Varje amerikansk president som vill ge sken av att ha några som helst utrikespolitiska ambitioner försöker åtminstone någon gång under sin tid vid makten blåsa nytt liv i fredsförhandlingarna mellan Israel och Palestina – därmed inte sagt att alla försök varit seriösa. Ingen fred kommer att lyckas utan USA:s stöd och initiativ. Och därtill: Ingen fred kommer att accepteras i arabvärlden om inte världens enda supermakt också sätter press på Israel.

Nu är det alltså Barack Obamas tur. De allra flesta bedömare är djupt pessimistiska, och det med goda skäl. Men kanske kan det bli annorlunda den här gången.

Barack Obama är en annan president jämfört med sina föregångare, på många sätt. Han delar inte nödvändigtvis det reflexartade – kritiker skulle säga oreserverade – stödet för Israel som finns hos de flesta politiker i USA. Han kommer från en annan bakgrund; har en annan personlig historia än många andra som suttit i Vita Huset som gör att han också kan identifiera sig med den palestinska befolkningens lidanden och situation.

Men mer viktigt är kanske att det håller på att hända större saker i de amerikansk-israeliska relationerna. Den senaste tiden har den nya lobbygruppen ”J street” seglat upp på kartan. Gruppen är en judisk påtryckarorganisation med säte i Washington som bildats som ett liberalt alternativ till de dominerande konservativa proisraeliska lobbyorganisationerna – med AIPAC som främsta exempel. Kanske håller det politiska klimatet på att förändras i USA:s huvudstad: Att kritisera Israel behöver inte automatiskt betyda att man inte står på Israels sida.

Men mest betydelsefullt är dock att USA:s stöd för Israel börjar ses som ett amerikanskt säkerhetsproblem. När general David Petraeus – som då var chef för USA:s alla väpnade styrkor i Irak, Afghanistan och främre Asien – för ett tag sedan vittnade i den amerikanska senaten och sade att USA:s “favorisering” av Israel allvarligt skadade amerikanska intressen – då var det något nytt, och stort. Om USA av arabvärlden upplevs som svag och eftergörlig gentemot Israel får USA det svårare att genomföra operationer i Mellanöstern, menade Petraeus.

Kanske går Barack Obama in i fredsförhandlingarna med andra ingångsvärden än tidigare presidenter. Utsikterna är fortfarande dystra. Både Benjamin Netanyahu och Mahmoud Abbas pressas inrikespolitiskt från olika håll: Netanyahu av högerkrafter i Israel; Abbas av Hamas, som styrt Gaza sedan 2007. Den första utmaningen för Obama är att få Israel att förlänga stoppet för bygget av nya bosättningar. Byggstoppet går ut den 26 september. Om han misslyckas kan fredsförhandlingarna vara slut om bara några veckor.