Bloggen

Blogg 19 Feb, 2018

PODD |Människor & Migration intervjuar David Miliband

65,6 million people have been forcibly displaced from their home and worldwide people are talking about a refugee crisis. Is the crisis to big to handle or are there solutions we haven’t talked enough about yet?

In this bonus episode of Människor & Migration we have the pleasure to interview David Miliband, president and CEO of the International Rescue Committee. Together with Maja Dahl, head of communications at Arena Idé, David Miliband talks about what we need to do to help the people who have been forcibly displaced from their homes. Why is giving refugees money more effective than handing out blankets, clothes and food? How can the resettlement programs set more ambitious goals? Why are so many of todays solutions short term when we know that displacement are a long term problem?
They also discuss the need to change the way we talk about refugees. How the use of expressions like “heavy vetting” and “chain migration” changes the willingness to welcoming refugees. David Miliband describes the changes in the US since Donald Trump became president, and the threat that causes to the International Rescue Committees work in the country.

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.

Blogg 16 Feb, 2018

PODD | Att kontrollera det okontrollerbara

Idag, den 16e februari släpper Migrationsverket sin senaste prognos. Vilka analyser ligger bakom prognosen och hur tillförlitlig är den?

Människor & Migration gästas av Cecilia Tuvesson från Migrationsverkets omvärldsenhet, tillsammans med Arena Idés utredningschef Lisa Pelling och Kommunikationsansvarige Maja Dahl pratar Cecilia om hur prognoserna tas fram och vad de kommit fram till. Vilka vägar tar de personer som flyr till Sverige? Vad påverkar vilka vägar de tar? Hur många människor kommer att söka asyl i Sverige de kommande åren enligt Migrationsverkets beräkningar?

Blogg 09 Feb, 2018

PODD | Börskraschen från helvetet som gick över på en dag.

Nya Pengar & Politik uppmärksammar att det är 10 år sen börskraschen och att det skedde en minikrasch senast i veckan. Vi förklarar varför börsen och den verkliga ekonomin har olika preferenser. 

Veckans avsnitt av Pengar & Politik handlar om vad som är skillnaden på börsen och på verklig ekonomi. Hur hänger börskurserna ihop med inflation, löneutveckling och vinster? Och varför gillade inte börsen att ekonomin gick ganska bra? Allt det får du svar på av Jenny Lindahl & Sandro Scocco.

Dessutom uppföljning av några av frågorna på förra avsnittet om RUT och ROT.

Blogg 26 Jan, 2018

Veckans graf: 13 procent fler dollarmiljardärer – få är kvinnor

Tidningen Forbes årliga sammanställning av världens miljardärer visar att gruppen växte med mer än 200 personer under 2017. Men bara 11 procent av de allra rikaste är kvinnor.

I slutet av 2017 fanns 2043 dollarmiljardärer i världen, enligt tidningen Forbes sammanställning. Det är en ökning med 13 procent jämfört med 2016 då det fanns 1 810 dollarmiljardärer.

Den absoluta majoriteten av de allra rikaste, nästan 9 av 10, är män. De kvinnliga dollarmiljardärerna ökade från 202 till 227 stycken mellan 2016 och 2017.

Sverige har sammanlagt 31 personer på listan över dollarmiljardärer, varav H&M:s vd Stefan Persson är rikast och hamnar på plats 43.

Flesta dollarmiljardärer av världens länder har USA, med 551 dollarmiljardärer, Kina med 309 och Tyskland med 120 stycken.

Blogg 26 Jan, 2018

Podd | Alla problem med RUT

Pengar & Politik tar itu med RUT, efter att Skatteverket nyligen släppt nya siffror om hur reformen har fallit ut.

Problemet med RUT-avdraget och med de argument som företrädarna använder går igenom en rätt så total sågning i detta poddavsnitt. Något av innehållet i kritiken: Omfördelning sker till välbemedlade i Danderyd, samtidigt som det är dålig arbetsmarknadspolitik.

