Bloggen

Blogg 04 Maj, 2009

Välkommen Anna Hellgren!

Från och med i dag har Dagens Arena en ny medlem i redaktionen, Anna Hellgren. Hon vikarierar för Devrim Mavi, som är föräldraledig.

Berätta om dig själv. Vad gör du?
Jag är frilansande journalist och skriver bland annat för Bang, Arena, Ottar och Arbetaren. Jobbar även som lärare på journalistprogrammet på JMG i Göteborg. Bor i Stockholm, uppvuxen i en liten ort utanför Norrköping.

Varför vill du skriva för Dagens Arena?
Det är det enda stora forumet utanför de rikstäckande tidningarnas ledarsidor för en radikal kritik av samhället vänsterifrån. De flesta ledarsidor är ju borgerliga och i dag har vi en borgerlig regering. Därför behövs Dagens Arena mer än någonsin.

Vilka frågor kommer du att fokusera på?
Jag är framför allt intresserad av SRHR-frågor (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter), fackliga rättigheter och globala rättvisefrågor.

Anna dyker upp i redaktionsspalten på onsdag. Då får ni läsa hennes premiärledare!

NB

Blogg 03 Maj, 2009

Tillbaka från vår- dvalan

Sist jag tittade hade mitt brev till Mona Sahlin fått 17 kommentarer. Tre dagar senare är de uppe i 96! Så kan det gå om man loggar ut, stänger av, åker bort från civilisationen. Nu är jag tillbaka, förhoppningsvis med nya krafter till en ny måndagsmorgon. Jag ska läsa kommentarerna. Och jag ska se 1 maj-talen. Ge mig lite tid, så kanske det kommer någon klok synpunkt på det hela.

NB

Blogg 30 Apr, 2009

Paus i dagarna tre

Nu tar vi på Dagens Arena långhelg. Det ska bli spännande att höra (om) Mona Sahlins förstamajtal. Det ska bli spännande att läsa reaktionerna. Vi ses på måndag. Då gör vi en internationell utblick.

NB

Blogg 29 Apr, 2009

Det är du, inte systemet II

Dagens Arena har ju varit skeptiska till det här med jobbcoacher för unga. Blir det något annat än att de får skriva sitt cv? Nu har Byggnadsarbetaren ett stort reportage om fenomenet. Man har intervjuat en av de få forskare som studerat det hela. Hon säger:

"Det som gör mig orolig är att stora samhällsproblem plötsligt läggs över på individen. Genom att gå till en coach ska du hitta tillbaka till arbetsmarknaden. Man skuggar över det verkliga problemet, nämligen att det finns väldigt få jobb."

Tack, Anne-Christine Hornborg. Läs Byggnadsarbetaren!

BE

PS. Det är du, inte systemet I här.

Blogg 28 Apr, 2009

Kvartalspolitik á la Socialdemokraterna

Det blir inte 500 kronor lägre pension nästa år som en följd av börsfallet och den så kallade bromsen i pensionssystemet. Det blir en något mindre sänkning. I går kom nämligen den borgerliga regeringen och Socialdemokraterna överens om att smeta ut den befarade sänkningen på tre år, i stället för på ett.

Eftersom ingenting görs åt AP-fondernas extrema börsberoende skjuts bara problemen på framtiden. För att sopa upp efter kvartalskapitalismen har vi nu fått en socialdemokratisk kvartalspolitik.

