Vad händer med en stat och ett samhälle som får nästan alla sina intäkter från utvinningen av en enda naturresurs? Det försökte Inga Brandell, statsvetare vid Södertörns högskola, svara på under ett seminarium arrangerat av NOG (Nätverket Olja & Gas) i dag.

Svaret låter ungefär så här:

Ett ”rentierstat” – en stat som kan leva enbart på ”räntan” från sina naturresurser – behöver i regel inte beskatta sin befolkning. Intäkter får den ju ändå. Dessutom kan den – om regimen som styr staten är någorlunda ”upplyst” – använda sina intäkter till att skapa ett visst mått av välfärd för sin befolkning. Därmed tryggar man sin egen position, och undanröjer (en del av) utrymmet för politisk opposition. Frid och fröjd.

Men – för naturligtvis finns det ett men – det finns en hake. Stater som inte behöver beskatta sin befolkning utvecklar heller inte fungerande, effektiva institutioner. Det finns inga incitament från statens sida att hålla reda på deklarerade inkomster, skatteindrivning, folkräkning eller vad du vill. Mycket av det som åsyftas med ”staten” i Sverige saknas således nästan helt.

Det leder till problem. För effektiva statliga institutioner är nödvändiga för ett få i gång en mer varierad ekonomisk utveckling (för eller senare tar naturresursen i fråga slut … ). Och framför allt: den dag upproret sveper in och sopar undan det auktoritära styret saknas många av de institutioner som krävs för att demokratin ska få fäste.

Kopplingen till den arabiska våren är uppenbar. När Gaddafis sista fästen nu är på väg att kämpas ned står det libyska folket inför storstilade utmaningar. Man har lyckats ta kontrollen över staten – men upptäcker då att ”staten” i viss mening inte finns. De institutioner som finns och faktiskt fungerar har framför allt koppling till oljeindustrin.

Resten måste skapas från scratch.

Seminariet New winds over North Africa and the Middle East – Promises and Risks following the “Arab Spring” in 2011 hölls på eftermiddagen den 10 oktober i Stockholm. Ett referat av seminariet kommer att finns tillgängligt på NOG:s hemsida senare under hösten.