Podden bjuder också på en genomgång av vilka olika samhällsmodeller som finns i olika länder för att ta hand om så kallade personliga tjänster, så som barnpassning och äldrevård, och varför vår inte passar med RUT-avdrag.

Med: Jenny Lindahl och Sandro Scocco.

Blogg 19 Jan, 2018

PODD |Är medicinska åldersbedömningar rättssäkra?

Har Sverige utvisat barn som felaktigt bedömts som vuxna? Människor & Migration diskuterar rättssäkerheten i medicinska åldersbedömningar.

2015 sökte över 35 000 ensamkommande asyl i Sverige. Hur många av dem som kommer att få uppehållstillstånd i Sverige hänger delvis på hur många av dem som bedöms vara under 18 dagen då de får beskedet. I maj 2016 gav regeringen Rättsmedicinalverket i uppdrag att skyndsamt utöka sin förmåga och kompetens att göra rättssäkra medicinska åldersbedömningar. Sedan våren 2017 har Rättsmedicinalverket tagit över alla medicinska åldersbedömningar och Migrationsverket har beställt nästan 11 000 bedömningar.

I flera artiklar i Svenska Dagbladet har Negra Efendić kunnat avslöja att de metoder som Rättsmedicinalverket använder kraftigt kritiseras av ledande forskare inom området, samt att en stor andel av second opinions går emot ursprungsutlåtandet. Hur pass allvarligt är den kritik som riktas mot RMV och vad består kritiken av? Vilken vikt ska läggas vid second opinions? Vem bär ansvaret?

I det här avsnittet gästar advokaten Emma Persson för att tillsammans med Arena Idés utredningschef Lisa Pelling och kommunikationsansvarig Maja Dahl, reda ut vad som händer med de medicinska åldersbedömningarna.

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.

Blogg 14 Jan, 2018

PODD | Den politiska ekonomins fem stora dilemman

Pengar & Politik gästas av Per Molander för en diskussion om hans nya bok, Condorcets misstag, och det som kallas den politiska ekonomins fem stora dilemman.

Podden gästas av Per Molander, aktuell med boken Condorcets misstag, för en diskussion om marknadsjämvikt, människans natur, statens roll, kunskapssyn och utbildningsväsende. Den politiska ekonomins fem stora dilemman avhandlas också.

Per Molander har tidigare skrivit bland annat boken Ojämlikhetens anatomi.

Med Jenny Lindahl & Sandro Scocco.

Blogg 05 Jan, 2018

PODD | Säsongsavslutning & årssammanfattning

2017 års sista avsnitt av Pengar & Politik ger en tillbakablick på året som gått och skarpa analyser av det politiska läget i landet.

Pengar & Politik spanar efter de stora trenderna 2017, och hittar det totala genombrottet för GAL-TAN-skalan baserat på Marx reifikationsteori, socialdemokratins trademarkade trygghet och hur de claimat vanligt sunt förnuft och nu får svårt att leverera, samt det Orwellska dubbeltänket – eller som man skulle säga idag: samtidens kognitiva dissonans.

Med Jenny Lindahl, Sandro Scocco & gästen Viktor Barth-Kron

Blogg 15 Dec, 2017

Tove Leffler: Gnäll när det är som bäst

Jag tror ofta att man mår sämre om man tillåter sig att gnälla för mycket. Men att få göra det med likasinnade kan vara både befriande och peppande.

Det börjar närma sig jul och med denna, den trötthet som alltid infinner sig så här års. Det är inte bara mörkret och längtan efter lite sammanhållen ledighet (huruvida jul nu kan betraktas som ledigt?), utan även att denna gudsförgätna månad är så fylld av olika evenemang.

Många av dem väldigt roliga och trevliga, det ska i sanning sägas, men dygnet har ju som bekant fortfarande bara 24 timmar.