BE

Blogg 27 Apr, 2009

Brev från en läsare

Det kom ett mejl från en trogen läsare. Han vill att vi på ett begripligt sätt ska förklara vad det hela handlar om. Jag är verkligen inte rätt person att svara på frågorna han ställer, men hans jordnära ansats borde ju spridas till en och annan finansmänniska. Ta en titt:

1. Vad är det s.k. derivatspelet? Jag har förstått att banker trixat med lån som samlats och sålts vidare som någon slags säkerhet till andra banker. Men redan där hänger jag inte med längre. Vad har man då eg. gjort? Är det som är derivat?
2. Är det ett spel vi bevittnar? I så fall – vem vinner? – Och följaktligen => vem förlorar?
3. Vart har pengarna tagit vägen? 25 tusen miljarder US$ påstod någon häromdagen i efterdebatten att underskottet är för alla världens banker. Dom kan väl inte bara försvinna?
4. Jag tolkar det som att bankvärlden häftar i skuld som är 25.000.000.000.000 US$ stor. Min fråga = till vem häftar dom i skuld?
5. Vad är eg. problemet? Hur kan siffror på ett papper (eller många papper i.o.f.s.) bli ett problem som förlamar en hel värld? Vad skulle hända om man river alla konstiga avtal och uppgörelser och börjar om från början, om det nu är de som är problemen?
6. Jag har av kommunen fått krav att göra en ny trekammarbrunn. Vet inte hur jag ska gräva den. DET kallar jag ett verkligt problem. Finanskrisen är ett konstigt och overkligt problem i jämförelse.

Bästa hälsningar
Malte Lundell

Ja. Det finns abstrakta problem och det finns verkligen problem. Vi tackar Malte för hans bidrag till diskussionen. Och hoppas att någon kan svara på frågorna. Jag behöver onekligen upplysas.

NB

Blogg 26 Apr, 2009

Rättsröta?

Rosemari Södergren på Kulturbloggen skriver bra här om Pirate Bay-målets domare:

"Domaren, Tomas Norström, har ju hävdat, att han är med för att ha kunskap i ämnet. Men om han hade varit med i en grupp där piratpartiet också hade någon representant: då hade jag haft respekt för det han säger, men nu när det är en liten krets där alla står på samma sida är det inget annat än uppenbar jäv."

Hon hänvisar till fler bra texter. Läs!

NB

Blogg 24 Apr, 2009

Hinner man någonsin ikapp?

Några av alla de saker man borde skriva om, om bara tiden och orken fanns:

1. Mohamed Omars konstiga vändning (?). En gång i tiden tyckte jag att killen var intellektuell. Nu berömmer han Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Kommentarer överflödiga.

2. Pirate Bay-domarens uppenbara jävssituation.

3. Opinionssiffrorna och det fortsatta tappet för S. (Kommenterade "skuggregeringen" i TV8 i går.)

Snart är det helg! Och därefter ny vecka med nya frågor att försöka hinna ikapp. Livet rusar på.

NB

Blogg 23 Apr, 2009

Mardrömmen Sverige!

Jon Stewart, USA:s mesta talkshowvärd, har skickat en reporter till Sverige för att undersöka den hemska socialistiska stat som USA håller på att förvandlas till i och med finanskrisen. Resultatet är mycket underhållande! Bland annat figurerar Leif Pagrotsky och Robyn i inslagen. Och ett antal blondinen förstås!

Se reportagen The Stockholm Syndrome part 1 & 2 här.

NB

Blogg 23 Apr, 2009

Välkommet röstfiske

Jag hade aldrig trott att jag skulle heja på Mats Odell som finansmarknadsminister. Men efter hans möte med Stefan Fölster, ekonom på Svensk Näringsliv, i SVT:s Aktuellt i går kväll blir jag väl tvungen. För Fölsters utbrott mot regeringens beslut att AP-fonderna måste säga nej till bonusar i de börsföretag de äger, var rent pinsamt. Det borde göra flertalet av Svenskt Näringslivs medlemmar – småföretag som inte har bonusar och avskyr börskulturen – ursinniga.

Är det röstfiske som Odell bedriver? Förmodligen, och för att försöka lappa över regeringens sjaskiga rykte efter alla turer fram och tillbaka, när det gällt bonusarna i de statliga företagen. Men varje steg – om än litet – som tas bort från det passiva kvartalskapitalism, som bara gynnar den finansiella industrins profitörer, till ett mer aktivt ägaransvar är välkommet.

