ledare SD-anknutna tankesmedjan Oikos och nu ett nytt medieprojekt från den konservativa högern. Det är tydligt att den intellektuella högern vill förändra våra värderingar på djupet och flytta kulturkonservatismen in i finrummen.

Det rör sig på den intellektuella högerkanten. För två veckor sedan kunde Expressen berätta om ”ett hemligt superprojekt för den svenska mediehögern” som Paulina Neuding och Thomas Gür (som startade nättidskriften Kvartal ihop) enligt uppgift skulle leda. En vecka senare bekräftades att Paulina Neuding står som ansvarig utgivare för sajten som heter Bulletin och blivande medarbetare på sajten pekades ut som Alice Teodorescu Måwe, Moderaternas huvudsekreterare för partiets idéprogram och tidigare chef för GP:s ledarredaktion, Per Gudmundson, tidigare presschef hos Kristdemokraterna och före det ledarskribent på SvD och Carolin Dahlman, Kristianstadsbladets tidigare politiska redaktör.

Tidigare i år har vi också kunnat läsa om Sverigedemokraternas tidigare gruppledare i riksdagen och tillika chefsideolog Mattias Karlssons nystartade tankesmedja Oikos, som också ska erbjuda konservativa ledarskapsprogram för unga. SvD:s ledarskribent Ivar Arpi är inbjuden för att föreläsa.

Mattias Karlsson är bara en i raden av högermän som jobbar hårt på sin image som både en handlingskraftig man av folket och en intellektuell och ideologisk samhällsbyggare. Och det går bra nu. Han ges utrymme i public service på bästa sändningstid, han får uppslag i våra största morgontidningar och han har förstått att ska ett samhälle förändras i grunden är det kulturpolitiken man ska ge sig på. Oikos är partipolitiskt obundet, men ska driva en konservativ och långsiktig idéutveckling. Uppdrag: Att ta tillbaka den kulturella makten från vänstern, säger han i en intervju i SvD.

Folkets röster har plockats, nu ska de intellektuellas röster plockas.

Mattias Karlssons mål är att ”försöka förskjuta de tidigare allmänt accepterade sätten att se på och tala om människan, samhället och omvärlden (ändra ‘diskurserna’), driva fram kulturella klimatförändringar, göra det tidigare otänkbara självklart och det tidigare självklara otänkbart”, skrev Per Svensson i den tankeväckande analysen ”Så vill högerextremister forma dina tankar” i DN i veckan. Tyvärr är vi nog delvis redan där.

SD i Sverige och Trump i USA har format våra tankar i precis den riktning de i åratal velat. Ändå har vi fortfarande svårt att smälta att 20 procent av väljarna vill ge SD mandat att styra Sverige och medan den SD-föraktande intelligentian förfasas jublar de vanliga medborgarna. Budskapet är att först ta hand om nationen, familjen och den lilla människan som staten glömt bort – sen får vi se.

SD har, liksom Trump, använt sociala medier och sina egna plattformar för att få folket att omdefiniera sina tankesätt, att ifrågasätta vad som är rätt och fel och vem som har rätt till vad. Men folkets stöd räcker självklart inte för att nå den verkliga makten. Folkets röster har plockats, nu ska de intellektuellas röster plockas. Fulhögern ska integreras med finhögern.

Vi kan vara säkra på att högersajter som Bulletin och tankesmedjor som Oikos kommer att finslipa visioner och strategier för att sömlöst med M och KD föra sin ideologiska strid. Valet 2022 är inte långt bort – vad är vänsterns samlade motdrag?