Bloggen

Blogg 14 Jun, 2009

Reinfeldts självberöm

"Detta är min stund i världspolitiken", säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet. Det svenska EU-ordförandeåret blir något att "se tillbaka på som väldigt viktig i min politiska gärning". Statsministerns självberöm vet inga gränser. Men borde han inte vänta tills han faktiskt uträttar något först?

BE

Blogg 14 Jun, 2009

Blå självkritik

Förra veckan rasade som bekant debatten i radio, teve, tidningar och på nätet om Socialdemokraternas vägran att erkänna valförlusten. Jag slogs då av den totala frånvaron av en motsvarande debatt på den borgerliga sidan – Moderaterna gjorde ju ett minst lika uselt val som sossarna! I dag kommer ett första försök på DN ledarsida; Peter Wolodarski undrar varför det är så svårt att tala sanning. Förhoppningsvis leder det här till en rannsakan även på den blå sidan.

NB

Blogg 10 Jun, 2009

Dont be quiet start a riot

Läser i Lundagård att fd språkröret för Grön Ungdom Alexander Chamberland slutar rösta på miljöpartiet och vill starta en queerfeministiskt revolution.

Gudrun Shyman väckte hans politiska engagemang och nu ser han feminismen som en ideologi som ser att alla förtryck samverkar. Aktiv feministisk politik kan leda till andra prioriteringar även inom globala rättvisefrågor, djurrätssfrågor och klimatpolitik. I söndags röstade Chamberland på Fi och vi får hoppas  att Fi samverkar med denna queerfeministiska revolution.

Jag hoppas att jag ser Chamberland på Bangs releasefest på Södra Bars terass ikväll.

MN

Blogg 10 Jun, 2009

Vem äger din kropp?

Tvångsomhändertagande av missbrukande gravida kvinnor är åter på tapeten. I förra veckan aviserade regeringen att man indirekt vill inskränka aborträtten för missbrukande kvinnor. Dagens Arena skrev i januari på temat: ”Det hela går ut på att staten vill omyndigförklara kvinnor och samhället skärpa sin kontroll över moderskapet. Att ta till tvångsvård av gravida kvinnor utan att ta hänsyn till att vi lever i ett klassamhälle som stigmatiserar underklassens kvinnor är huvudlöst. Att som politiker prata om tvång men inte om att förbättra vården för gravida som missbrukar är rent och skärt populistiskt skitsnack. ”

Mellan raderna i diskussionen kring aviseringen initierad av KD framkommer att det här handlar ju om svaga och socialt missanpassade kvinnor. Som att det inte är lika allvarligt med knarkare och alkoholister i överklassen. Johannes Forssbergs ledare i gårdagens Expressen säger det rakt ut; ”Missbrukarkvinnorna möter ett annat och mycket starkare förtryck än medelklasskvinnor.” Missbrukarkvinnor = Underklass. Finns inte på kartan att andra grupper kan missbruka. Regeringen vill inte komma åt missbruk, utan något annat. Vad?

Forssbergs vill komma fram till att han försvarar underklassen när ingen annan ser den. Att han blir upprörd när feminismen bara slåss för medelklasskvinnornas rättigheter. Utvecklingen borde oroa.

Ja, utvecklingen oroar. Förslaget är ett såll. Baserat för klasstereotyper. Ansvaret är inte feminismens. Problemet är människosynen i Alliansen och ansvaret ligger hos alla dem som står för en annan människosyn.

Det här är ett förslag lagt av KD. Forssberg lägger skulden på utebliven debatt kring offerrollen på feminismen. Ser ni logiken?

Men vi frågar oss, hur kan ett förslag som stigmatiserar och pekar ut underklass på detta vis gå igenom i Alliansregeringen? (Ja. Är det konstigt?) Vi ser att regeringen vill äga dessa kroppar. Missbruk som missbruk. Respekt!

MN

Blogg 09 Jun, 2009

Stockholm i vems hjärta

Nu börjar valresultaten nedbrutna på valkrets komma och Stockholm är väldigt intressant att titta på. Skillnaderna i röstningen är enorma och visar att hur vi röstar hänger tätt ihop med var vi bor. Det är mycket intressant och ibland märkligt. Exempel: I kretsen Spånga 18/Rinkeby V får Socialdemokraterna 61,37%, i grannkretsen Vällingby 1/Vällingby N bara 14,38%. Piratpartiet får 15,62% i Vantör 22/Hagsätra Ö. SD får 4,85% i Skärholmen 5/Bredäng S, som brukar kallas "invandrarförort". MP är överlägset störst i många valkretsar på och runt Södermalm. S gör ett katastrofval i innerstan, ett dåligt val i närförort, en dundersuccé i vissa ytterförorter. Medelklassen fetratar Socialdemokraterna.

Röstningen styrs förstås av många olika faktorer, men min känsla säger mig att starkast är klassröstningen och tvåa kommer företrädare. Hur många i innerstan identifierar sig med EU-kritiska Marita Ulvskog från Dalarna? I Tensta/Rinkeby däremot finns Nalin Pekgul (S). Hon har stått på Tensta torg varje torsdag hela våren för att utmana Filippa Reinfeldt angående vårdvalsreformen (Filippa har ännu inte dykt upp för att ta debatten).

Frågorna hopar sig för Socialdemokraterna. Vad kan S i innerstan lära av S i västerort? Vad kan S nationellt lära av MP vad gäller den medvetna medelklassen?

NB

Blogg 08 Jun, 2009

Maja är här!

