För den som har trott att alla rekord i bortförklaringar redan slagits, kom Ulf Adelsohn i går med en ny bottennotering. "Svenska Dagbladet är en starkt bidragande orsak till regeringens låga opinionssiffror", skrev den förre moderatledaren i ett mejl till ett trettiotal vänner. Han uppmanade dem till köpbojkott av tidningen, eftersom han menar att alla delar av Svenska Dagbladet är vänstervridna eller övervägande negativa till alliansregeringen.

Ulf Adelsohns inlägg markerar en återgång till 1950-talets syn på medierna. Efter ett framgångsrikt val berömde den dåvarande socialdemokratiska statsminister Tage Erlander de ledande socialdemokratiska tidningarna för att ha varit "utomordentliga propagandister". Och när det gick fel, skyllde politikerna på "sina" tidningar, för därmed kunde man dölja egna tabbar.

I dag duger inte den modellen. Visserligen måste framgångsrika tidningar ha en själ, en slags idémässig grundhållning. Men fungerar de enbart som hejarklack för den ena eller andra sidan blir de snabbt rökta, genomskådade av läsare eller lyssnare som vill bli informerade, men avskyr att bli manipulerade.

När det förre moderatledaren nu har sagt sitt hjärtas mening, bekräftas tumregeln att i det ögonblick tongivande politiker börjar gnälla om att de får dålig press, då är de alltid kolossalt illa ute. Uppmaningar till bojkott är ju som att säga till de egna att stoppa huvudet i sanden, likt strutsen. Man vill inte läsa om missnöjda företagare, förtvivlade sjukskrivna eller förbannade villaägare. Man vill kort sagt inte se sanningen i vitögat: Att alliansen är på väg att falla sönder.

Enigheten från Högfors och Bankeryd är historia, allt mer gulnande tidningsklipp. Det går inte en vecka utan att nya nålstick utdelas. Och värre kommer det att bli, om siffrorna inte vänder.

"Vi har det mycket trevligare vid frukostbordet, nu när vi har sagt upp vår prenumeration", berättade Ulf Adelsohn i P1 Morgon i går morse. Om alla allianspolitiker valde att ha trevligt till frukost och ingenting vilja se och ingenting vilja höra om hur illa ställt det är, då är regeringen Reinfeldt snart körd.