ledare De flesta av oss skulle nog säga att vi inte känner någon som köpt sex. Tyvärr tycks den tanken vara något alla bara intalar sig själva, inte sanningen. 

För några år sedan var jag ute och åt middag med bekanta i ett jobbsammanhang. 
Vi kom alla från olika europeiska länder, så vi jämförde varandras liv och skolsystem, hittade likheter i språk och sjukvård, sådana samtalsämnen som lätt dyker upp.
Kvällen gick och stämningen blev mer avslappnad. 

En av männen skulle berätta en rolig historia. Den handlade om när hans kompis köpte sex av en gravid kvinna vars mage var gigantisk. Som en ballong! Det gick knappt att ligga! Jag och de andra hade svårt att se det roliga i den historien. 

I slutet av september slog polisen i Östergötland till mot sexköpare och grep 18 stycken på bar gärning. I början av oktober greps fem stycken i Norrbotten för sexköp. 
Vilka är ens de här männen? Bilden av skumma, äldre män dyker upp.

De som lever i skuggan av samhället, ljusskygga varelser som glider runt i bilar på nätterna. Absolut ingen man själv känner, iallafall. Ingen kille man har som vän, pojkvän eller far till sina barn.
Tyvärr tycks den tanken vara något alla bara intalar sig själva, inte sanningen.

Polisen Simon Häggström, spaningsledare vid Prostitutionsgruppen, beskrev i en intervju med Aftonbladet för något år sen att männen han griper är vanliga snubbar som tycker att det är någon annans fel att de köpt sex.
»Oftast handlar det om helt vanliga välfungerande män som aldrig skulle sno en kexchoklad på Ica.« sa han.

Ändå köper de här vanliga svenska männen alltså sex. I Piteå, Thailand, på vandrarhem eller under jobbresan. Den kartläggning som finns har några år på nacken, men visade att ungefär 7,5 procent av de svenska männen köpt sexuella tjänster någon gång under sitt liv.

Jag vill inte leva i ett land där köp av en gravid kvinna ses som en rolig historia.

Det är lågt jämfört med andra länder, ändå en svindlande hög siffra. För de flesta av oss skulle nog säga att vi inte känner någon som köpt sex.

Ett påstående som alltså inte stämmer. Inte heller bilden av den obehaglige äldre ensamvargen som sexköpare. När Metro granskat sexköpsdomar kom de fram till att den typiske sexköparen är en 39-årig gift man med barn.

Samma Simon Häggström som ovan skrev en krönika i Metro om de sexköpare han gripit genom åren. »Jag minns tydligt mannen i min egen ålder som vi grep när han klev ut från en lägenhetsbordell. En halvtimme tidigare hade han betalat ett par tusen för att få ha sex med en kvinna från Brasilien. Två dagar tidigare hade han som nybliven pappa lämnat BB tillsammans med sin sambo och sin nyfödda dotter.«

Vanligare är dock att svenskar köper sex utomlands. Journalisten Joakim Medin gick undercover i Thailand, på uppdrag av Schyst resande.

Resultatet blev en rapport där svenska sexköpare ofiltrerat förklarar varför och hur de köper sex. En av männen jämför sexköp med att köpa ett kilo fläskkött, det är bara en affärstransaktion.

Rapporten beskriver att de svenska männen som köper sex har olika bakgrunder och anger olika skäl till varför de köper sex. Men männen tycks ha vissa gemensamma värderingar i form av sexism och rasism. Det är antagligen inget unikt för svenska män som köper sex i just Thailand.

Mannen som berättade den »roliga« historien vid middagen kom från ett land där sexköp är lagligt. I Sverige finns en lågmäld men konstant debatt om att avkriminalisera sexköp. Myten om den lyckliga horan dyker ständigt upp.
Att köpa sex är idag både olagligt och stigmatiserat.

Och varje gång någon vill legalisera sexköp tänker jag på den där middagen.
Jag vill inte leva i ett land där köp av en gravid kvinna ses som en rolig historia.