I dag började  vår nya praktikant Maja Nordström! Maja har läst pol.mag. i Uppsala och tagit en fil.kand. i kulturantropologi. Coolt va? Maja ska hjälpa till med allt möjligt och även blogga (flitigt?). Ni får ställa frågor till Maja i kommentarsfältet!

Hur kom det sig att du sökte dig till Arenagruppen?
Jag gör det här för att det känns som något vettigt, jag tror på Arenagruppen som idé. Jag får hålla på med politik på ett roligare sätt än på exempelvis ett departement. Jag tror verkligen att jag kommer att lära mig något, det här är också ett sätt att ta ställning.

Vad gör du när du inte pluggar eller praktiserar här?
Just nu känns det som att jag bara åker tåg och bär allt jag äger med mig – jag bor ingenstans för tillfället. Men annars skriver jag för Tvärdrag och tänker mig att jag ska gå på alla konserter som jag inte har hunnit när jag har suttit på ett bibliotek och skrivit c-uppsats 24/7. Min största hobby är att sitta i min soffa under sena nätter med en stor tekopp och lyssna på Ulf Lundell. Min näst största hobby är att bli arg över icke-existerande genusperspektiv.

Då hoppas vi att du inkorporerar ett genusperspektiv här, när det saknas. Välkommen!

NB

Blogg 08 Jun, 2009

Nej nej nej eller Strutsmentaliteten lever

Socialdemokraterna fortsätter att stoppa huvudet i sanden och hävdar att de vann valet i går och att de nästan 25 procenten var en framgång. Det bådar inte gott inför riksdagsvalet! Varför inte i stället säga: Det här är inte tillräckligt bra, vi måste vässa vår politik. Det skulle inge förtroende och visa på självinsikt. Ibrahim Baylans artikel liknar dessvärre Marita Ulvskogs berömda uttalande efter förra riksdagsvalet: "Vi har inte förlorat." Fel strategi då, fel strategi nu.

NB

Blogg 08 Jun, 2009

Det är över

Jag är hemkommen från SVT, ledaren är skriven och sidan uppdaterad (syns först klockan 03.00). Ett val är förbi. Några trötta tankar:

– Hur kan både Sahlin och Reinfeldt förneka att S och M har gjort katastrofval?
– Vad skönt att SD inte kom in! Men hur tänker de väljare som röstade PP i stället för SD? Partierna har inget gemensamt!
– Häftigt att Miljöpartiet går upp så kraftigt.
– S förlorar stort i Stockholm, om de inte gör något åt det så kommer S att förlora nästa riksdagsval just på grund av det.

Nu ska jag sova och få energi till fler kloka (?) synpunkter.

NB

Blogg 07 Jun, 2009

Strax sändning

Nu sitter jag i studion tillsammans med Peter Wolodarski, strax går vi i sändning. Precis innan jag sprang in hit satt Marit Paulsen och underhöll alla i green room. Hon kände sig som ett "jävla rönnbär" i dag sa hon, tog en golfrunda och var allmänt sur och oätlig. Hehe.

NB

Blogg 07 Jun, 2009

Utanför studion

Det är febril aktivitet här utanför Svt:s stora valstudio. Jag har blivit sminkad, delade sminkrum med Malena Ernman (!) och Annika Ström Melin. Nu sitter jag och äter lite och samlar tankarna. KG Bergström gick just förbi och kommenterade min frisyr (!) och undrade om jag inte är lite smalare än sist vi sågs. Jo, var jag gravid i åttonde månaden…

Cecilia Stegö Chilò hoppade av i sista stund, i stället blir min motpart i kommenterandet Peter Wolodarski. Känns bra, vi är vana vid att debattera mot varandra.

Återkommer med fler rapporter.

NB

Blogg 07 Jun, 2009

Förtroende- omröstningen

I dag gäller det! Svenskarna (nåja, hälften av dem kanske) går till valurnorna för att rösta fram sina partier och kandidater till Europaparlamentet. Jag är övertygad om att majoriteten av dem som röstar använder det här valet som ett "provval" inför nästa års riksdagsval. Det mest intressanta med resultatet är alltså det förtroende som Reinfeldt och Sahlin visar sig få från väljarna. Sannolikt kommer de båda utropa sig till segrare, eftersom både Socialdemokraterna och Moderaterna hade usla siffror vid förra Europaparlamentsvalet.

Vilda spekulationer, men inte många timmar kvar tills vi vet. Följ valet i Svt:s valvaka, där bland annat jag och Cecilia Stegö Chilò kommenterar under hela kvällen.

NB

Blogg 04 Jun, 2009

Ledarna och Alkisarna

Stressar av bussen vid Gullmarsplan och vad möter mig? En hord av kycklinggula jackor som attackerar med blåa foldrar. Med Gunnar Hökmark på. En stor buss, en Borg, en Reinfeldt, en Adelsohn-Liljeroth, halva Statsrådsberedningen och hela kadern av politiska journalister. Ska de ragga gullmarsalkisarnas röster? Vi andra hade bråttom till t-banan.

NB

Blogg 01 Jun, 2009

Fel recept

Minska ersättningen till läkare som skriver ut för mycket antibiotika. Det föreslår socialminister Göran Hägglund (KD) i en intervju i Dagens Nyheter. Eftersom merparten av onödig antibiotika skrivs ut av läkare som på grund av ersättningssystemet inte hinner ställa ordentliga diagnoser, är lösningen på problemet exakt det motsatta till Hägglunds. Ersättningarna bör höjas, så att läkarna kan göra ett riktigt jobb.

BE

Blogg 31 Maj, 2009

Dagens citat

"Barack Obama lyckades inte för att han fanns på Youtube, han lyckades för att han var intressant och hade något att säga."

Nina Åkestam, i Resumé.