Bloggen

Blogg 13 Okt, 2017

PODD | Hur funkar tiggeriförbud?

Det är hitresta romer politiker vill komma åt när de vill förbjuda tiggeri, men skulle förbudet drabba även andra? Nya avsnittet av Människor & Migration handlar om tiggeriförbud ur ett nationellt och internationellt perspektiv.

Under hösten har Vellinge kommun röstat för ett tiggeriförbud och Moderaterna och Sverigedemokraterna har båda gått ut med att de förespråkar ett nationellt tiggeriförbud. Hur ska förbudet fungera och vad vill man se för straffrättslig påföljd?

Av debatten framgår att det är de hitresta romerna som förbudet riktas mot. Men går det att förbjuda enbart dem eller kommer förbudet även slå mot svenskfödda hemlösa och frivilligorganisationer som ber om pengar?

Dessutom reder vi ut vad EU-medborgare har för rättigheter när de kommer till Sverige, samt vilka skyldigheter som deras hemländer har.

Gäst i veckans podd är Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Amnesty, med särskilt fokus på diskriminering av romer, som pratar med Arena Idés utredningschef Lisa Pelling och kommunikationsansvariga Maja Dahl.

 

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.

Blogg 11 Okt, 2017

Dagens Arena söker reporter

Sveriges bästa progressiva webbtidning söker en reporter för en tillsvidaretjänst. Vill du vara med och utveckla Dagens Arena till en ännu bättre tidning och vara en viktig nyhetsröst i samhällsdebatten har vi jobbet för dig.

Vi är en tajt redaktion och du som jobbar hos oss gillar att arbeta i ett högt tempo på en arbetsplats som jobbar med opinion, nyheter och fördjupning, och förmedlar dessa utifrån ett oberoende, radikalt och progressivt perspektiv.

Du har några års erfarenhet av nyhetsarbete och arbetsmarknadsjournalistik och goda digitala kunskaper. Erfarenhet av facklig och/ eller ekonomisk bevakning är ett plus.

Du vet hur man skriver engagerande och tydligt, och har en passion för ett personligt och levande språk. Du hittar egna vinklar och perspektiv som sticker ut.

Sista datum för ansökan är 29/10. Vänta dock inte med att söka, intervjuer kommer att inledas omgående. Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid.

Frågor om tjänsten besvaras av Liv Beckström, tf chefredaktör Dagens Arena. liv.beckstrom@arenagruppen.se

Arenagruppen har kollektivavtal. Facklig kontaktperson för Unionen är Lisa Pelling, 073-654 13 16, lisa.pelling@arenagruppen.se

Ansökan skickas till ansokning@arenagruppen.se

Dagens Arena är en del av Arenagruppen

Blogg 11 Okt, 2017

Så slår Moderaternas kortade föräldrapenning

Inte bara nyanlända drabbas av Moderaternas förslag om ett års föräldrapenning. Hela 12 procent av de försäkrade saknar sjukpenninggrundande inkomst.

Moderaterna vill korta föräldrapenningen från dagens 480 dagar, till 365 dagar. Men bara för dem som saknar sjukpenninggrundande inkomst. Det föreslog Moderaterna i fjol. På arbetsstämman som börjar på torsdag väntas partiet klubba igenom förslaget som en del i politikinriktningen inför kommande val.

Enligt den senaste upplagan av Socialförsäkringen i siffror är det 12 procent av de försäkrade i åldern 19 till 64 år som inte har någon sjukpenninggrundande inkomst. Andelen är som lägst bland personer från Mellanöstern, Turkiet och Nordafrika.

Bild: Socialförsäkringen i siffror 2016
Bild: Socialförsäkringen i siffror 2016

 

 

 

 

 

 

Det är dock svårt att få fram exakta siffror på hur många som saknar sjukpenninggrundande inkomst då den prövas först när man ansöker om ersättning från Försäkringskassan.

Moderaternas förslag kommer alltså främst att slå mot nyanlända, men också mot personer som varit arbetslösa men under en period inte inskrivna hos Arbetsförmedlingen. För ett år sedan publicerade Inspektionen för socialförsäkringen en rapport om personer som blev »nollplacerade« av Försäkringskassan. Man kom fram till att den gemensamma nämnaren för de 80 000 som under år 2015 blev nollade var svag förankring på arbetsmarknaden. Exempelvis ökade sannolikheten för att bli nollplacerad om man hade en tidsbegränsad anställning.

