Förra året lyckades inte Migrationsverket med uppdraget att hitta mottagarkommuner till de kvotflyktingar som beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Därför vädjar UNHCR till Sveriges kommuner om att ta emot fler flyktingar. 

FN:s flyktingorgan UNHCR:s mandat är att skydda flyktingars rättigheter och välbefinnande. I detta uppdrag ingår att hjälpa människor som tvingats fly sina hem undan förföljelse, krig och konflikt.  Det ingår också att hjälpa flyktingar att söka en varaktig lösning på deras situation, så att de kan påbörja ett nytt liv.

De flesta vill återvända så snart situationen i hemlandet har stabiliserats, men för ett stort antal är det inte tryggt och säkert att återvända. För flyktingar som inte kan återvända hem och som inte har möjlighet att stanna och integreras i det land dit de först flytt kan vidarebosättning till ett tredje land vara den enda lösningen.

Det rör sig ofta om flyktingar som utsatts för tortyr, som har våldtagits eller lemlästats och som är svårt traumatiserade, och vars behov av medicinsk vård eller psyko-socialt stöd inte kan tillgodoses i det land de först flytt till. Det kan också röra sig om flyktingar vars säkerhet hotas i det första asyllandet.

Antalet flyktingar som får chans till vidarebosättning är begränsat, eftersom det står färre platser till förfogande i mottagarländer för dem än för de individuella behov som UNHCR uppmärksammar i olika flyktingsituationer. Ungefär en av hundra flyktingar kan få chansen till ett nytt liv genom vidarebosättning, därför ställs platserna till förfogande för de mest utsatta och mest behövande.

Sverige tar emot 1 900 vidarebosatta flyktingar varje år på den så kallade flyktingkvoten. De tas emot direkt i kommunerna och deras sak prövas medan de fortfarande befinner sig utanför Sverige. Kommunernas kapacitet till mottagande spelar här en avgörande roll när det gäller att förverkliga det skydd som Migrationsverkets positiva beslut innebär.

På grund av ökande inströmning av asylsökande (främst från Syrien) står Sverige just nu inför utmaningen att erbjuda plats åt det högsta antalet nyanlända på 20 år. Fler än 40 000 flyktingar, inklusive vidarebosatta, väntas i år behöva en kommunplats och stöd i sin etablering.

Trots att kommunerna har lyckats öka sitt mottagande behövs ytterligare ett stort antal platser för att möta det rådande behovet. Dessutom lyckades inte Migrationsverket med uppdraget att finna kommuner till alla dem som beviljats uppehållstillstånd på kvoten under 2012. De behöver alltså hjälp i år! Det rör sig bland annat om afghaner i Iran och somalier i Kenya.

UNHCR vädjar till Sveriges kommuner att göra sitt yttersta för att ta emot fler flyktingar. De som sökt asyl här behöver påbörja sin etablering och integration, och kvotflyktingar behöver snabbt överföras från det första asyllandet, där de ofta väntat i åratal på en lösning.

Flyktingar är, som du och jag, människor med resurser och kunskap. Deras tid i flyktingskap vittnar ofta om motståndskraft och tålamod och om förmågan att uthärda extrema levnadsförhållanden. De förtjänar ett så snabbt slut på flyktingskapet som möjligt och en möjlighet att återuppbygga en vanlig vardag.

UNHCR:s regionkontor för de baltiska och nordiska länderna i Stockholm