Enligt en opinionsundersökning från Demoskop är Moderaterna Sveriges största parti och alliansen långt före de rödgröna i opinionen. Givetvis har undersökningen skapat en hel del diskussion – att Moderaterna skulle bli större än Socialdemokraterna är i mångas ögon otänkbart och från ett socialdemokratiskt perspektiv katastrofalt.

I mätningen minskar Socialdemokraterna från 33,8 procent till 29,9 procent. Moderaterna ökar från 30,6 procent till 34,5 procent. Därför är det vikigt att påpeka att den statistiska felmarginalen i Demoskops mätningar för partier av den storlek som Socialdemokraterna och Moderaterna har är 4,2 procent, plus eller minus.

Undersökningen säger med andra ord ingenting med säkerhet. Det hindrar inte Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan från att i Expressen hänvisa till att de socialdemokratiska väljarna ligger på sofflocket. Underförstått menar Baylan att Socialdemokraterna “egentligen” har ett större stöd i opinionen.

Att på det sättet skylla på väljarnas beteende i stället för att skylla på det egna partiets beteende är inte bara dumt, det stänger dörren till självkritik av politiken och gör att allt handlar om hur man kommunicerar med väljarna, inte vad man kommunicerar. Berättelsen blir att bara det blir lite bättre kommunikation så vänder opinionen.

Man har bara de väljare man förtjänar, bara de röster som tror på ens politik. Det finns inga mandat att plocka hem på skuggröster man säger sig ha.