I rapporten beskrivs ett exempel där en person som varit sjukskriven skulle anmäla sig till Arbetsförmedlingen den 31 juli, men mådde för dåligt och fick en dags uppskov. Trots uppskovet fick personen sedan beslut om noll kronor i sjukpenninggrundande inkomst hos Försäkringskassan.

Man kan tänka sig att dessa personer befinner sig i en ekonomisk situation som gör att de tvingas ta ut sju föräldradagar i veckan och därför inte har något annat val än att sätta barnet i förskola vid ett års ålder (något som Moderaterna bemöter med argumentet att »barnens språkutveckling stärks«).

Det är alltså dessa personer som Moderaterna anser ska få 115 färre dagar med föräldrapenning – för att »stärka arbetslinjen«.

Blogg 06 Okt, 2017

Svensken som invandrare – svensk identitet utomlands

Hur skapas svenskheten i berättelser om de som lämnat Sverige? Utifrån Ola Larsmos bok Swede Hollow och Anna Gavanas Pensionärsplaneten diskuteras kulturell identitet för de som lämnat Sverige och migrerat till ett annat land. Vad har vi för bild av pensionärerna som flyttar till Spanien och hur definierar de själva sin svenskhet? Vad händer när berättelserna om de svenskar som lämnat inte stämmer överens med den bilden vi har av dem? Hur formar vi gemenskap bilden av kulturell identitet i berättelser om migration och anpassning till andra länders kulturer?

Blogg 06 Okt, 2017

PODD | Vad hände på 1980-talet?

Allt du vill och behöver veta om hur 80-talet har format den ekonomiska och politiska utvecklingen.

Veckans avsnitt av Pengar & politik handlar om ett årtionde som kom att forma det ekonomiska och politiska utvecklingen för många år framåt, och vars sviter vi fortfarande ser i dagens ekonomiska politik, nämligen 80-talet. Vad hade folk på sig och varför blev ekonomin som den blev?

Detta är en dubbel-LP, där första plattan handlar om 80-talet och den andra om 90-talet.

Med Sandro Scocco och Jenny Lindahl.

Diagram till poddavsnitt 69 pengar & politik

Blogg 22 Sep, 2017

Lösa förbindelser i handeln

Om de allt sämre arbetsvillkoren och vad de gör med samhället och människorna. Gäster i veckans avsnitt är Jenny Wrangborg och David Eklind Kloo.

Spoilervarning!
Första gången som pengar och politik kommer med en spoilervarning. Vill du inte få Paradise hotell 2017, Tro hopp och kärlek 2017 eller Game of Thrones säsong 1 eller Game of Thrones säsong 7 spoilade, stäng i så fall av vid 1:10:30!

Gäster är Jenny Wrangborg, poet, butiksanställd och redaktör för boken Lösa förbindelser, och David Eklind Kloo, politisk samordnare på Handelsanställdas förbund. Som vanligt medverkar också Sandro Scocco, chefsekonom på Arena Idé, och Jenny Lindahl, chef Arena Idé.

Blogg 08 Sep, 2017

PODD: »Det kallas väder«

Veckans Pengar & Politik handlar om det som president Trump kallar »väder« och som resten av världen brukar kalla klimatförändringar. Hur ska politiken minska effekterna av den globala uppvärmningen?

Finns det ett samband mellan ”vädret” i Texas och den globala uppvärmningen eller är allt en scam från Kina? Varför funkar inte nationalekonomernas favoritlösning: koldioxidpris? Och även: Kan någon förklara vad som händer när is smälter? Steve Stockman och Jon Stewart försöker var för sig.

Sandro Scocco tar på sig klimatekonomhatten och reder ut vad som gäller, tillsammans med Jenny Lindahl.

Jon Stewart om global uppvärmning och is

Sandro Scoccos rapport Så blir klimatpolitiken jämlik

Blogg 25 Aug, 2017

PODD | Vad är ens 3:12-reglerna?

Nya avsnittet av Pengar & Politik är ute, och det går till botten med vilka skatter budgetbråket handlar om – inte minst de så kallade 3:12 reglerna. 
Ska vi ha en regeringskris och misstroendeförklaring så ska vi väl i alla fall ha klart för oss vad det är för skatter vi bråkar om? Är 3:12-reglerna bra eller dåliga? Vad går de ut på? Vad är förslaget regeringen lagt? Sandro Scocco och Jenny Lindahl pratar också om misstroendeomröstningar genom tiderna.

Blogg 14 Aug, 2017

Välkommen Daniel Mathisen!

