Bloggen

Blogg 24 Jun, 2009

Bra om slöjan

Kom över den här gamla artikeln från Arena nummer 3/08, en intervju med de två konvertiterna Pernilla Ouis och Anne Sofie Roald, och upptäckte en rad bra citat:

"Någon i min släkt sa: 'Vi har sett dig sedan du var liten och nu visar du dig inte för din gamla farbror'. Slöjan är också en signal till män att 'du är egentligen attraherad av mig'. Det finns en taskig manssyn bakom slöjan." Pernilla Ouis om när hon bestämde sig för att ta på slöja

"Jag är mot för det gör att muslimer mobiliserar sig i en egentligen oviktig fråga. Det är min viktigaste kritik mot slöjförbudet. Fundamentaliserna får mer vatten på sin kvarn om Väst är emot dem." Pernilla Ouis om det franska slöjförbudet i skolor

"Om både män och kvinnor hade haft huvudbonad hade slöjan inte blivit samma fråga. I judendomen täcker både män och kvinnor huvudet och därför har det inte fått samma laddning. Problemet med slöjan är att den är ett påbud som gäller bara kvinnor. "Anne Sofie Roald om huruvida slöjan i sig är kvinnoförtryck

"I den islamiska hadithlitteraturen, som handlar om vad profeten har sagt och gjort, finns ganska starka tecken på att profeten hade slöja både för ansikte och huvud. Hade det varit lika rigida föreskrifter för mäns klädsel hade också män fått täcka håret." Pernilla Ouis

NB

Blogg 24 Jun, 2009

"Amma Pappa Barn"

"Det är framförallt i frågan om amning som jag blivit varse den avgrundsdjupa skillnaden i förväntningar på vad en mamma respektive pappa är, bör vara. Som pappa kan man närma sej sitt barn lite som man vill, komplettera en redan färdig tillvaro mellan mamma och barn. Som mamma förväntas jag bryta ned eller åtminstone bortse från nästan varje aspekt av min personlighet. Som mamma måste jag vara beredd att erbjuda allt."

Läs Linna Johanssons nedriga möte med mödravården. Och hennes blogg med gravidbetraktelser. Här är min egen spya över mödravården.

NB

Blogg 23 Jun, 2009

Integrationspolitik i Frankrike

– Burkan är inte en religiös symbol, den är symbol för förnedring, sa Sarkozy i sitt tal till parlamentet på slottet Versailles. I dagens Metro konstateras även att enligt president Sarkozy är burkan inte är "välkommen" i Frankrike.

 I senaste Arena (#3 Juni 2009) kan man läsa om NPNS – Varken hora eller kuvad. En feministrörelse som ska tala för alla muslimska kvinnor i Europas förorter. Camilla Lindbom skriver i artikeln "Varken fri eller representativ om hur organisationens antirasism haltar. Fundamentalistisk sekularism kan man också kalla det.

MN

Blogg 22 Jun, 2009

Fullt ös medvetslös

Här på redaktionen är det slutspurt inför Almedalen och efter det semester i en månad. Maja kommer dock att finnas på plats hela sommaren! Just nu roar jag mig med att rada upp roliga ord i stället för att jobba:

Medelst
Grasserar
Bannbulla
Burdus
Filur
Ohemul
Domvärjo
Fäfot

Haha! Språknörden i mig asgarvar. Och jag också, måste jag erkänna. Fantastiskt kul! Inte? Nähä. Kanske bara är jag som har den läggningen…

NB

Blogg 18 Jun, 2009

The Persian bay för friare internet i Iran

The Pirate Bay heter i dagarna The Persian bay. Aktörerna bakom brukar ta ställning i politiska frågor. Nu gör dem det för att hjälpa att skapa fria kommunikationsvägar på internet för iranier. TOR-teknik och proxytjänster används för att kringgå censuren.

