Baolige Wurina tillsammans med frun Uurtsaikh Batjargal, 25, och barnen Uulen, 3, och Anar, 1,5.

Debatt På grund av Migrationsverkets oförmåga att bedöma läget för oliktänkande i Kina riskerar Baolige Wurina efter 10 år i Sverige att avvisas och hans familj, bestående av två små barn och en fru, kan när som helst att splittras. Vi kräver att avvisningarna av oliktänkande till Kina stoppas, skriver svenska Kina-experter.

Baolige Wurina, 33, sökte asyl i Sverige för tio år sedan.

Han kommer från den autonoma regionen Inre Mongoliet i norra Kina där mongoler nekas sina språkliga och kulturella rättigheter.

Baolige Wurina är gift med Uurtsaikh Batjargal, 25, som kom till Sverige från Mongoliet 2011. Paret träffades i Sverige och har varit tillsammans i åtta år. De har två underbara barn: flickan Uulen, 3, och Anar, 1,5. Båda går i förskola i Stockholm. Som alla andra familjer vill de också leva ett lyckligt liv; att hålla ihop familjen är det allra viktigaste för dem.

Men nu har Migrationsverket krossat deras drömmar. Migrationsverket har nämligen till vår stora sorg och förvåning bedömt att Baolige Wurina inte har synnerliga asylskäl för att få en fristad i Sverige.

Om Migrationsverket skickar Baolige Wurina till Kina kommer han omedelbart att anklagas för förräderi och straffas mycket hårt.

Men Baolige Wurina kan inte återvända till Kina eftersom han i tio år har arrangerat och deltagit i flera stora demonstrationer mot förtrycket i Kina. Videofilmer och bilder med hans medverkan i protester har spridits på nätet, de har tusentals visningar och kommentarer. Baolige Wurina tar på ett öppet och modigt sätt ställning mot det kinesiska kommunistpartiets förtryck och hänsynslösa regim. Med all sannolikhet finns han sedan länge registrerad på det kinesiska kommunistpartiets svarta lista.

För oss är det obegripligt att Migrationsverket missat vad Kina gör med oliktänkande. Det verkar inte som Migrationsverket ens läser domar som vår Högsta domstol förkunnar. I samband med en kinesisk utlämningsbegäran skrev Högsta domstolen i juni 2019 bl a dessa rader. ”Med hänsyn till den eftersöktes politiska engagemang och med beaktande av vad som är känt om Kinas förhållningssätt till oppositionell aktivitet finns det enligt Högsta domstolen en risk för att han i Kina kommer att utsättas för förföljelse av politiska skäl. Det finns därför ett generellt hinder mot utlämning enligt 7 § utlämningslagen.”

Och det spelar ingen roll om Baolige Wurina skickar nya omständigheter eller lämnar in ännu ett hinder mot verkställighet. Svaret resulterar ändå alltid i avslag.

Om Migrationsverket skickar Baolige Wurina till Kina kommer han omedelbart att anklagas för förräderi och straffas mycket hårt. Alla vet att ingen släpps från fängelserna även om fängelsestraffen på papperet är korta. Inte sällan dör oliktänkande på något mystiskt sätt bakom galler runt om i Kina. Det är ett av de många listiga sätten för Peking att varna alla som visar missnöje med enpartistaten.

Endast en person från Inre Mongoliet har kommit levande från fängelset: Hada, en ledande politisk fånge. Han satt 15 år i fängelse för de uppdiktade brotten separatism, spioneri och för att ha stött en rörelse som verkar för mongolers rättigheter. Efter avtjänat fängelsestraff flyttades han till husarrest i den regionala huvudstaden Hohhot utan att det presenterats en enda anklagelse.

Han nekas all kommunikation med omvärlden. Flera internationella organisationer bevakar hans fall och det har räddat hans liv. Kinas kommunistparti vill nämligen inte lämna några bevis när de undanröjer människor.

Efter att i tio år avslöjat förtrycket och förföljelsen av Kinas kommunistparti riskerar Baolige Wurina och hans familj sina liv. På grund av Migrationsverkets oförmåga att bedöma läget för oliktänkande i Kina riskerar familjen när som helst att splittras. I Sverige av alla länder. Det enda de vill är att leva i trygghet, se barnen växa upp, och ha en tillvaro långt bort från förtrycket.

Migrationsverket måste tänka om och tänka rätt. Sverige, som fortfarande hyllas som ett stort humanistiskt land runt om i världen, måste leva upp till sitt rykte och skydda dem som verkligen behöver vårt skydd.

Stoppa avvisningarna av oliktänkande till Kina!

Låt den politiske aktivisten Baolige Wurina stanna i Sverige!

Kurdo Baksi, författare

Mattias Björnerstedt, ordförande Svenska Tibetkommittén

Peter Dahlin Safeguard Defenders

Lars Ellström sinolog

Magnus Fiskesjö f d kulturattaché vid Sveriges ambassad i Peking

Torbjörn Lodén sinolog

Jojje Olsson journalist och författare