OECD:s klimatchef, Simon Upton, befann sig på onsdagsmorgonen i tankesmedjan Fores lokaler, för ett seminarium om hur det ska bli möjligt att fasa ut fossilmärkta subventioner för 3 000 miljarder kronor. Under seminariet gav Upton även några matnyttiga tips som miljöminister Lena Ek borde ta till sig:

För att verkligen komma åt utsläppen är det viktigt att titta på koldioxidintensiteten i produktionssektorn. Minst lika viktigt är att titta på det koldioxidavtryck vår konsumtion ger.

När en svensk miljöminister talar om utsläppsminskningar brukar det heta att ”sett över tid är trenden tydlig på så sätt att Sverige mellan 1990 och 2010 minskat sina utsläpp med 9 procent” eller ”Sverige fortsätter att vara ett exempel i världen på att det är möjligt att minska utsläppen och samtidigt ha tillväxt”.

Nu är inte det riktigt sant. Som några forskare från Uppsala Universitet påpekade i en debattartikel på DN Debatt i höstas. De svenska utsläppen har i själva verket ökat med 20 procent åren 1993 till 2005. Om man räknar med de utsläpp vårt shoppande innebär.

Upton påpekade att det är positivt att flera länder har börjat se över de utsläpp som är inbäddade i importen av de prylar vi konsumerar. Sverige är ännu inte ett av dessa länder. Kanske är det dags att lyssna på ett tips från coachen.