I mitt fall har december även kryddats med först en dos springmask (hos barnen) och sedan en rejäl skopa dunderförkylning (även denna hos barnen), vilket inte direkt har minskat tröttheten och stressen.

Men nu ska inte detta bli en blogg om mitt privatliv och hur synd det är om mig.

I stället vill jag hylla ett av de evenemang jag bevistade i går. Det var ett gäng förlagsmedarbetare i Stockholm som sågs på en aw och temat var gnäll. Gnäll om vad som helst.

Jag är i grunden inget fan av gnäll. Jag tror ofta att man mår sämre om man tillåter sig att gnälla för mycket, det är som att det spär på ilskan och frustrationen och bara förstärker denna.

Som missnöje med två stora aktörer som utnyttjar sin makt, men på sikt kommer att döda vår bransch.

Men i just det här fallet var det befriande och väldigt roligt – rent av peppande.

Dessutom vill jag hylla denna form av förlagsöverskridande verksamheter. Det pratas ofta om att den svenska branschen är sluten och ganska ogin. Och med tanke på att detta var det första sådant här gränsöverskridande möte på över två år, kanske det stämmer.

Men jag tror att det är viktigt att man från olika förlag ses och snackar om utbyter erfarenheter. Visst, vi är på ett sätt konkurrenter, men vi är också, och kanske primärt, kollegor som delar utmaningar, motgångar och påfrestningar.

Och egentligen gäller detta alla branscher: man har väldigt mycket att lära av sina konkurrenter. Och om man sluter sig, vägrar dela med sig och vägrar lyssna till andra, kommer det bara straffa en själv i längden.

För då fastnar man lätt i gamla hjulspår, lär sig mindre och blir en stofil i förtid.

Under gårdagskvällen kunde vi utbyta erfarenheter kring returordrar som kommer tidigt, missnöje med en viss stor aktör – eller vänta – två stor aktörer som utnyttjar sin makt, men på sikt kommer att döda vår bransch med sitt stelbenta och kontraproduktiva agerande.

Men det blev också snack om hur man kan arbeta emot detta beteende, hur man kan komma runt det och varför det ändå är så väldigt roligt att jobba med böcker och bokutgivning. För pappersboken är ju inte på något sätt död! Det var en sak jag lärde mig i går.

Så jag uppmuntrar härmed alla mina förlagskollegor till fler kvällar med gnäll och även andra kvällar – inom en snar framtid!

Och er andra uppmuntrar jag att läsa många böcker i jul.

Tove Leffler är förlagschef på bokförlaget Atlas, där hon även gett ut två böcker. 

Blogg 15 Dec, 2017

PODD | Lurendrejeriet om transporter

Nytt avsnitt av Pengar & Politik som tar upp rapporten Under falsk flagg som visar hur vi blir blåsta av finansdepartementets sätt att presentera investeringar i infrastruktur. Matigt avsnitt med många lyssnarfrågor!

I dag investeras mindre idag än tidigare i transportsystemet, men det är svårt att upptäcka när man tittar på regeringens redovisningar över investeringar. Den gröna linjen i diagrammet nedan visar hur mycket vi faktiskt investerar i fasta priser.

Det här ämnet dissekeras av Jenny Lindahl och Sandro Scocco i nya Pengar & Politik.

Transportdiagram

 

Blogg 08 Dec, 2017

PODD | Får de ensamkommande stanna?

Den 27 november presenterade regeringen den överenskommelse som ska öka möjligheten för ensamkommande att få uppehållstillstånd i Sverige. Men vad innebär egentligen överenskommelsen? Det pratar Sanna Vestin, ordförande för FARR om när hon gästar senaste Människor & Migration. 

Vid presskonferensen presenterades sex krav som den ensamkommande måste uppfylla för att kunna få sitt beslut omprövat enligt regeringens förslag.

