In kom eurokris och med det slängdes demokratin in i en frysbox. Media kunde på onsdagen rapportera att Greklands nya teknokratregering godkänts. Inget nytt under solen kunde tyckas. Finanskrisen har ju varit ett party för Europas teknokrater och även Italien har den vägen vandrat.

Men bland dessa ”teknokrater” återfinns även Makis Voridis från högerpopulistiska LAOS. Voridis är känd för sitt fascistiska förflutna och blev under sin universitetstid avstängd för att ha attackerat medstudenter som inte delade hans politiska utgångspunkt. Ledaren för LAOS har för övrigt gjort uttalanden om att ”judiskt blod stinker”.

Som viceminister för utveckling tar Adonis Georgiadis plats. Han har bland annat utmärkt sig för att ha talat sig varm för den rasistiska, anti-semitiska och homofoba boken ”Jews: The Whole Truth”.

Dessa personer tar plats i den grekiska regeringen utan några som helst reaktioner från övriga EU. När tyska banker ska räddas tycks alla medel vara tillåtna utom just de som innebär att de som orsakat krisen faktiskt får betala. Så: teknokrat eller fascist? Anything goes. Det är dessvärre den nya melodin i Europa.