Sverigedemokraterna är knappast ensamt om sin klimatskepticism på den högerpopulistiska politiska arenan.

Tidigare i veckan kunde Altinget avslöja att Sverigedemokraterna vill sänka anslaget till SMHI med 11 miljoner kronor. Enligt riksdagsledamoten Martin Kinnunen är anledningen att SMHI ägnar sig åt tendensiös opinionsbildning gällande klimatförändringar.

Josefsson (SD): De förhöjda halterna koldioxid har hittills varit en välsignelse för vår planet.

Det är knappast första gången SD är på villovägar i klimatfrågan. I en debattartikel i Gefle Dagblad 2015 skrev SD-ledamoten Josef Fransson, suppleant i miljö- och jordbruksutskottet: »Framtiden är oviss, men de förhöjda halterna koldioxid har hittills varit en välsignelse för vår planet där jorden blivit grönare och skördarna blivit större till följd av växternas större tillgång till koldioxid. Om ett par decennier så tror jag att vi ser tillbaka på dagens katastroflarm med häpnad.«

Le Pen: I am not sure that human activity is the principal origin of this phenomenon.

Och i oktober kunde Expressen avslöja att SD bjudit in kontroversiella klimatförnekare och klimatskeptiker och gett lobbyister möjligheter att ändra i partiets klimatpolitik.

Men att förneka klimatförändringarna, föra fram klimatskeptiska politiska budskap eller ifrågasätta mänsklighetens påverkan på klimatet är knappast något SD-unikt på den högerpopulistiska arenan. Dagens Arena listar fem andra klimatskeptiker långt ut på högersidan.

Marine Le Pen, Front National: »I am not sure that human activity is the principal origin of this phenomenon.«

Farage: I haven’t got a clue whether climate change is being driven by carbon-dioxide emissions.

Nigel Farage, Ukip: »I haven’t got a clue whether climate change is being driven by carbon-dioxide emissions.« Farage vill också avskaffa energi- och klimatdepartementet.

Donald Trump, Republikanerna: Har gjort otaliga tveksamma uttalanden om klimatet. Kanske mest känd för tweeten: »The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive.«

Siv Jensen, Fremskrittspartiet: Tvivlade i en intervju med Aftenposten TV på att klimatförändringarna orsakats av människor. Hon backade sedan något från uttalandet och sa hennes parti erkänner att människan påverkar klimatet men att man har »ett nyanserat närmande till detta«.

Frauke Perty, Alternative für Deutschland: Partiet förnekar att människan har något att göra med den globala uppvärmningen. Starka kritiker till Tysklands energiomställning och vill stoppa vad det kallar »okontrollerad expansion av vindenergi«.