"Demokrati och yttrandefrihet är fundamentalt för hur vi lever. Det går inte att vara utan och måste försvaras till varje pris! TOR fungerar som ett nät ovanpå internet där man inte vet vem som är avsändare eller mottagare av trafik. Det är svårt att avlyssna och det är svårt att stoppa. Det är väldigt effektivt för att få igenom tidskritisk information som det faktiskt finns i Iran just nu", säger Peter Sunde, talesman för The Pirate Bay, till SVD.

Hemsidan Why we protest är portal för debattforum där fria kommunikationsvägar skapas. Hur surfar man säkert? Diskutera vad som händer och sprid nyheter till andra! Hemsidan backas upp av thepiratebay.org, Anonymous och en rad andra pro-internet aktörer. De gör detta för att de tror på att öppenhet i kommunikation bidrar till en unik och motståndskraftig kultur.
Att läsa olika trådar på forumet rekommenderas starkt. Här finns länkar till bilder, videos, twittrare etc.
Och vad ska man säga? Idag är jag grymt stolt över piratebay.

Läs också ögonvittnesskildring från måndagens demonstration på Valiasr-torget här.
Independendents Robert Fisk hann få ut sin skildring av händelsen innan regimen förbjöd utländska journalister att rapportera.

MN

Blogg 18 Jun, 2009

Oschyssta bananer!

I världens största demokrati med freedom of speach som ett av ledorden, slåss advokater för att stoppa premiärvisningen i Los Angeles av dokumentärfilmen Bananas. En film gjord av dokumentärfilmaren Fredrik Gertten, WG Film i Malmö. Filmen skildrar en av många rättegångsprocesser där det amerikanska jätteföretaget Dole slutligen förlorar mot en grupp nicaraguanska bananarbetare som blivit sterila till följd av gifter på bananplantagen. Förtal och lögner säger advokaterna. Filmen, tillika filmfestivalen i Los Angeles, filmfestivalens sponsorer, Fredrik Gertten, ja, alla tänkbara inblandade, hotas av stämning av advokaterna. Filmen kan därför inte tävla, men den kommer att visas. Och Dole, som ville tiga ihjäl rättegången och tysta alla som visar hur illa de har behandlat sina arbetare, har lyckats att göra den bästa pr-kampanjen en film kan önska sig. Publicitet, reaktioner, ilska och press över hela världen.

Eva Brandsma

PS. Filmen har premiär på lördag i Los Angeles, svensk premiär i höst.

Blogg 17 Jun, 2009

Folkkampanj mot kärnkraft 2009

    – För oss var det viktigt att se på omröstningen i ett oerhört sorgligt och ledsamt beslut. Vi ville se hur många som röstade för och emot, säger Ewa Larsson till DN.

Larsson är tidigare riksdagsledamot för MP och greps igår tillsammans med andra för otillåten opinionsyttring och ofredande alternativt förargelseväckande beteende.

Brottet? De bar tröjor där det stod "Kärnkraft, nej tack". Sju poliser ur säkerhetsstyrkan var tillkallade och nu skall brottet utredas vidare för eventuell fortsättning.

Media rapporterar så klart. "Miljöpartist gripen i riksdagen" och liknande är rubriker vi ser. Men ingen sakanalys. Igår voterade riksdagen om den energipolitiska propositionen. Avvecklingslagen ska avskaffas, man vill ta bort utbyggnadsförbudet ur Kärntekniklagen. Oppositionen kräver i en motion att Avvecklingslagen ska fortsätta gälla.

Resultatet av gårdagens debatt klargörs av den centerpartistiska riksdagsledamoten Eva Selin Lindgren:

    – Dessbättre är det så att vid riksdagens omröstning idag inte behöver ställa oss bakom de skrivningar om kärnkraften som regeringen gör i sin proposition eller som Näringsutskottet gör. Det är endast fyra saker vi tillstyrker och det gäller ökande ambitioner när det gäller förnybar energi och energieffektivisering. Riksdagen föreslås också avslå ett antal reservationer, men det görs närmast rutinmässigt. Så observera att vi inte idag tillstyrker regeringens avsikt om avvecklingslagen etc, för det gör vi inte.

