I veckan meddelade Justitieombudsmannen att drogtesterna som införts på Brinellgymnasiet i Nässjö inte strider mot bestämmelsen i 2 kap. 6 § regeringsformen (RF), om skydd mot påtvingat kroppsligt ingrepp. Fritt fram för “frivilliga drogtester” med andra ord.

Regeringen skickade snabbt fram Inger Davidson, kristdemokratisk vice ordförande i justitieutskottet, som lovade att samma drogtester ska införas på alla skolor i landet om de vinner valet i höst. Till Ekot levererade Davidson den skarpa analysen

“Jag tror att det kan vara bra att ha någonting att skylla på när man bjuds på droger. ‘Det här kan jag tyvärr inte ta för vi har slumpvisa drogtester i mitt plugg’. Det är ett jättebra sätt att komma åt det här.”

Det märks att Davidsson, 65, har bra koll på hur unga människor tänker. Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Rossana Dinamarca har en lite mer nykter syn på narkotikapolitik.

“Jag vill se en misstanke innan drogtest, och vill att socialtjänsten ska administrera det. Men frågan är mycket större, Det här ligger i linje med mer kameraövervakning i skolor, samtidigt som antalet barn per fritidsgrupp ökat från 18 till 20 barn per personal sedan förra valet.”

Socialdemokraterna å sin sida tycker att regeringens förslag i stort sett är bra och bör genomföras. Att den människosyn och strategi för preventivt arbete som “frivilliga drogtester” ger uttryck för relativt okomplicerat fått fäste hos Socialdemokraterna är allvarligt.

Den okritiska interna analysen av Bodströmsamhällets effekter är inte förenligt med ambitionerna att låta Sverige vara ett möjligheternas land.