Foto: Vänsterpartiet.

REPLIK | Vi förväntar oss att Sveriges regering står upp för folkrätten och upphör med handeln med Västsahara, skriver Lotta Johnsson Fornarve och Håkan Svenneling, riksdagsledamöter för Vänsterpartiet. 

EU:s frihandelsavtal med Marocko måste exkludera produkter från Västsahara, skriver europaparlamentarikerna Jytte Guteland (S) och Bodil Valero (MP) i en debattartikel i Dagens Arena och vi kan bara hålla med skribenterna. Problemet är att den svenska regeringen varit alltför passiva i denna viktiga folkrättsfråga.

I december upphävde EU-domstolens första instans, tribunalen, handelsavtalet mellan EU och Marocko, eftersom det inkluderar handel med jordbruks- och fiskeprodukter från Västsahara. En oerhört viktig seger för det västsahariska folket, som under mer än 40 år ockuperats av Marocko, trots beslut i FN och den internationella domstolen i Haag.

I dag skor sig Marocko på västsahariernas bekostnad och tjänar stora pengar på fosfaten och det rika fisket. Tyvärr överklagades beslutet i tribunalen och även Sverige deltog i överklagandet. Trots att tribunalens beslut ska gälla tills vidare fortsätter handeln med Marocko och det ockuperade Västsahara.

I svaret på en skriftlig fråga till näringsminister Mikael Damberg svarar han att det inte finns några EU-bestämmelser som reglerar ursprungsmärkning av varor från Västsahara, varför statistik saknas om eventuell import från Västsahara till Sverige. Han säger också att inom ramen för de avtal som slutits mellan EU och Marocko så har regeringen varit tydlig med att dessa måste leva upp till folkrätten.

Detta innebär att eventuell utvinning av naturresurser i Västsahara ska tillgodose behoven och intressena hos den västsahariska befolkningen, inklusive att eventuella intäkter ska komma västsaharierna till del, samt ske i enlighet med deras vilja. Men man gör ingenting för att leva upp till detta i praktiken. Regeringen bör skyndsamt arbeta för att se till att det upprättas ett regelverk för ursprungsmärkning av varor från Västsahara, (om det nu inte finns), både på EU-nivå och i Sverige.

Vi förväntar oss att Sveriges regering står upp för folkrätten på riktigt och fattar beslut om att upphöra med all handel med det ockuperade Västsahara på liknande sett som skett i vårt grannland Danmark och i flera andra länder. I det danska folketinget fattades nyligen ett beslut om att uppmana företag och den privata sektorn om att upphöra med all handel med Västsahara.

Vänsterpartiet anser att Sverige med kraft bör agera för att alla förhandlingar om handelslättnader och fördjupat samarbete med Marocko bör villkoras med att Marocko respekterar folkrätten och genomför en folkomröstning i Västsahara i enlighet med FN:s beslut.

Lotta Johnsson Fornarve, riksdagsledamot och talesperson för Västsahara, Vänsterpartiet
Håkan Svenneling, riksdagsledamot och handelspolitisk talesperson, Vänsterpartiet