Från och med i dag är Daniel Mathisen tf politisk chefredaktör på Dagens Arena. Här presenterar han sig själv: 
»Jag  är född i Norge, har bott i Umeå och är uppvuxen i Stockholm.
Tidigare har jag bland annat varit aktiv inom arbetarrörelsen och tagit examina i statsvetenskap och journalistik vid Stockholms universitet.
I mitt jobb har jag bland annat varit reporter på Dagens industri och chefredaktör på tidningen Frihet. Sedan några år tillbaka frilansar jag på heltid, bland annat för Dagens Arena, Politism, Dagens Arbete och Tiden.
Det ska bli grymt kul att vässa Dagens Arenas opinionsbildande profil tillsammans med ledarredaktionen.
Vi har en stor potential när det gäller att profilera oss ytterligare och ta plats i debatten – inte minst under ett valår.«
Blogg 10 Jul, 2017

Dagens Arena tar sommarpaus

Dagens Arena tar sommarpaus och återkommer den 14 augusti. Men sajten är full av läsning, som både står sig och räcker länge. Här är några tips. Ha en fin sommar!

Missade du Almedalsveckan och är nyfiken på utspel och partiledarnas tal. Här har du Dagens Arenas artiklar samlade:

Här är de senaste ledartexterna:

Håkan A Bengtsson: Progressiva kan lära av både Corbyn och Macron

Ulrika Kärnborg Nej, SD är knappast ett parti »som alla andra«

Mats Wingborg KD måste våga kritisera SD:s abortpolitik

Silvia Kakembo Efterlysning: Ett parti som ger oss framtidshopp

Lisa Pelling Annie har både pengarna och partivinden i ryggen

Björn Elmbrant Försök inte dölja klassamhället

Daniel Mathisen:Trappa upp konflikten om välfärden

Här är några av de senaste krönikorna

Per Wirten Samhället retirerar från behovet att föda säkert

Tommy Svensson: Summer of Love, inte bara flum

Vronica Palm Längden på kjolen är kvinnans fria val

Göran Färm, var står Sverige om EU:s framtid

Helin Sahin Kurdernas vägval viktigt för Turiket

Hoten mot demokratin har för närvarnde 17 medverkande. Vi har samlat artiklarna här.

Debatten har varit livlig, här några smakprov:

Pierre Schori: Israels 50-åriga ockupation börjar likna Krim

Kristoffer Olofsson: Fri hyressättning är redan en realitet

Berit Müllerström LO till regeringen: Gör mer för arbetarkvinnors hälsa!

Johan Lönnroth, Jimmy Sand, Ann-Marie Ljungberg En rättvis feminism måste tänka på vad den mäter

Karin Svensson- Smith MP: Flygskatt styrmedel för klimat och miljö

Reportage:

»Det känns som ett fängelse «

Granskning:

Nätläkare guldgruva för två privata vårdcentraler

Och några lästips från Magasinet Arena

Liza Jakobsson: Så blev stressen ditt fel

Nina Björk: Vänstern måste förstå, inte förkasta

Malcolm Kueuyne: Till vänsternationalismens försvar 

Åsa Linderborg: De borde vara mer vänsterpopulistiska 

Nina Björk: Arbete är grunden för allt 

Kajsa Borgnäs: Hållbarhet varar längst

Ingvar Carlsson: Demokratin måste försvaras aggressivt

Blogg 07 Jul, 2017

PODD | Har Båstadsveckan tagit över Almedalen?

Färskt avsnitt av Pengar & Politik som spanar trender i Almedalen – företagen tar över – och dissekerar det allmänpolitiska läget och i vilken idologisk riktning vi rör oss. Gäst: Viktor Barth-Kron från DN.

I senaste Pengar & Politik, som är sista innan sommaruppehåll, hör vi om hur Almedalsveckan krossade Båstadsveckan för den ekonomiska eliten, och hur Båstadsveckan slog tillbaka. Vi gör också en utblick över de stora politiska trenderna i Europa, och hur de kommer att påverka svensk politik.

Avsnittet spelades in live inför publik på TCO:s scen i Almedalen. Med Jenny Lindahl, Sandro Scocco och Viktor Barth-Kron.

Blogg 30 Jun, 2017

PODD: Profitörernas återkomst

Lönernas andel av ekonomin har gått ned. Men varför? Det här och mera handlar nya avsnittet av Pengar & Politik om.

