politiken.

Programledare: Elsa Persson från Dagens Arena.

Blogg 18 Jun, 2018

PODD | »Politiker låter fräschare på Järvaveckan!«

Lyckas Järvaveckan med sitt syfte och borde Jimmie Åkesson granskas som en möjlig framtida statsminister? Och vad ger panelen för Kristerssons uppfattning om att »svartmåla«andras politik? Ett nytt avsnitt av Dagens Arenas valpodd Arena Tyckonomi är ute.

Dagens Arenas ledarskribenter Ulrika Kärnborg och Björn Elmbrant gästar podden, och diskuterar vad det tycker om Järvavecken och om den lever upp till sitt syfte. Men också om Sd borde granskas som ett parti som skulle kunna få regeringsansvar. Ja, tycker Ulrika Kärnborg.

– Journalister orkar inte ta in svaren från Sverigedemokraterna, det finns en slags mental blockering, säger hon.

– Att sitta i regering har inte isolerat högerpopulistiska partier i andra länder, säger Björn Elmbrant som tycker att övriga partier ska vara mer offensiva med andra frågor de vill driva istället, och inte spela på SD:s planhalva.

Dessutom pratar vi Ulf Kristerssons debatteknik och vad och om Nordkorea kommer att gå som vinnare efter mötet med USA.

Programledare: Elsa Persson

 

Blogg 15 Jun, 2018

PODD | Valspecial om skola med Jonas Vlachos

Pengar & Politik fortsätter sina valspecial-avsnitt – nu med skola och utbildning under lupp. De omdiskuterade glädjebetygen är en fråga som avhandlas.

Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet gästar nya avsnitt av Pengar & Politik, som reder ut betyg, friskolesystem, kunskapstapp och segregation – ja praktiskt taget allt du behöver veta om läget i dagens skola.

Med: Jenny Lindahl & Sandro Scocco.

Blogg 04 Jun, 2018

PODD | Stagnerad vinst i välfärds-debatt & bostadsfrågans ABC

Dagens Arenas podd handlar om stora frågor som arbetsmarknadspolitik, vinst i välfärds-debatten efter 7 juni och bostadskrisen. Lämpar de sig för enskilda valförslag och utspel?

Arena Tyckonomi, Dagens Arenas valpodd, tar sig an stora frågor, som att försöka lösa bostadskrisen och guida till en vinst i välfärd-diskussion som överlever omröstningen 7 juni. Och vem vinner på om valet skulle handla mer om arbetsmarknadsfrågor – högern eller vänstern?

Dessutom: Hör varför SVT:s satsning »Tal till nationen« inte lever upp till förväntningarna.

Med: Lisa Pelling, Arena idé, Arenagruppens vd Håkan A Bengtsson och Elsa Persson, journalist på Dagens Arena.

Blogg 30 Maj, 2018

PODD | »Fel om invandringens kostnader«

Ett specialavsnitt av Pengar & Politik granskar slutsatserna i en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO), och Sandro Scocco menar att antagandena som ligger till grund för studien är felaktiga.

Med anledning av en ny ESO-rapport som släpps på torsdag, som drar helt fel slutsatser, så har vi spelat in ett extraavsnitt där Sandro Scocco förklarar vad som är fel på beräkningsmodellen och antagandena, och hur man borde tänka istället.

Måstelyssning för alla som debatterar invandringens kostnader, vilket i den här valrörelsen verkar vara 98% av alla.

Länkar till alla artiklar som nämns finns här: arenaide.se/sammanstallning_fak…dringens_kostnader/

Blogg 21 Maj, 2018

PODD | SD-väljarnas själ & bristen på äkta glesbygdspolitik

Håller hela svenska folket på att bli höger i ekonomiska frågor, och finns det något parti som på allvar företräder glesbygdsintresset – om frågan ens kan ställas så? Valpodden Arena Tyckonomi har denna gång gäster från både vänster – Silvia Kakembo – och höger: Expressens Patrik Kronqvist.

