Bild: Carl-Johan Friman

När siffrorna på BNP-raset kom i förra veckan sa finansminister Anders Borg att "då gäller det att vi är ansvarsfulla". Men det är en myt som regeringen sprider att den är ekonomiskt ansvarfull. Visst har den varit snål mot arbetslösa och pensionärer. Men på en rad områden slösar faktiskt Borg & Co, på andra genomdriver man stora kostnadsdrivande beslut, utan en tanke på morgondagen:

  • Jobbskatteavdraget har kostat miljarder, som bekostats med försämrad a-kassa. De göder de rika i storstäderna, som redan har fått sitt guldregn i form av sänkt fastighetskatt. Men för de fattiga ger några hundralappar extra inte någon större lindring. Och som konsumtionsstimulans i den rådande krisen är det som att spotta i Atlanten.
  • Vi ska inte spela på tombola med skattebetalarnas pengar, sa näringsminister Maud Olofsson om Saab. Men är det inte just en tombola, när hon vill ha bonusar till förvaltare på AP-fonderna, där var och en av fonderna går med runt 50 miljarder i förlust? Regeringens oordnade reträtt häromveckan i bonusfrågan gav inga besked om denna form av förskingring ska upphöra.
  • Med privatiseringen av apoteken slår regeringen sönder ett väl fungerade upphandlingssystem, som har gett billigare läkemedel i Sverige än i andra länder. Om läkemedelsgrossister ska äga apotek kommer dessa – starkt förenklat – att finnas på båda sidor om förhandlingsbordet när priserna ska sättas. Regeringen lockar också utländska företag med att priserna ska bli på europeisk nivå = de blir högre. Kostnaderna för skattebetalarna kommer att öka.
  • Vårdval Stockholm ska nu spridas över hela landet. Om en läkare och några sköterskor vill öppna en vårdcentral, är det bara att starta och kvittera ut pengar av landstinget. Den fria etableringsrätten gör att vården blir ännu mer beroende av var man råkar bor, men framför allt pressar den upp de samlade vårdkostnaderna.
  • På liknande sätt är det på skolområdet. Profithungriga skolkoncerner har i det närmaste fri dragningsrätt på skattepengar. Svensk skola är dyrast i världen och mer kommer den att kosta oss.

Regeringens slöseri måste stoppas. ”Ansvarsfull” handlar inte om hur många kronor man sätter sprätt på, utan vad de används till. Ska man skänka miljoner till privata skol- och vårdprofitörer, till redan välavlönade aktieförvaltare och till rika villaägare i Stockholm? Eller ska pengarna gå dit de verkligen behövs i krisen, till kommunerna och till dem som nu far mest illa – de arbetslösa?

Pratbubblorna från regeringen om dess ansvarfullhet döljer att man har valt att satsa på fel saker.