Fast ännu så länge tvivlar jag på att regeringen vågar låta huvudena rulla på de AP-fondschefer som obstruerar mot beslutet.

BE

Blogg 23 Apr, 2009

Mer rot till folket

De rödgröna gör sin hemläxa, mer och bättre gemensam politik. Precis sådant här har vi på Dagens Arena efterlyst och nu kanske bollen är i rullning.

Förslaget om att rot-avdrag ska gälla även flerfamiljshus är klockrent. Alliansens variant av rot-avdraget är dumt ur två aspekter:

1. Det är permanent och stimulerar alltså inte ekonomin omedelbart: "Varför ska jag renovera nu när jag kan vänta?"

2. Det gäller bara dem som äger sina bostäder själva, en grupp som också har fått rejäla skattesänkningar. Skillnaderna ökar och ägarna till miljonprogrammets hyresrättshus uppmuntras inte till välbehövliga renoveringar.

NB

Blogg 21 Apr, 2009

Land ska med lag byggas

Strax före påsk gav kammarrätten tummen ner för Täby kommuns försäljning till reapris av Tibble Gymnasium. Kammarrätten underkänner i praktiken den enkla krämarmentalitet i politiken som åtskilliga moderater står för: Skit i lagen, nu kör vi så det ryker. Vi behöver inga jurister, det är vi som bestämmer.

Så var det med FRA-lagen, de nya sjukförsäkringsreglerna, idén att sänka arbetsgivaravgiften för tjänsteföretag, och så är det i en rad frågor i Täby kommun. Men land ska med lag byggas. Det är skönt att det också gäller i Reinfeldts Sverige.

BE

Blogg 21 Apr, 2009

Varför vill FP ha elbilar?

Mer och bättre kollektivtrafik, inte elbilar, löser trafikens klimatproblem, menar Karin Svensson-Smith (MP) i en intervju Dagens Nyheter. Elbilarna är för dyra i inköp och drift, eftersom batteritekniken inte nått tillräcklig långt. Liknande kritik av de dyra elbilarna finns i president Barack Obamas bilgrupp.

Bara folkpartiet vill ha elbilar. Men det beror väl på att de vill skapa en större elberoende, så att vi blir tvungna att bygga nya kärnkraftverk.

BE

Blogg 20 Apr, 2009

SvD+Moderaterna =klimax?

Nog för att Svenska Dagbladets ledarsida gillar att ge Moderaterna goda råd. Men ibland går det lite väl långt. Som i går: "Så undviker Reinfeldt för tidig klimax". Har Per Gudmundson kanske öppnat en politisk sexrådgivarspalt? Men för att använda en gammal klyscha: Det handlar till syvende og sidst om att komma till.

HAB

Blogg 19 Apr, 2009

Vettig skoldebatt på g?

Den svenska skoldebatten är märkligt svartvit. Flum eller björklundsk auktoritet? För eller emot friskolor? Välj! Nyanserna där emellan faller bort. Tyvärr. Vi vet ju alla vilka som är de stora förlorarna.

Nu verkar något vettigt ha kommit igång på Newsmill. Widar Andersson, tidigare ordförande för Friskolornas Riksförbund, skriver om att debatten om friskolor bör handla om annat än för och emot. Han har så rätt – den måste handla om vad som gick snett och vad som behöver justeras med friskolereformen.

Tanken kan inte ha varit att stora koncerner skulle ta stora andelar av "marknaden" och ge sina ägare vinster på skattebetalarnas bekostnad. Den kan inte heller ha varit att skolor i konkurrens om elever ska locka med "lite plugg", laptops och annat som inte är skolans uppgift. Därför är det rimligt att dels begränsa möjligheten att ta ut vinster (hallå, det är ju skattepengar!) och dels begränsa ramarna för marknadsföring (undervisningen i fokus, någon?).

Det finns fler justeringar än dessa två att ta tag i för skolministern, det är jag säker på. Tyvärr verkar major Björklund inte särskilt intresserad av saklig diskussion och långsiktiga lösningar.