    – Dessa lagar gäller automatiskt fram till dess att vi får ny lagstiftning på plats. Inför den kommer några av oss i Centern att försöka få fram en partiövergripande parlamentarisk kommittée som också utkräver ansvar för kärnvapenspridningen. Sven Bergström, Solveig Ternström och jag har tydligt sagt ifrån att vi inte står bakom regeringens ställningstagande som öppnar för ev nya reaktorer. Men i denna fråga har regeringen aviserat att de kommer tillbaka senare och då kan det bli skarpt läge.

Selins problem är den "kappan-efter-vinden" politik som Centern för. Sedan februari är man inte längre kärnkraftmotståndare. Det är ju en så effektiv elförsörjning och påverkar inte alls klimatet. För Centern verkar kärnkraft numera vara miljöteknik.

Nästa gång vill bör rapporteringen fokusera på det skarpa läge som enligt Selin blir när eventuella nya reaktorer ska diskuteras. Hur hårt viner partipiskan?

MN

Blogg 17 Jun, 2009

30 år senare skanderas återigen "Ner med diktatorn"

Ahmadinejad ska ha fått 63 procent av rösterna i det iranska presidentvalet. Ayatolla Khamenei godkände resultatet efter ett dygn, trots att lag och kutym är att tre dagar krävs innan valresultatet kan presenteras. Miljontals röster räknades ovanligt fort. Väldigt avrundade siffror har rapporterats. Oppositionsledare Mousavi ska ha förlorat i sin egen hemstad. Stärker tesen om valfusk. Mycket konstigheter, inga bevis.

De senaste dagarna har protesterna eskalerat, och de gör det under parollen ”allah u akbar” tillsammans med  skrik – "Ned med diktatorn". Det slås brutalt ned av regimen. Det började med Mousavis anhängare, den gröna vågen, men det är större än så. Mousavi var landets premiärminister i åtta år och agerar fullt ut inom den teokrati som Iran utgör. Även han har liv på sitt samvete. Slutligen är det prästerna i Väktarrådet som har den egentliga makten. Protesterna handlar om förändring av systemet, och Mousavi är en del av det.

Det går att argumentera för att det inte är osannolikt att Ahmadinejad fick 63 procent av rösterna. Han är populär. Överskott från Irans oljeförsäljning har gått till höjd minimilön, sänkta räntor, ökade subventioner av konsumtionsvaror. Nygifta får billiga bostadslån. Han har lagt pengar på att renovera skolor och infrastruktur i fattiga delar av Iran. Sociala bidrag till behövande. Hans senaste utspel var att dela ut potatis till nödställda. Som en del av valkampanjen kan det ses – mat på befolkningens bord när de svälter.

26 av Irans 75 miljoner invånare bor i storstäder, ett segregerat land. Resterande bor på landsbygd och är i behov, det kallas Ahmadinejad-land. Trygghet för proletariserade och traditionalistiska väljare på landsbygden. Ahmadinejads politik har främst gynnat arbetarklasstäder och slummen i storstäder, frågan är om det också gav honom flest röster? Ett tyskt ordspråk; Erst kommt das Essen, dann kommt die Moral. Mat för dagen före moral. Den aspekten måste synliggöras. Argumenten mot Ahmadinejad är på sätt och vis etnocentriska. Omvärlden kan inte förstå hur Ahmadinejad kan vara den rättmätiga segraren.