I helgen hölls Landsbygdsriksdagen, men är det orealistiskt att »Hela Sverige ska leva«? Paneldebattörerna sågar differentierade arbetsgivaravgifter, men har olika syn på hur mycket service som kan upprätthållas i hela landet.

En uppmärksammad opinionsundersökning på Arena Essä visar att väljarna som flytt till SD från Socialdemokraterna står längre högerut i ekonomiska frågor än de som fortfarande röstar på S. Dessutom är deras invandringskritik djupt rotad. Vad spelar det för roll för hur politiken kommer att se ut nästa mandatperiod?

– Jag tror vi får räkna med en ökenvandring för Socialdemokratin i många år, säger Patrik Kronqvist.

Silvia Kakembo tror att Socialdemokraterna kan ha missat sitt eget valbudskap »Både och«.

– Det känns som att man helt har retirerat, säger hon om partiets migrationspolitik.

Dessutom: Panelisterna svarar på varför agerar alla partier mot ungas psykiska ohälsa nu och hur bra Moderaternas valbudskap »Lika för alla« egentligen fungerar. Silvia hyllar GDPR-dagen som inträder på fredag!

Medverkande: Dagens Arenas ledarskribent Silvia Kakembo och Patrik Kronqvist, ledarskribent på Expressen. Programledare: Elsa Persson, journalist på Dagens Arena.

Blogg 18 Maj, 2018

PODD | Valspecial om invandring & integration

Nytt avsnitt av Pengar & Politik och det första i serien Valspecial. Statsvetaren Peo Hansen gästar podden som bland annat tar upp om och hur välfärden påverkas av hög invandring.

Det här är ett av kommande specialavsnitt som Pengar & Politik gör från maj fram till valet om väljarnas viktigaste frågor. Första avsnittet handlar om invandring och integration. Påverkas välfärden av hög invandring, i så fall hur? Hur fungerar integrationen i Sverige? Har S alltid tyckt så här?

Med Sandro Scocco, Jenny Lindahl och Peo Hansen.

Blogg 07 Maj, 2018

PODD | Sveriges sexigaste lokalval & Åkesson som debatt-orakel

Varför var partiledardebatten i tv så tråkig att pojkvänner hellre går ut och joggar? Och hur kunde Jimmie Åkesson lyckas trona som debattens orakel? Gäster: Linnea Swedenmark & Daniel Mathisen. 

Dagens Arenas valpodd Arena Tyckonomi tar sig an valrörelsens första partiledardebatt i SVT. Känslan är: besvikelse. Vi diskuterar om invandring kommer att fortsätta vara fråga nr 1 fram till valet eller om sossarnas strategi att putta bort frågan från agendan  kommer att lyckas.

Ledarskribenterna avslöjar vilken alliansledare de helst vill dricka öl med och varför tv-debatterna var bättre förr.

Linnea går mot strömmen och hyllar en partiledares debattinsats som inte så många hyllat:

»Det här kanske visar att jag inte tillhör verklighetens folk” – HÖR VEM!

Dessutom: Allt om valet i Härjedalen-Jämtland och varför det är så rafflande. Recension av Socialdemokraternas nya valfilm samt Ulf Kristersson som smoothie-smuttande sagotant.

Blogg 04 Maj, 2018

PODD | Fake truths – var är sant om sänkta löner?

Är faktagranskningssajten Faktiskt.se att lita på eller är man lika förvirrad efter att de granskat en nyhet? Lyssna på Pengar & Politik för mer sanning – eller i alla fall klokskap.

Medierna faktagranskar politiska budskap, men hur lätt är det att avgöra vad som är sant och falskt? Vill Moderaterna sänka lönerna eller inte?

I senaste avsnittet av Pengar & Politik försöker Sandro Scocco med hjälp av Jenny Lindahl reda ut vad som gäller, och varför det är dumt att tro att man kan sanningsstämpla nationalekonomi.