Dags för fredagsmys igen! Visste du att USA var mer socialistiskt än Sverige i fjol? Så här gick det till.

Häromveckan publicerade tidskriften Newsweek en underhållande debattartikel. Skribenten Sam Hill, en före detta företagsledare, hade reagerat på att intresset för Bernie Sanders också fått alltfler amerikaner att efterfråga socialism. Och att det är ett begrepp som tillåter rätt många definitioner. Vilket naturligtvis är som att sparka in en öppen dörr. Men det roande med Hills retoriska grepp var att han dessutom förde i bevis att USA redan var ett socialistisk land helt i nivå med Sverige och Danmark. Alltså länder som Bernie Sanders och hans fans brukar hålla fram som förebilder.

Som grund för detta påstående åberopade Hill The Index of Economic Freedomen topplista över världens länder som den konservativa tankesmedjan the Heritage Foundation har sammanställt sedan 25 år. Som namnet antyder så handlar det om att ranka ekonomisk frihet inom varje land. Metoden bygger på Adam Smiths tankar om nationers välstånd, och delar upp förutsättningarna för en fri ekonomi i tolv olika faktorer. Poängen sammanställs sedan där 100 är absolut frihet och 0 är motsatsen.

Eftersom Nordkorea gång på gång kommer sist i listan, med Venezuela och Kuba strax ovanför, så menade Hill att detta index också kan mäta graden av socialism i varje land. Ju längre från jumboplatsen desto mindre socialistiskt är landet helt enkelt. Det är förstås ett sätt att se på socialism som kan diskuteras, men samtidigt ändå lite tankeväckande. Men kanske inte som Hill menar. Hong Kong rankas för övrigt högst, följt av Singapore. Och att Hong Kong skulle rankas som den minst socialistiska ekonomin i världen är ju spännande, inte minst i dessa dagar. Singapore i sin tur för en politik som inte alltid känns direkt modern. Ett index som egentligen inte mäter demokrati i relation till ekonomi är helt enkelt lite nyanslöst. Lägg därtill att alla de nordiska länderna kommer rätt högt upp på listan, och därmed borde klassas som relativt icke-socialistiska, enligt Hills definition. Vilket naturligtvis var hans poäng.

Men det finns en annan detalj som roade mig speciellt när jag tittade närmare på listan. Det visade sig att USA precis hade återtagit platsen som en mer fri ekonomi än den svenska. Förra året passerade Sverige nämligen USA på denna lista. För första gången någonsin sedan mätningen startade.

 

I fjol ansågs Sverige för första gången ha en friare ekonomi än USA. I år är ordningen som synes återställd.

 

Det borde egentligen varit en jättegrej, inte minst för alla de som vill lyfta upp Sverige som ett bättre alternativ än USA. Men jag hörde inte denna sak nämnas särskilt ofta förra året. Faktiskt inte alls. Nåväl, nu är ordningen alltså återställd, så den svensk som glömde att jubla i fjol slipper åtminstone äta upp det i år.

Vi på Dagens Arena älskar detaljer som dessa, och kommer fortsätta skifta mellan makro och mikro i vår samhällsbevakning även i fortsättningen. Men nu tar vi på redaktionen några välbehövliga semesterveckor, och publiceringstakten går därför ner på sparlåga. Några texter kommer dock läggas ut även under semestern, så du inte glömmer bort oss. Här kan du läsa mer om hur du kan stötta oss, så vi kan bli ännu bättre till hösten.

Ha en bra sommar!

Jonas Nordling
Chefredaktör