Det är ett låtsasval. Oavsett om några valkretsar räknas om så löser det inte det demokratiska underskottet. Och där måste diskussionen börja. Valfusket i årets val är inget exceptionellt. Protesterna vill något annat, de vill något mer än att byta rangordning i resultatet från presidentvalet. Det har kallats Gucci-riots, Teherans norra förorter är välbärgade. Kvinnor och studenter är starkt engagerade. Man har fått nog nu, ungdomen i Iran är less. Rykten går om att oppositionsledare Mousavi utlyser generalstrejk. Så här stora och omfattande har protester inte varit sedan 1979. Protesterna handlar om att få ett slut på förtrycket och att se en förändring. Men låt det inte stanna vid att störta makten. Förändring måste medföra folkligt förankrad demokrati.

Kampen för politiska och ekonomiska rättigheter, för kvinnors rättigheter, för jämställdhet, för yttrandefrihet är fantastisk, demonstranterna räknas i miljontals. Det komplexa är segregationen i den politiska kampen. Kampen för rättigheter och jämställdhet står i dag i kontrovers mot kampen för överlevnad och drägliga villkor för landets fattiga befolkning. Det borde inte vara oförenligt.

 MN

Blogg 16 Jun, 2009

I Iran just nu

Enligt nyhetsbyrån Fars samlas 13.30 svensk tid Ahmadinejads anhängare för att protestera mot den senaste tidens "uppvigling och förstörelse av allmän egendom". Detta händer på Valiasr-torgeti Teheran. 14.30 kommer en tidigare planerad demonstration av reformisterna äga rum på samma torg.

Uppmot 2 miljoner människor demonstrerar i Teheran.  Detta är idag, denna timme. Upp mot sju dödsfall har rapporterats under de senaste tre dagarsnas protester. Protesterna uppges vara de mest omfattande och våldsamma sedan islamistiska revolutionen 1979.

Mer om Iran snart.

MN

Blogg 16 Jun, 2009

Ett annat folkparti

Det är en konstig borgfred som Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin påstås ha ingått under Sveriges år som EU-ordförande. Ska man tala om fred borde man i vart fall kunna ana en vilja att nå lösningar över blockgränserna. Men de senaste dagarna har vi tvärt om sett två exempel på regeringsarrogans: Försvarsberedningen, där inga möten hållits på ett år, och Jan Björklunds skollag, som ska trummas igenom utan ett uns av samförstånd. När liknande stora skolreformer genomfördes på 60-talet fann Socialdemokraterna och Folkpartiet varandra. Men det var väl ett annat Folkparti då.

BE

Blogg 15 Jun, 2009

Maldivernas paradox

Maldiverna är ett paradisiskt örike, som ligger på enbart 1,4 meters höjd över havet. Klimatförändringarna, som leder till att havsnivån höjs, hotar att sänka hela landet under vattenytan. För att säkra en framtid åt sitt folk – om det värsta skulle hända – har presidenten Mohamed Nasheed startat en fond för att på sikt kunna köpa mark i ett annat land. Pengarna till fonden kommer från Maldivernas huvudsakliga inkomstkälla: turismen. Som i sin tur skapar utsläpp, som i sin tur höjer temperaturen, som i sin tur höjer havsnivån. Prekärt läge. Mer om Maldiverna i morgondagens ledare.

NB

Blogg 14 Jun, 2009

Reinfeldts självberöm

"Detta är min stund i världspolitiken", säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet. Det svenska EU-ordförandeåret blir något att "se tillbaka på som väldigt viktig i min politiska gärning". Statsministerns självberöm vet inga gränser. Men borde han inte vänta tills han faktiskt uträttar något först?

BE

Blogg 14 Jun, 2009

Blå självkritik

Förra veckan rasade som bekant debatten i radio, teve, tidningar och på nätet om Socialdemokraternas vägran att erkänna valförlusten. Jag slogs då av den totala frånvaron av en motsvarande debatt på den borgerliga sidan – Moderaterna gjorde ju ett minst lika uselt val som sossarna! I dag kommer ett första försök på DN ledarsida; Peter Wolodarski undrar varför det är så svårt att tala sanning. Förhoppningsvis leder det här till en rannsakan även på den blå sidan.

NB