Bilden är ett montage. Foto: Riksdagen/Moderaterna

SD gjort en tydlig högergir samtidigt som AKB slår fast att skälet att inte samarbeta med SD är sakpolitiskt – inte ideologiskt. 

Sverigedemokraterna sträcker inte bara ut en hand till Moderaterna, de står redo med vidöppen famn. Det stod helt klart efter Jimmie Åkessons sommartal i helgen. Tack och lov säger sig Anna Kinberg Batra vara ointresserad av denna invit, men i SVT:s Agenda-intervju formulerar hon sig ändå lite för vagt för att man ska kunna vara helt säker på vad som händer i valet 2018. För regeringsskifte verkar hon vara helt inställd på.

När Agendas Anna Hedenmo ställer den direkta frågan »Är du beredd att bilda en borgerlig minoritetsregering som i praktiken har stöd av Sverigedemokraterna?« är svaret från Anna Kinberg Batra upprepningar och varianter på att hon vill ha regeringsmakten. Känslan är kosta vad det kosta vill, men hon har bestämt sig och »vill ha ett annat valresultat«, hon »vill leda en annan regering« och den »bästa regeringen för Sverige är starkast möjliga alliansregering«. Men utan Sverigedemokraterna.

Mats Winborg och Daniel Suhonen skriver dagen efter Agendaintervjun på DN Debatt att risken är stor för en blåbrun röra efter valet 2018. Alliansen styr redan tillsammans med SD i fem kommuner, SD har svängt i frågan om vinster i välfärden och är nu för det, man är också för en fortsatt marknadisering av skolan och kommunal primärvård. Att SD:s ekonomiska politik gynnar medel- och höginkomsttagare har ytterligare närmat partiet alliansen och moderaterna.

I Agendastudion ger Anna Hedenmo till sist upp sina försök att få Anna Kinberg Batra att säga om hon i praktiken tänker sig ett maktskifte med hjälp av Sverigedemokraterna. Ett samarbete är inte aktuellt, upprepar Anna Kinberg Batra. »Aldrig?« frågar Anna Hedenmo, som tar fasta på frasen »inte aktuellt«. Sju gånger ställer Anna Hedenmo frågan. Inte en enda gång är Anna Kinberg Batra tydlig med att dörren är stängd.

Anna Kinberg Batra kan i intervjun tydligt säga att SD är ett rasistiskt parti, men vägrar säga att hon aldrig kommer samarbeta med dem.

»Skälet till att jag inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna är ju politiskt«, säger Anna Kinberg Batra.

Och här ringer alla varningsklockor högt: Det är alltså inte ideologiska skäl som kommer hindra att moderaterna samarbetar med sverigedemokraterna – det är sakpolitik.

Gissningsvis filar Jimmie Åkesson redan nu på några skarpa förslag i moderaternas smak, nu när dörren står på glänt.