HDP håller möte i Istanbul 2015. Bild: Wikimedia

debatt I Turkiet har Erdoganregimen nyligen avsatt tre kurdiska, folkvalda borgmästare och gripit 400 medlemmar i deras parti HDP, Folkens parti. Vad bryr sig svenska kommunpolitiker om det? Inte ett dugg. Solidariteten tycks vara som bortblåst, skriver Kurdo Baksi och Murat Kuseyri.

Borgmästarna som blev avsatta och ersatta av regimtrogna tjänstemän verkade i storstäderna Van, Diyarbekir och Mardin. De tre borgmästarna hade, var för sig, mer än 50 procent av rösterna. Observera att detta sker inför öppen ridå i ett Nato-land som dessutom vill komma in i EU.
Detta anti-demokratiska angrepp riktas inte bara mot de folkvalda, utan även mot väljarna som därmed berövats sin sjävklara rösträtt.
Bland de 400 som berövats sin frihet finns så många som 60 ledamöter i kommunfullmäktige.

Den despotiske presidenten Recep Tayyip Erdogan och hans styrande parti AKP anklagar de avsatta borgmästarna för att finansiera PKK-gerillan men i förundersökningen finns inte ett ord om detta. Det som framgår i förundersökningen är däremot att borgmästarna infört könsbetonat språkrörsystem i sina kommuner. Vem skulle komma på tanken att fängsla miljöpartiska politiker för deras språkrörsystem i Sverige?

Det som framgår i förundersökningen är att borgmästarna infört könsbetonat språkrörsystem i sina kommuner. Vem skulle komma på tanken att fängsla miljöpartiska politiker för deras språkrörsystem i Sverige?

Bakgrunden till massgripanden av kurdiska politiker i Turkiet i dessa dagar beror på att Erdogan, som kontrollerar all lagstiftande, dömande och verkställande makt i Turkiet, led ett stort nederlag i regionalvalen den 31 mars. Nederlaget var så hårt för Erdogan att han beordrade ett omval i megastaden Istanbul så sent som i juni. Men Erdogans parti AKP förlorade även omvalet.

Några dagar före Istanbul-valet hade den desparate Erdogan försökt få kurderna på sin sida genom några oärliga utspel men de kurdiska väljarna lät sig inte luras. Varför skulle kurder rösta på Erdogan som ockuperat den kurdiska staden Afrin i Syrien, jämnat med marken flera kurdiska städer i Turkiet och bombar dagligen kurdiska områden i Irak?

Kurderna i Istanbul visade mod och röstade på Erdogans motståndare. Och nu hämnas Erdogan på kurderna som inte röstade som han ville. Så fungerar logiken hos en diktator.

Det är inte första gången HDP-politiker avsätts, arresteras eller fängslas i Turkiet. Så skedde efter militärkuppförsöket 2016.

I november samma år fängslades HDP:s före detta medordförande Selahattin Demirtaş och Figen Yüksekdağ på godtyckliga grunder. Båda riskerar långa fängelsestraff. Trots att

Europadomstolen för mänskliga rättigheter fördömde frihetsberövandet av Demirtaş och krävde hans omedelbara frihet, ignorerar Erdogan-regimen detta. Precis som alla Erdogan-kritiker anklagas även Demirtaş för terrorism.

Vad som gör oss mest ledsna är att svenska kommunpolitiker inte bryr sig ett dugg om att folkvalda borgmästare och lokalpolitiker som gång på gång avsätts av Erdoganregimen?

Att ingen av våra 290 kommuner har lagt ut ett stöduttalande för dessa folkvalda avsatta kommunpolitiker på sin hemsida är ett mysterium för oss. (Närmare 100 000 kurder och bortåt 50 000 turkar bor i Sverige).

En fråga till Anders Knape, ordförande i Sveriges kommuner och landsting:
Varför sviker ni folkvalda kommunpolitiker som avsätts godtyckligt i Turkiet? Har ni slutat att stava till ordet solidaritet?

 

Kurdo Baksi
Författare och Turkiet-kännare

Murat Kuseyri
Svensk-turkisk journalist

 

Anm: Anders Knape svarar i denna replik.