De ska ha väntat 15 månader eller längre på beslut från Migrationsverket, lämnat in sin asylansökan senast den 24 november 2015, registrerats som barn vid ankomst, studera eller ha studerat och ha för avsikt att fortsätta att studera på gymnasial nivå, fortfarande befinna sig i Sverige, och inte begått brott. Varför är det just de kraven som ställs och vilka konsekvenser får det för de ensamkommande?

I avsnittet diskuteras även de två övriga delarna av överenskommelsen – förslaget att reformera EBO, eget boende, och att inte ha någon avstämning om den tillfälliga lagen utan låta den fortsätta till 2019. Vad innebär det för asylrättsorganisationerna om den tillfälliga lagen inte utvärderas under våren?

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.

Blogg 01 Dec, 2017

LIVE-PODD: Varför ökar klyftorna mellan rika och fattiga? 

Nya Pengar & Politik är inspelat inför publik på Socialistiskt forum, och handlar om de ökande klyftorna de senaste decennierna och hur det påminner om medeltiden.

De senaste decennierna har vi haft en sämre produktivitetsutveckling samtidigt som klyftorna har ökat kraftigt.

Hur det hänger ihop, hur det påminner om medeltiden och varför det leder till att företagen investerar så mycket i politiska kampanjer kommer att förklaras på sedvanligt pedagogiskt sätt i denna podcast från Arena Idé.

Med Sandro Scocco och Jenny Lindahl.

Blogg 01 Dec, 2017

Tove Leffler: Ge Augustgalan ett hederspris!

Augustpriset ska ges till böcker som kan bli storsäljare. Men ingen av årets vinnare har någon chans att nå en större publik, om vi ska tro missnöjda branschmänniskor på årets gala. Så varför inte sätta sprätt på försäljningen med ett hederspris till en välkänd och populär författare?

I måndags var jag på Augustgalan. Det är ju i princip bokbranschens enda stora fest, så det är alltid väldigt roligt. Jag träffade bekanta från förlagsvärlden och från bokhandelsvärlden. Och gamla kollegor från branschtidningen Svensk Bokhandel, där jag fram tills nyligen var chefredaktör.

Naturligtvis diskuterades vinnarna. I år tilldelades Fatima Bremmer fackbokspriset för sin biografi över Ester Blenda Nordström, Johannes Anyurus De kommer att drunkna i sina mödrars tårar blev vinnare i den skönlitterära klassen och Fågeln i mig flyger vart den vill av Sarah Lindberg tog hem priset i barn- och ungdomsbokskategorin.

Som alltid råder det delade meningar huruvida rätt böcker belönades. Själv har jag bara läst Anyuru av vinnarna, men den tycker jag å andra sidan är fantastisk. Ett så roligt och, faktiskt, modigt val.

Men när jag sprang in i några bekanta från Adlibris var de inte nöjda med juryns beslut i år.

Ingen av vinnarna kommer bli några storsäljare, spådde de missnöjt. Östergren hade varit ett bättre val, säljmässigt. Även Karin Boye-biografin som var nominerad i fack-klassen trodde de skulle ha haft större potential.

För att inte tala om juryns barn- och ungdomsval. En vacker och viktig bok, men där kan jag hålla med. Det är nog tyvärr lite mer av ett vuxenval än ett barnval … Ingen bästsäljare.

Men mina Adlibrisvänner lyfte även en annan aspekt.

  • Varför finns det inget hederspris!?

Och där har de sannerligen en poäng.

Bokbranschen står just nu inför enorma utmaningar. Augustpriset instiftades som ett pris som ska ges till böcker som kan bli storsäljare – ett publikt pris, till skillnad från Nobelpriset, som inte alls har de kraven på sig. I dag är det enormt få böcker som verkligen säljer.

Tänk vad en populär barn- eller ungdomsboksförfattare med en stor backlist skulle kunna innebära för försäljningen!

Det beror på flera olika saker, men primärt handlar det om att vi har enormt mycket att fylla vår fritid med i dag: sociala medier, poddar, ljudböcker, Netflix, för att bara nämna några grejer. Samtidigt har ju inte timmarna per dygn blivit fler (färre känns det ju som allt som oftast).