Pengar & politik diskuterar nya rön från Chicago om löneandelen i ekonomin. Podden tar också upp frågan om vad Googles miljardböter till EU egentligen handlar om. Alla lyssnarfrågorna ströks för att komma ner i tid, men de finns inspelade som bonusmaterial till någon gång. Med Jenny Lindahl och Sandro Scocco.

Artikeln av Michael Porter:
https://promarket.org/respnsible-declining-labor-share-output-michael-porter/

Pappret av Simcha Barkai:
https://research.chicagobooth.edu/~/media/5872FBEB104245909B8F0AE8A84486C9.pdf

 

Blogg 20 Jun, 2017

PODD: Migration och terrorism – hör de ihop?

Varför ses Rakhmat Akilov som terrorist, men inte Peter Mangs? Det är ämnet för det senaste avsnittet av Människor & Migration.

Efter dådet på Drottninggatan den 7 april spreds bilden av att Sverige utsatts för sitt första terrordåd och att vi nu vaknade upp till ett nytt land, men stämmer verkligen det?

I november 2010 greps Peter Mangs efter att i flera år spridit skräck i Malmö. Han dömdes slutligen för två mord och åtta mordförsök.

Den 22 oktober 2015 gick Anton Lundin Pettersson in på Kronobergsskolan i Trollhättan och dödade fyra personer och skadade ytterligare än.

Både Peter Mangs och Anton Lundin Pettersson gav sig uttalat på människor som de själva bedömda som invandrare och som de båda menade inte hörde hemma i det svenska samhället. Ändå har ingen av dem dömts för terrorbrott.

Det här avsnittet handlar om hur terrorism allt mer kopplas till migration och vilka konsekvenser det får. Avsnittet gästas av Mattias Gardell som tillsammans med Lisa Pelling och Ignacio Vita pratar om svensk terrorlagstiftning och hur den tolkas.

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.

 

Relaterad läsning:

Mattias Gardell – Raskrigaren 

Global Terrorism Database – Terrordåd i Sverige

 

Blogg 16 Jun, 2017

PODD: Lafferkurvan och voodoo-ekonomi

Veckans avsnitt av Pengar & Politik berättar historien om Lafferkurvan och voodoo-ekonomin som är den praktiska tillämpningen av teorin. Lyssna och lär! 

Sandro Scocco och Jenny Lindahl berättar historien om hur Lafferkurvan föds på en sötvattensekonoms servett (om den nu gjorde det) till Dick Cheneys och Donald Rumsfelds stora förvåning 1974. Hur den fick sitt genomslag med Ronald Reagan, och sina efterföljare på 1990-talet i Sverige. Hur teorins arvtagare Donald Trump, Timbro och Svenskt Näringsliv resonerar, och vad sjutton en sötvattensekonom egentligen är.

Dessutom: lyssnarfrågor från förra avsnittet om den kommunala skatteutjämningen.

Ett stort tack till Transportarbetareförbundet för att vi fick låna deras studio!

Paul Krugman i New York Times om Lafferkurvan: The Laffer Swerve.

Sandro Scocco i Dagens Arena om Lafferkurvan: Vem ska ta hand om lantstället?

Diskussionen i skatteutskottet som refereras till: Sandro Scoccos inledning här, och debatten är sen ungefär tre timmar in.

Blogg 05 Jun, 2017

Dagens Arena tar långhelg – och ger lästips!

Dagens Arena stänger ned nyhetsredaktionen 5 och 6 juni, men fortsätter att publicera ledartexter hela helgen. Trevlig helg!

Du har väl inte missat vår artikel om kritiken mot det snabbväxande blodtestföretaget Werlabs? Flera läkare och experter ifrågasätter värdet för hälsan av att friska människor köper dyra blodtester privat:

Läkarförbund: Blodtester kan öka ohälsan

Igår trädde den nya Laval-lagen i kraft, som vi skrev om:

Enklare ta strid med ny Lex Laval

En ny rapport om Samhall bekräftar den bild som Magasinet Arena kunde visa i en granskning för två år sedan, nämligen att det ställs allt högra krav på anställa hos Samhall, i takt med att uppdragen består av allt mer fysiskt krävande och monotona arbeten:

Ny rapport: Allt högre krav för att få jobb hos Samhall

Efter Dagens Arenas granskning av nätläkartjänser som levereras av Kry och Min doktor håller Region Jönköpings län på att strama åt reglerna:

Nätläkare kan stoppas från att ställa vissa diagnoser

Dessutom, nytt avsnitt av Pengar & Politik:

PODD: Vem tjänar på landsbygden?

 

Trevlig helg!