P1-morgon tog i morse åter upp problemen med den nya lagen om arbetskraftsinvandring från 2008. Missa inte reportaget och den efterföljande debatten mellan Tobias Billström och Hotell- och restaurangfackets (HRF) vice ordförande Therese Guovelin.

Problemen med lagen är kända sedan tidigare, vilket vi kunde avslöja i vintras. Lagen öppnar helt enkelt upp för dumpning av löner och arbetsvillkor och gör i praktiken arbetskraftsinvandraren rättslös. Detta på grund av tre problem:

  • För att få arbetstillstånd i Sverige måste arbetsgivaren skicka in ett anställningserbjudande till Migrationsverket där löner och arbetsvillkor är i överensstämmelse med kollektivavtal. Men detta papper är inte juridiskt bindande på något sätt. Hur det riktiga anställningsavtalet ser ut eller vilka löner som betalas ut i praktiken är det ingen som kontrollerar.
  • Stämmer inte löner eller villkor så har arbetskraftsinvandraren mycket svårt att hävda sin rätt. Dels eftersom det saknas ett bindande avtal och dels eftersom uppehållstillståndet är beroende av anställningen hos arbetsgivaren. Den som bråkar riskerar att anställningen upphör och förlorar då samtidigt uppehållstillståndet.
  • Migrationsverket gör få, eller inga, kontroller, av de företag som ansöker om arbetstillstånd. Arbetskraftsinvandrare har i många fall hamnat hos oseriösa företagare vars enda syfte har varit att utnyttja dem som billig arbetskraft.

HRF har i en ny stickprovsundersökning kunnat visa att verkligheten ser ut precis som vi och många förutspådde. Av 54 undersökta företag som anställt arbetskraftsinvandrare upptäcktes sämre eller mycket sämre villkor i över 60 procent av fallen. I våras bröt också fackförbundet Sveriges Ingenjörer allt samarbete med Migrationsverket efter att ha bevittnat allt för många fall där arbetskraftsinvandrare utnyttjats och lurats. (Den här rapporten och den här rapporten om den svenska bärbranschen från det thailändska fackförbundet Migrant Workers Union kan också vara av intresse för den som vill sätta sig in i ämnet. Även denna rapport från Swedwatch i samma ämne).

Dagens Arena planerar att följa upp vårt reportage från i vintras. Har du några tips eller exempel på hur systemet för arbetskraftsinvandring utnyttjas och hur människor hamnar i kläm? Hör av dig till mig.

Och som alltid när man skriver om arbetskraftsinvandring är det nödvändigt att påpeka: Att gränserna öppnas upp och människor från hela världen kan komma hit och jobba är fantastiskt bra. Men att människor utnyttjas och att andra tjänar pengar på deras utsatta situation är alltid dåligt. Det är vår uppgift att skriva om.