Men jag tror, precis som mina vänner på Adlibris poängterade, att ett hederspris verkligen skulle kunna göra något här.

Tänk vad en populär barn- eller ungdomsboksförfattare med en stor backlist skulle kunna innebära för försäljningen! Ta Ulf Stark – så tragiskt bortgången helt nyligen. Han borde visserligen har fått ett sådant här pris för länge sedan, men ett August hederspris skulle verkligen göra susen för hans böcker, tror jag!

Augustpriset har i dag funnits i nästan 30 år. Det har etablerat sig som ett prestigefullt pris och Förläggareföreningen har gjort ett väldigt bra jobb med att sprida det. I dag vet de flesta vad Augustpriset är.

För några år sedan debatterades barn- och ungdomsbokskategorin flitigt – den var för bred. Jag tillhör dem som tycker att man gjorde ett bra val när man valde att ha kvar kategorierna som de är. För många olika kategorier hade utarmat priset.

Däremot tycker jag verkligen att ett hederspris hade varit väldigt roligt. Det behöver inte ens vara en stor prissumma – äran räcker. Men jag tror att ett sådant pris skulle hjälpa våra bokhandlare och förlag (eller ett i alla fall, hehe) ganska mycket i dessa tuffa tider. Och det skulle kunna uppmärksamma ett viktigt författarskap.

Nu hoppas jag ändå att årets vinnare kommer att sälja riktigt riktigt bra i julhandeln. Och sedan hoppas jag förstås att Atlas har en Augustvinnare nästa år!

PS Och det blir ett hederspris! Detta borde ju jag om någon ha vetat. Redan i mars skrev Svensk Bokhandel att August lagom till sitt 30-årsjubileum instiftar ett hederspris.

Detta är så glädjande! Det kommer blir riktigt bra för både bokhandel och förlag.

Tove Leffler är ny förlagschef på Atlas.

Hon kommer senast från Svensk Bokhandel där hon var chefredaktör och vd i sex år. Innan dess har hon jobbat som journalist på bland annat DN och Sveriges radio.

Hon har tidigare gett ut två böcker på Atlas, antologin Könskrig (2007) och romanen Den kärleken (2010).

Blogg 24 Nov, 2017

PODD | Genèvekonventionen – otillräcklig men oumbärlig

Vad skulle hända om EU gick över till ett helt kvotbaserat asylsystem och hur skulle ett sådant system se ut? Nya avsnittet av Människor & Migration går igenom förslagen till nytt asylsystem och dess konsekvenser. 

Det har aldrig varit så många människor på flykt i världen som det är just nu. 65,6 miljoner människor har tvingats att lämna sina hem, och av dem är ca 22,5 miljoner flyktingar. På flera håll höjs nu röster för att det system som vi har för att ta emot människor på flykt måste ändras.

I det här avsnittet av Människor & Migration pratar asylrättsadvokaten Ignacio Vita och Arena Idés utredningschef Lisa Pelling om några av de förslag som lyfts för att ändra asylsystemet. Vad är det Moderaterna föreslår när de menar att EU ska övergå till ett kvotbaserat asylsystem? Hur går förslagen ihop med internationell rätt och kommer de som vissa påstår att stoppa döden på på Medelhavet?

 

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.

Blogg 17 Nov, 2017

PODD | Makten över medierna

Veckans Pengar & Politik är en samproduktion med Journalistpodden och handlar om journalistikens frihet – finns den? – och vem som bestämmer över medierna.

Pengar & politik gör sin första samproduktion och tar sig tillsammans med Journalistpodden an medier, ägande och styrning. Är journalistiken fri och oberoende, eller är allt en konspiration styrd av kapitalintressen?

Med Jonas Nordling, från Svenska Journalistförbundet & Journalistpodden, samt Sandro Scocco och Jenny Lindahl.